Προσδιορισμός υπολειμμάτων διθειοκαρβαμιδικών φυτοφαρμάκων σε πορτοκάλια και ροδάκινα με την μέθοδο ισοοκτανίου σε αέριο χρωματογράφο με φωτομετρικό ανιχνευτή φλόγας (GC- FPD)

Ζώτος, Αναστάσιος/ Μπόμπα, Αναστασία


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Φωτομετρικός Ανιχνευτής Φλόγας;Αέριο Χρωματογράφο;Orange;Ροδάκινα;Pesticides;Peaches;Πορτοκάλια;Φυτοφάρμακα
Issue Date: 24-Jun-2013
Abstract: Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα τον προσδιορισμό υπολειμμάτων διθειοκαρβαμιδικών φυτοφαρμάκων σε πορτοκάλια και ροδάκινα με την μέθοδο ισοοκτανίου σε αέριο χρωματογράφο με φωτομετρικό ανιχνευτή φλόγας (GC- FPD). Ως δείγματα για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση των υπολειμμάτων διθειοκαρβαμιδικών φυτοφαρμάκων χρησιμοποιήθηκαν πορτοκάλια και ροδάκινα συμβατικής γεωργίας. Σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του κάθε φρούτου προστέθηκε διάλυμα χλωριούχου κασσιτέρου και υδροχλωρικού οξέος, προκαλώντας μετά από θέρμανση την μετατροπή οποιουδήποτε υπολείμματος φυτοφαρμάκου σε διθειάνθρακα (CS2), ο οποίος τελικά εκχυλίστηκε, δεσμεύτηκε και διαχωρίστηκε με ισοοκτάνιο (υπερκείμενη στοιβάδα). Ποσότητα από την υπερκείμενη στοιβάδα αναλύθηκε σε αέριο χρωματογράφο με φωτομετρικό ανιχνευτή φλόγας. Η ποσότητα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων διαφέρει ανάλογα με το είδος και την ευαισθησία του κάθε τροφίμου, τις συνθήκες και τον τόπο παραγωγής. Περισσότερο ευαίσθητα τρόφιμα παρουσιάζουν μεγαλύτερες ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, συχνά πολύ κοντά στα επιτρεπόμενα όρια. Ωστόσο, παρατηρήθηκε προσεγμένη χρήση φυτοφαρμάκων, αφού οι αναλύσεις έδειξαν μικρά ποσοστά υπολειμμάτων και μόνο ελάχιστα δείγματα ήταν ακατάλληλα προς κατανάλωση.
This thesis has as subject the determination of dithiocarbamates pesticides residues in oranges and peaches with isooctane process gas chromatograph with a flame photometric detector (GC- FPD). As samples for the detection and quantification of dithiocarbamate pesticides residues used oranges and peaches conventional agriculture. A representative sample of each fruit was added stannous chloride and hydrochloric acid, causing after heating to convert any pesticide residue on carbon disulphide (CS2), who finally extracted, committed and separated by isooctane (supernatant). Quantity of the supernatant was analyzed in gas chromatograph with flame photometric detector. The amount of pesticide residue varies depending on the type and sensitivity of each food, conditions and place of production. More sensitive foods have higher levels of pesticide residue, often very close to the permitted limits. However, careful use of pesticides was observed after analyzes showed small residual percentages and only few samples were unfit for consumption.
Description: Πτυχιακή εργασία--ΣΤΕΤ-Δ--Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, 2012-- αα 3356
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9924
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Mpompa_Anastasia.pdf1.89 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9924
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.