Μεταβολές στη Σύσταση Έξι (6) Ειδών Αλιευμάτων κατά τους Μήνες Απρίλιο Ιούνιο και Σεπτέμβριο

Ζώτος, Αναστάσιος/ Δαδανά, Άννα


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Διαίρεση αλιευμάτων;Catches;Έλεγχος μεταβολών μέσης σύστασης αλιευμάτων;Αλιεύματα με οστέινη μάζα;Fish with bone mass;Divide catches;Αλιεύματα
Issue Date: 3-Apr-2014
Abstract: Μελετήθηκαν οι μεταβολές στη μέση σύσταση (υγρασία, τέφρα, λιπαρές ύλες, πρωτεΐνες), στον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των λιπαρών οξέων και στην περιεκτικότητα σε χοληστερόλη σε 6 είδη εμπορικών αλιευμάτων, γαρίδα (Alpheus rapacida), καλαμάρι (Logio vulgaris), λαυράκι (Seabass), μύδι (Mytilus galloprovincialis), σαρδέλα (Sardina pilchardus), τσιπούρα (Sparus aurata). Τα δείγματα αυτά αλιεύθηκαν: από την Ιερισσό Χαλκιδικής η σαρδέλα (Sardina pilchardus), το καλαμάρι (Logio vulgaris) και η γαρίδα (Alpheus rapacida), από την υδατοκαλλιέργεια της Χαλκίδας η τσιπούρα (Sparus aurata) και το λαυράκι (Seabass) και από την Μεθώνη Πιερίας το μύδι (Mytillus galloprovincialis), κατά τους μήνες Απρίλιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Από τα αποτελέσματα της μέσης σύστασης, διαπιστώθηκε σημαντική εποχιακή διακύμανση στην περιεκτικότητα σε λιπαρές ύλες των δειγμάτων καλαμαριού (Logio vulgaris), μυδιού (Mytillus galloprovincialis) και λαυρακιού (Seabass) ενώ αντίθετα η μέση σύσταση των δειγμάτων τσιπούρας (Sparus aurata), γαρίδας (Alpheus rapacida) και σαρδέλας (Sardina pilchardus), δεν μεταβλήθηκε σημαντικά κατά τους τρείς αυτούς μήνες που μελετήθηκαν. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα που ανιχνεύθηκαν στα εξεταζόμενα είδη ήταν το C16:0 (17-29,18%), το C20:5ω-3 (EPA) (6,67-21,61%), το C22:6ω-3 (DHA) (10,33-29,20%) και το C18:1ω-9 (14,75-23,35%), τα οποία διαφοροποιήθηκαν στη διάρκεια των τριών μηνών. Διαπιστώθηκε ότι όλα τα εξεταζόμενα είδη αποτελούν αξιόλογες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων (13,64-44,57%) και ιδιαίτερα των EPA και DHA, των οποίων το σύνολο κυμάνθηκε από 11,93 έως 44,44%. Η αναλογία ω-6/ω-3 κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, από 0,01 έως 1,23. Η περιεκτικότητα σε χοληστερόλη κυμάνθηκε από 5,28 έως 36,15 mg/100 g εδώδιμης σάρκας, στα δείγματα λαυρακιού, τσιπούρας, σαρδέλας και μυδιού, ενώ στο καλαμάρι κυμάνθηκε από 150,09 έως 151,27 mg/100g εδώδιμης σάρκας και στη γαρίδα από 57,82 έως 96,56 mg/100g εδώδιμης σάρκας, χωρίς ωστόσο να υπερβαίνει την ημερήσια αναγκαία για τον ανθρώπινο οργανισμό δόση των 300 mg.
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, 2010 - αρ.εισ.2031
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9801
Item type: other
Submission Date: 2018-02-28T15:15:26Z
Item language: el
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Dadana_Anna.pdf2.64 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9801
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.