Συσχέτιση κοινωνικοοικονομικών παραγόντων με σωματομετρικούς δείκτες και τη διατροφή σε νέους αγροτικού πληθυσμού της Χαλκιδικής

Ευσταθιάδης, Παναγιώτης/ Σβούκη, Μαρία


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες;Δείκτης μάζας σώματος;Σωματομετρικοί δείκτες;Σωματομετρικά δεδομένα;Διατροφικές συνήθειες;Παχυσαρκία;Αγροτικός πληθυσμός;Οικονομική κρίση
Issue Date: 8-Jul-2014
Abstract: Πολλές έρευνες έχουν γίνει σε διαφορετικούς πληθυσμούς, ανά την Υφήλιο, που παρουσιάζουν την επίδραση της μόρφωσης, του επαγγέλματος, της μόρφωσης των γονέων, του επαγγέλματος της μητέρας και της οικονομικής κατάστασης, του αριθμού αδερφών και της σειράς γέννησης, με τα σωματομετρικά δεδομένα και τις διατροφικές και διαιτητικές συνήθειες των νέων. Στόχος της έρευνας αυτής, είναι η διαπίστωση συσχέτισης των κοινωνικοοικονομικών δεδομένων, που αναφέρονται παραπάνω, με τα σωματομετρικά δεδομένα και τις διατροφικές συνήθειες, σε πληθυσμό 130 ατόμων (61 ανδρών και 69 γυναικών), ηλικίας 18-30 ετών. Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο (βλέπε παράρτημα),για την καταγραφή των κοινωνικοοικονομικών δεδομένων και των διατροφικών συνηθειών, ενώ μετρήθηκαν το βάρος, το ύψος και οι περιφέρειες μέσης και γοφών. Στην συνέχεια έγινε υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος, του δείκτη WHR, του Βασικού Μεταβολισμού Ηρεμίας και των Ημερήσιων Θερμιδικών Αναγκών. Τέλος, η στατιστική ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 20.0, από το οποίο προέκυψαν οι πίνακες και τα διαγράμματα όπου παρουσιάζονται οι συσχετίσεις οι οποίες είναι στατιστικά σημαντικές, όπως επίσης και άλλες πληροφορίες για το δείγμα που εξετάστηκε. Η έρευνα αυτή έδειξε πως η οικογενειακή κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο του πατέρα είναι οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν αρκετές από τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων. Το μορφωτικό επίπεδο και η οικονομική κατάσταση φαίνεται να επιδρά σε μικρό βαθμό, ενώ το επάγγελμα, το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας και το επάγγελμα της, όπως και ο αριθμός των αδερφών και η σειρά γέννησης δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες.
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής -- Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας,2013 - 5282
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9753
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Svouki_Maria.pdf5.06 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9753
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.