Study natural antioxidants and total phenolics in sample of Diktamos

Παπαδόπουλος, Αθανάσιος/ Κιόσης, Βασίλης


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: ABTS;Δίκταμο;Dittany;Phenols;Αντιξειοδειτικά;Ολικές Φαινολικές;Folin--Ciocalteu
Issue Date: 11-Jul-2013
Abstract: In this thesis studied the concentration of total phenolic compounds to the method of Folin-Ciocalteu Index and the antioxidant activity by the methods ABTS (2,2 azinobis-3-ethylbenzothiaziline-6-sulfonate) and DPPH (2,2-diphenyl- 1-pic-rylhyrazyl), a sample Diktamos. The extract Diktamos studied considering the boiling time (1, 3, 5 minutes), the immersion in boiling water (1, 3, 5 min) and finally soaking and standing for 1 minute at room temperature water. An increase of total phenolics and antioxidant activity with increasing boiling time while the immersion, an increase of phenolics and antioxidant activity to three minutes, five minutes a slight reduction. Finally, the water immersion room temperature leads to values much lower than the boiling. They found a linear correlation between the assay method total phenolics and antioxidant activity assay methods, with the ABTS method of displaying larger correlation.
Στη παρούσα πτυχιακή εργασία μελετάται η συγκέντρωση των ολικών φαινολικών συστατικών με τη μέθοδο του δείκτη Folin-Ciocalteu και η αντιοξειδωτική ικανότητα με τις μεθόδους ABTS (2,2 azinobis-3-ethylbenzothiaziline-6-sulfonate) και DPPH (2,2-diphenyl-1-pic-rylhyrazyl), σε δείγμα δίκταμου. Το εκχύλισμα του δίκταμου μελετήθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον χρόνο βρασμού (1, 3, 5 λεπτά), την εμβάπτιση σε βραστό νερό (1, 3, 5 λεπτά) και τέλος, την εμβάπτιση και παραμονή για 1 λεπτό σε νερό θερμοκρασίας δωματίου. Παρατηρείται αύξηση των ολικών φαινολικών και της αντιοξειδωτικής ικανότητας με την αύξηση του χρόνου βρασμού, ενώ στην εμβάπτιση, παρατηρείται αύξηση φαινολικών και αντιοξειδωτικής ικανότητας μέχρι τα τρία λεπτά, ενώ στα πέντε λεπτά παρατηρείται μικρή μείωση αυτών. Τέλος η εμβάπτιση σε νερό θερμοκρασίας δωματίου οδηγεί σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές του βρασμού. Διαπιστώθηκε γραμμική συσχέτιση μεταξύ της μεθόδου προσδιορισμού ολικών φαινολικών και των μεθόδων προσδιορισμού αντιοξειδωτικής ικανότητας, με τη μέθοδο ABTS να εμφανίζει μεγαλύτερη συσχέτιση.
Description: Πτυχιακή εργασία--ΣΤΕΤ-Δ-- Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, 2013--αα 5189
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9848
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kiosis_Vasilis.pdf1.06 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9848
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.