Διατροφική αξιολόγηση διαλογής σε παιδιατρικούς ασθενείς

Καραγκιόζογλου-Λαμπούδη, Θωμαή/ Νταούλα, Ευθυμία


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Υποθρεψία;Θρέψη;Υποθρεψία σε παιδιατρικούς ασθενείς;Διατροφική αξιολόγηση διαλογής;Εργαλεία διατροφικής αξιολόγησης διαλογής;Κατάσταση θρέψης;Παιδιατρικοί ασθενείς
Issue Date: 30-Aug-2014
Abstract: Με τον όρο υποθρεψία εννοούμε την κακή θρέψη που οφείλεται σε έλλειψη ενέργειας, πρωτεινών ή /και μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών. Επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στον οργανισμό, που επηρεάζουν όλα τα οργανικά του συστήματα. Είναι εύκολα λοιπόν, αντιληπτό πως οι επιπτώσεις της είναι πιο σοβαρές στους ευάλωτους νοσηλευόμενους ασθενείς. Στον παιδιατρικό ασθενή, πέρα από τις επιπτώσεις που φέρει και στους ενήλικες, μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης και να επηρεάσει ακόμη και τη συμπεριφορά του και τις εργασιακές του επιδόσεις, στην ενήλικη ζωή του. Αυτό οφείλεται στις διαφορετικές απαιτήσεις που έχει ο παιδικός οργανισμός καθώς χρειάζεται ενέργεια και αφθονία ποιοτικών «δομικών υλικών», για να χτιστεί ένα υγιές σώμα. Σημαντική είναι και η επίδραση της νόσου πάνω στην κατάσταση θρέψης, καθώς η φύση της (λοίμωξη, χρόνιο νόσημα, τραύμα κ.α.), τα συμπτώματά της και ιατρικές συστάσεις που μπορεί να δοθούν, συχνά οδηγούν σε καταβολισμό, μειωμένη πρόσληψη, αυξημένες απώλειες και δυσαπορρόφηση. Για την αναγνώριση και την πρόληψη της υποθρεψίας στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ακολουθείται η διαδικασία της υποκειμενικής και της αντικειμενικής αξιολόγησης θρέψης. Η υποκειμενική αξιολόγηση προηγείται πάντα της αντικειμενικής και συστήνεται να εφαρμόζεται μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο της εισαγωγής του ασθενή στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Αποτελεί είτε ένα εκτεταμένο και λεπτομερειακό ερωτηματολόγιο ,μέθοδο που θεωρείται πια δύσκολο να εφαρμοστεί, είτε μία μικρή φόρμα πληροφοριών που συμπληρώνεται από τον υπάλληλο υγείας που ασχολείται με τη φροντίδα των ασθενών και καταλήγει σε ένα αριθμητικό αποτέλεσμα, που ερμηνεύεται αναλόγως και κατατάσσει τους ασθενείς σε κλίμακα χαμηλού, μέτριου και υψηλού βαθμού κινδύνου εμφάνισης της υποθρεψίας. Έχει δηλαδή προβλεπτικό χαρακτήρα. Η μέθοδος διαλογής, είναι πιο πρακτική, σύντομη , δεν έχει ιδιαίτερο κόστος, μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και από νοσοκόμους κι όχι απαραίτητα μόνο από γιατρό ή διαιτολόγο, δε χρειάζεται περίπλοκα όργανα μέτρησης . Η χρήση εργαλείων διατροφικής αξιολόγησης διαλογής, όπως προαναφέρθηκε, προηγείται της πλήρους διατροφικής αξιολόγησης, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα φέρουν. Συνήθως στα παιδιά μετρίου και υψηλού βαθμού υποθρεψίας, αμέσως μετά εφαρμόζεται η πλήρης αντικειμενική αξιολόγηση θρέψης. Αυτή με τη σειρά της, περιλαμβάνει μία σειρά ενεργειών που συνοψίζονται στις διαδικασίες λήψης ιστορικού, σωματομετρίας, μέτρησης σύστασης σώματος, κλινική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις. Η αναγνώριση της υποθρεψίας μέσω της σωματομετρίας, γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (Waterlow,ΠΟΥ κ.α.), ενώ οι υπόλοιπες βασίζονται σε τιμές αναφοράς. Ανάλογα με την ύπαρξη υποθρεψίας ή όχι, ακολουθεί η κατάλληλη διατροφική αγωγή. Στη συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία, αναλύονται τα πέντε σημαντικότερα και πιο ευρείας χρήσης , εργαλεία διατροφικής αξιολόγησης διαλογής που απευθύνονται σε παιδιατρικούς ασθενείς ( SPNSR, SGNA, STRONGkids, STAMP, PYMS) και η παρουσίαση ενός νέου δοκιμαστικού εργαλείου διατροφικής αξιολόγησης διαλογής, το SMART (Scaled Malnutrition Risk Screening Tool ).
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής -- Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2013 - 5521
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9669
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Daoula_Euthimia.pdf1.25 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9669
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.