Υπολογισμός του χρόνου λυοφιλίωσης τροφίμων υπολογιστικά και πειραματικά

Γεωργιάδης, Νικόλαος/ Πανταζής, Νικόλαος/ Μπάμιας, Ισαάκ


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Lyophilization;Στατιστική επεξεργασία;Statistical processing;Stadiums freeze;Θερμική αγωγιμότητα;Thermal conductivity;Στάδια λυοφιλίωσης;Λυοφιλίωση
Issue Date: 29-Apr-2014
Abstract: Τρείς ομάδες τροφίμων με διαφορετική δομή, όπως στερεά με κυτταρική υφή (πατάτες, καρότα, μήλα), υγρά (πολτός πορτοκαλιού, γάλα) και πηκτές (ζελατίνης, πηκτίνης, αμύλου) λυοφιλοποιήθηκαν και έγινε σύγκριση του απαιτούμενου χρόνου λυοφιλίωσης που προέκυψε πειραματικά με την χρησιμοποίηση ιδιοκατασκευασμένου λογισμικού στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και υπολογιστικά με την επίλυση εξίσωσης. Στην περίπτωση των κύβων μήλου, πατάτας και καρότου, της πηκτής πηκτίνης και του γάλακτος, ο χρόνος λυοφιλίωσης που υπολογίστηκε με την εξίσωση του Karel (1974) δεν διέφερε στατιστικά σημαντικά από τον πραγματικό, σε αντίθεση με την πηκτή αμύλου, ζελατίνης και πολτός πορτοκαλιού, όπου ο χρόνος λυοφιλίωσης που υπολογίστηκε με την εξίσωση ήταν μικρότερος από τον πραγματικό.
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, 2010 - αρ.εισ.1957
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9953
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pantazis_Bamias.pdf1.3 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9953
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.