Χημική σύσταση και ανάλυση πέντε εθνικών ποτών (Bachelor thesis)

Χέιρ, Κατερίνα-Αμάλ


Five national drinks were analyzed by gas chromatography using Flame Ionization detector. These are Αrak drink which is produced in Middle East and is considered the national drink of Irak, of Syria and Lebanon, the drink Becherovka which is produced in Czech Republic, the drink Genever of Holland, the drink Luzxu of China and finally Tsipouro of Volos, a drink made in Greece. Furthermore, at the following work details of the production procedure of each of these drinks is presented. The basic principles of the technique of Gas Chromatography which is applied for the chemical analysis of these drinks will be introduced. Moreover, the analytical results of the analysis of chemical ingredients present in these drinks which are detected using the method of gas chromatography. Finally, the concentrations of all these ingredients will be illustrated through adequate graphics.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
Subject classification: Alcoholic beverages-Analysis
Αλκοολούχα ποτά--Ανάλυση
Distiilation, Fractional
Απόσταξη, Κλασματική
Gas chromatography
Αέρια χρωματογραφία
Keywords: Aράκ, Becherovka, Genever, Luzxu, Tσίπουρο Βόλου, Ποιοτικός Χαρακτηρισμός, Απόσταξη, Αέρια Χρωματογραφία, Συγκεντρώσεις χημικών συστατικών (%);Arak, Becherovka, Genever, Luzxu, Tsipouro Volos, Εlemental Charakterization, Distillation, Gas Chromatography, Chemical Ingredient concentrations (%
Description: Πτυχιακή Εργασία - Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, 2017 (α/α 8712)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13486
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Subject classification: Alcoholic beverages-Analysis
Αλκοολούχα ποτά--Ανάλυση
Distiilation, Fractional
Απόσταξη, Κλασματική
Gas chromatography
Αέρια χρωματογραφία
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
Publication date: 2017-06-12
Bibliographic citation: Χέιρ, Κ.-Α. (2017). Χημική σύσταση και ανάλυση πέντε εθνικών ποτών (Πτυχιακή εργασία). Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Abstract: Στην συγκεκριμένη εργασία θα γίνει η ανάλυση της χημικής σύστασης 5 εθνικά ποτά. Αυτά είναι το Aράκ που παράγεται στη Μέση Ανατολή και θεωρείται εθνικό ρόφημα του Ιράκ, της Συρίας και του Λιβάνου, το ποτό Becherovka που παράγεται στην Τσεχία, το ποτό Genever της Ολλανδίας, το ποτό Luzhou της Κίνας και το τσίπουρο Βόλου της Ελλάδας. Επιπλέον, στην τρέχουσα εργασία, θα αναφερθούν λεπτομέρειες της τεχνικής παρασκευής τους καθώς και της τεχνικής του ποιοτικού τους χαρακτηρισμού μέσω της τεχνικής της αέριας χρωματογραφίας. Παράλληλα, θα γίνει αναλυτική αναφορά των χημικών τους συστατικών όπως αυτά ανιχνεύτηκαν με τη τεχνική της αέριας χρωματογραφίας. Τέλος, μέσω χρωματογραφικής ανάλυσης θα υπολογισθούν οι συγκεντρώσεις των διάφορων χημικών συστατικών σε καθένα από αυτά τα ποτά
Five national drinks were analyzed by gas chromatography using Flame Ionization detector. These are Αrak drink which is produced in Middle East and is considered the national drink of Irak, of Syria and Lebanon, the drink Becherovka which is produced in Czech Republic, the drink Genever of Holland, the drink Luzxu of China and finally Tsipouro of Volos, a drink made in Greece. Furthermore, at the following work details of the production procedure of each of these drinks is presented. The basic principles of the technique of Gas Chromatography which is applied for the chemical analysis of these drinks will be introduced. Moreover, the analytical results of the analysis of chemical ingredients present in these drinks which are detected using the method of gas chromatography. Finally, the concentrations of all these ingredients will be illustrated through adequate graphics.
Advisor name: Ρήγας, Παντελής
Examining committee: Ρήγας, Παντελής
Publishing department/division: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
Publishing institution: teithe
Number of pages: 54 σελ.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13486
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.