Μελέτη της επίδρασης της σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας συντήρησης στην επιβίωση της Listeria monocytogenes σε φρέσκα έτοιμα προς κατανάλωση λαχανικά

Λυκοτραφίτη, Ελένη/ Σμυρνιώτης, Πέτρος


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΛυκοτραφίτη, Ελένηel
dc.contributor.authorΣμυρνιώτης, Πέτροςel
dc.date.accessioned2014-04-29T11:12:29Zel
dc.date.accessioned2018-02-28T15:15:48Z-
dc.date.available2014-04-29T11:12:29Zel
dc.date.available2018-02-28T15:15:48Z-
dc.date.issued2014-04-29T11:12:29Zel
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9948-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, 2012 - αρ.εισ.3353el
dc.description.abstractΣκοπός της παρούσας πτυχιακής ήταν η μελέτη της επίδρασης διαφορετικών τιμών σχετικής υγρασίας (53 και 90%) και θερμοκρασίας (10, 20 και 30 οC) ως προς την επιβίωση/ανάπτυξη του παθογόνου βακτηρίου L. monocytogenes.σε φρέσκα έτοιμα προς κατανάλωση λαχανικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στους 10 οC και στα δυο ποσοστά σχετικής υγρασίας 53 και 90% παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του πληθυσμού της L. monocytogenes στο μαρούλι (1,2 και 0,8 log cfu.cm-2 αντίστοιχα) και τον μαϊντανό (0,8 και 0,6 log cfu.g-1) μετά από 7 μέρες πειράματος, ενώ στο αγγούρι παρατηρήθηκε αύξηση κατά 0,6 και 1,3 log cfu.cm-2 αντίστοιχα. Στους 20 οC σε τιμές σχετικής υγρασίας 53 και 90% παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του πληθυσμού της L. monocytogenes στο μαρούλι (0,9 και 2,1 log cfu.cm-2 αντίστοιχα) και τον μαϊντανό (1,5 και 0,7 log cfu.g-1) μετά από 5 μέρες πειράματος, ενώ αντίθετα στο αγγούρι τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση κατά 0,5 και 0,8 log cfu.cm-2 αντίστοιχα. Στους 30 οC και στις δυο τιμές σχετικής υγρασίας 53 και 90% παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του πληθυσμού της L. monocytogenes στο μαρούλι κατά 1 log cfu.cm-2. Στον μαϊντανό παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του πληθυσμού της L. monocytogenes κατά 0,9 log cfu.g-1 σε σχετική υγρασία 53% και κατά 0,6 log cfu.g-1 σε σχετική υγρασία 90% μετά από 24 h πειράματος. Στο αγγούρι παρατηρήθηκε αύξηση του πληθυσμού της L. monocytogenes κατά 0,7 και 1,1 log cfu.cm-2 σε τιμές σχετικής υγρασίας 53 και 90% αντίστοιχα μετά από 24 h πειράματος.el
dc.language.isoelel
dc.subjectTemperature maintenanceel
dc.subjectMicroflorael
dc.subjectListeria monocytogenesel
dc.subjectVegetablesel
dc.subjectΘερμοκρασία συντήρησηςel
dc.subjectΜικροχλωρίδαel
dc.subjectNutritional valueel
dc.subjectΛαχανικάel
dc.subjectΘρεπτική αξίαel
dc.subject.lcshΛαχανικά-Μικροβιολογίαel
dc.subject.lcshVegetables-Microbiologyel
dc.subject.lcshListeria monocytogenesel
dc.titleΜελέτη της επίδρασης της σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας συντήρησης στην επιβίωση της Listeria monocytogenes σε φρέσκα έτοιμα προς κατανάλωση λαχανικάel
dc.typeThesisel
heal.typeotherel
heal.type.enOtheren
heal.dateAvailable2018-02-28T15:16:48Z-
heal.languageelel
heal.accessfreeel
heal.recordProviderΤΕΙ Θεσσαλονίκηςel
heal.fullTextAvailabilitytrueel
heal.type.elΆλλοel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Smirniotis_Petros.pdf1.46 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9948
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.