Η διερεύνηση της παρελθούσας και μελλοντικής συμπεριφοράς και των απόψεων των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης άνω των 15 ετών, σχετικά με την πρόθεση διαμονής τους σε πράσινα ξενοδοχεία, καθώς και της πρόθεσης αρνητικού και διαλογικού ηθικού καταναλωτισμού σε μη ηθικά ξενοδοχεία.

Δελησταύρου, Αντωνία/ Χολάνη, Ουρανία/ Ακεψιμαϊδου, Δέσποινα


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Ηθικός καταναλωτισμός;Πράσινη ανάπτυξη;Ηθικά ξενοδοχεία;Καταναλωτές;Τουρισμός;Πράσινα ξενοδοχεία;Καταναλωτές;Πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης
Issue Date: 11-Nov-2013
Abstract: Η παρούσα έρευνα αφορά τη διερεύνηση της παρελθούσας και μελλοντικής συμπεριφοράς και των απόψεων των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, άνω των 15 ετών, ςχετικά με την πρόθεση διαμονης τουσ σε πράσινα ξενοδοχεία, καθώς και τις πρόθεσης αρνητικού και διαλογικού ηθικου καταναλωτισμού σε μη ηθικά ξενοδοχεία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ομίλου Μορφέα κατά το διάστημα «Νοέμβριος 2012 έως Μάιος 2013». Η συγκέντρωση των πρωτογενών στοιχείων πραγματοποιήκε με προσωπική συνέντευξη, είναι η επιλογή του δείγματος έγινε με τη μέθοδο τυχαίας δειγματοληψίας κατά περιοχής σε ένα στάδιο (one-stage area sampling). Η επεξεργασία και η ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του προγράμματος SPSS. Η έρευνα αυτή αποσκοπεί στην παροχή ορθολογικής, τεκμηριωμένης και επίκαιρης πληροφόρησης προς τη διοίκησης του ομίλου Μορφέα με σκοπό την αξιολόγηση πιθανής επενδυτικής πρωτοβουλίας στον κλάδο των πράσινων ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη. Πριν από τη διεξαγωγή της πρωτογενούς έρευνας προηγήθηκε η εκπόνηση έρευνας δευτερογενών στοιχείων. Τα θέματα που αναλύθηθκαν είναι η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης και η σχέση της με τον τουρισμό, η αποσαφήνιση της έννοιας του ηθικού καταναλωτισμού όσο και η ανάλυση των πτυχών του, αλλά και η μελέτη παλαιότερων ερευνητικών αποτελεσμάτων σχετικά με την ηθική κατανάλωση ςτο τουρισμό. Επίσης, έγινε ανάλυση του όρου Πράσινα ξενοδοχεία και εξετάσθηκαν οι τρόποι πιστοποίησης τους από διάφορους φορείς. Όσον αφορά την υπάρχουσα κατάσταση της ελληνικης τουριστικης βιομηχανίας, αναλύθηκε η πράσινη ανάπτυξη και οι προσπάθειες προώθησης της, οι νέεσ τάσεις στον εισερχόμενο τουρισμό αλλά και οι εξελίξεις του ανταγωνισμού. Τέλος, γίνεται η εξέταση της επίδρασης της οικονομικής κρίσης στον τουρισμό της Ευρώπης. Από την έρευνα πρωτογενών στοιχείων προέκυψε πως οι πιθανοί ταξιδιώτες έχουν θετικές στάσεις ως προς τα πράσινα ξενοδοχεία, εμφανίζονται όμως αρνητικοί όσον αφορά την πρόθεση διαμονής τους σε αυτά. Έγινε προσπάθεια εντοπισμού των παραγόντων επηρεασμού της πρόθεσης διαμονής. Ακόμη, οι τουρίστες φάνηκαν ενθαρρυντικά πρόθυμοι να προχωρίσουν σε αρνητικό ηθικό καταναλωτισμό, ενώ ταυτόχρονα ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στις ήπιες μορφές διαλογικού ηθικού καταναλωτισμού. Τέλος, υπάρχει διαθέσιμο πεδίο στο οποίο προτείνονται περαιτέρω δράσεις και ενέργειες.
Description: Πτυχιακή εργασία--ΣΔΟ--Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης, 2013--αα5262
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/5040
Appears in Collections:(πρωην) Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Akepsimaidou_Cholani.pdf3.39 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/5040
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.