Ανάλυση θερμικής κατανομής (Heat Distribution) και διείσδυσης (Heat Penetration) αποστειρωτών σε πρόγραμμα νερού και ατμού

Κουλούρης, Αλέξανδρος/ Κωτσοπούλου, Κωνσταντίνα


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Heat distribution;Heat Peneration;Θερμική κατανομή;Data logger;Διείσδυση;Κινητική καταστροφής μικροοργανισμών;Ζεμάτισμα;Παστερίωση;Αποστείρωση;Μέθοδοι θερμικής επεξεργασίας τροφίμων
Issue Date: 27-Jun-2013
Abstract: Η εργασία αυτή έχει σαν σκοπό τη μελέτη της κατανομής της θερμότητας σε αποστειρωτή καθώς και τη διείσδυσή της στο εσωτερικό της κονσέρβας. Μέσω τριών data logger που χρησιμοποιήθηκαν, μετρήθηκε τόσο η θερμοκρασία εντός του αποστειρωτή όσο και στο εσωτερικό της κονσέρβας. Με τον τρόπο αυτό εξετάζεται η αποτελεσματικότητα του αποστειρωτή και της μεθόδου που εφαρμόζεται. Συλλέχθηκαν διαφορετικά είδη κονσερβοποιημένων προϊόντων τα οποία αποστειρώθηκαν σε διαφορετικά προγράμματα νερού και ατμού και σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Με τη διεξαγωγή των μετρήσεων, παρατηρήθηκε πως σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις στο πρόγραμμα νερού, η μέγιστη θερμοκρασία αποστείρωσης και ο χρόνος διατήρησης της, δεν ήταν αρκετός για την πλήρη αποστείρωση των κονσερβών. Ενώ στο πρόγραμμα ατμού μόνο σε δύο περιπτώσεις δεν επιτεύχθηκε η πλήρης αποστείρωση των κονσερβών. Σε αρκετές περιπτώσεις ήταν οριακή, ενώ μόνο σε δύο περιπτώσεις στο πρόγραμμα ατμού και σε μία περίπτωση στο πρόγραμμα νερού, παρουσιάστηκε επαρκής.
This paper is intended to study the distribution of heat in the sterilizer and its penetration inside the can. Through three data logger used, measured as the temperature in the sterilizer and the interior of the can. This examined the effectiveness of the sterilizer and the method used. Collected different types of canned products were sterilized in different programs, and water vapor at different temperatures. By conducting the measurements, it was observed that in nearly all cases the water program, the maximum sterilization temperature and the retention time was enough to completely sterilize the cans. While only the steam program both cases complete sterilization of canned not achieved. In several cases. It was marginal and only in two cases the steam program and in one case the water program, presented sufficient.
Description: Πτυχιακή εργασία--ΣΤΕΤ-Δ--Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, 2010--αα 2033
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9878
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kotsopoulou_Konstantina.pdf4.1 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9878
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.