Εκτίμηση διατροφικών συνηθειών και διατροφικής κατάστασης εφήβων του Νομού Έβρου

Κυρανάς, Ευστράτιος/ Αρβανιτίδου, Γεωργία


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων;Νομός Έβρου;Eating habits in adolescence;Διατροφική κατάσταση;Διατροφικές συνήθειες στην εφηβεία;Frequency of food consumption;Nutritional status;Teens;Εφηβεία;ΒΜΙ
Issue Date: 21-May-2014
Abstract: Κατά την εφηβεία παρατηρούνται μεγάλες σωματικές αλλαγές, όπως η αύξηση του ύψους και του βάρους, αλλαγές στη σύσταση του σώματος, αλλά και ψυχολογικές αλλαγές (το βάρος σ' αυτήν την περίοδο μπορεί πολύ εύκολα να επηρεάσει την ψυχολογία ενός εφήβου). Ο έφηβος αναπτύσσεται νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά, καθώς γίνεται ανεξάρτητος και αυτόνομος στην επιλογή του φαγητού. Στόχος αυτής της έρευνας είναι να διερευνηθούν οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων (12-18 έτη) του Ν. Έβρου και οι παράγοντες που τις καθορίζουν, όπως επίσης και να προσδιοριστεί η συχνότητα των τροφίμων που καταναλώνουν. Εκτίμηση και αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών και της διατροφικής κατάστασης των εφήβων του νομού Έβρου σχετικά με την επίδραση τους στο ΒΜΙ αυτών. Το δείγμα της έρευνας ήταν 432 έφηβοι, οι 219 έφηβοι ήταν ηλικίας 12‐15 ετών και οι 213 έφηβοι ηλικίας 15‐18 ετών. Ο αριθμός συμμετοχής των αγοριών ήταν 239 και των κοριτσιών 193. Η διεξαγωγή της έρευνας έγινε σε 4 γυμνάσια και σε 3 λύκεια, του νομού Έβρου. Έγινε συμπλήρωση του ερωτηματολογίου από τους μαθητές, το οποίο περιείχε ερωτήσεις για την ατομική και την οικογενειακή τους κατάσταση, καθώς και για τις ατομικές και διατροφικές τους συνήθειες. Ακολούθησε συμπλήρωση προηγούμενου 24ώρου και λήψη ανθρωπομετρικών μετρήσεων, όπως η μέτρηση ύψους, βάρους, περιμέτρου ισχύου και μέσης και δερματικών πτυχών του τρικέφαλου και του γαστροκνημίου. Τέλος, υπολογίστηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος για να προσδιοριστεί ποιο είναι το υγιές τους βάρος και σε ποια κατηγορία βρίσκονται. Η στατιστική ανάλυση και η δημιουργία γραφημάτων έγινε με τα λογισμικά προγράμματα SPSS έκδοση 12 και Microsoft Office Excel 2010. Παρατηρήθηκαν σημαντικές στατιστικές διαφορές στις διατροφικές συνήθειες των εφήβων μεταξύ των δύο φύλων, τόσο συνολικά όσο και ανά κατηγορία BMI. Η επεξεργασία των πινάκων και των γραφημάτων συμπερασματικά οδήγησε στο ότι κυρίως το φύλο, η οικογένεια και οι ψυχολογικοί παράγοντες καθορίζουν τόσο τις διατροφικές τους συνήθειες όσο και τα κίνητρα επιλογής για την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής -- Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2013 - αρ.εισ.5558
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9719
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Arvanitidou_Giorgia.pdf4.93 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9719
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.