Development and evaluation brushable of reprocessed cheese based on cheese feta

Θωμάρεϊς, Απόστολος/ Κώτσογλου, Νικόλαος/ Ζαγκανά, Δήμητρα


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Τυρί Φέτα;Ανακατεργασμένο τυρί;Mechanical properties;Cheese;Μηχανικές ιδιότητες;Τυρί;Feta cheese;Processed cheese
Issue Date: 25-Jun-2013
Abstract: Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης ενός νέου επαλειφόμενου ανακατεργασμένου τυριού με βάση το τυρί Φέτα. Ως εκ τούτου, παρασκευάσθηκαν επτά διαφορετικά δείγματα και αξιολογήθηκαν τόσο ενόργανα, ως προς την υφή και το χρώμα, όσο και με οργανοληπτικό έλεγχο. Προσδιορίστηκαν επίσης οι μηχανικές ιδιότητες των δειγμάτων με το συνδυασμό των δοκιμών της λιπαινόμενης συμπιεστής ροής και της χαλάρωσης τάσης, καθώς και με τη δοκιμή της ανάλυσης κατατομής υφής (TPA). Η έρευνα απέδειξε ότι η αύξηση πρωτεϊνης ή και του λίπους στο αλειφόμενο μίγμα, αυξάνουν τις μηχανικές ιδιότητες του τελευταίου.
The purpose of this study is to investigate the possibility of developing a new brushable processed cheese based feta cheese. Thus, seven different samples were prepared and evaluated instrumental, in texture and color, as well as with organoleptic testing. Also determined the mechanical properties of the samples with the combination of tests of lubricating flow compressor and the relaxation voltage, and the test analysis profile texture (TPA). The investigation showed that increasing protein or fat in spreadable mixture, increase the mechanical properties of the last.
Description: Πτυχιακή εργασία--ΣΤΕΤ-Δ--Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, 2013--αα 4967
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9933
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Zagkana_Kotsoglou.pdf703.51 kBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9933
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.