Μεταβολές διατροφικών συνηθειών λόγω οικονομικής κρίσης σε αγροτικό πληθυσμό των Τρικάλων

Ευσταθιάδης, Παναγιώτης/ Γεωργακάκη, Μαρία


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Αγρότες;Διατροφή;Τρίκαλα;Διατροφικές συνήθειες;Οικονομική κρίση
Issue Date: 21-Aug-2014
Abstract: Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τις επιλογές τροφής και διαμορφώνουν τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Οι δίαιτες που επικρατούν στους διάφορους πληθυσμούς έχουν διαμορφωθεί μέσα από αλληλεπιδράσεις βιολογικών μηχανισμών και πολιτισμικών παραγόντων. Η κατανόηση και η ερμηνεία των παραγόντων αυτών όμως, συχνά είναι περίπλοκη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο άνθρωπος δε διαθέτει την έμφυτη ικανότητα να αναγνωρίζει αμέσως τα είδη που είναι απαραίτητα για να υποστηρίξουν τις διατροφικές του ανάγκες, με άλλα λόγια η τροφική επιλογή είναι μια διαδικασία που μαθαίνεται (Ματάλα& Χουλιάρας, 2005). Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν μέρος της κουλτούρας και της πολιτισμικής ταυτότητας του ατόμου. Ανάλογα με τις παραδόσεις, την κουλτούρα, τη χώρα, τα άτομα έχουν διαφορετική αντίληψη για το ρόλο της διατροφής στην εξασφάλιση της καλής υγείας (Dean 1989&Cockerhametal, 1988). Μέσω της συμμετοχής τους σε μια δεδομένη κουλτούρα, τα άτομα μυούνται στις διατροφικές συνήθειες που αυτή έχει προκρίνει. Η διαιτητική ταυτότητα του κάθε ατόμου μπορεί να αποκαλύψει πολύτιμες πληροφορίες για τις πολιτισμικές καταβολές του, όσο και για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιρροές που έχει δεχτεί. Το άτομο μαθαίνει πώς να επιλέγει την τροφή του μέσω της έκθεσης στη συμπεριφορά των συνανθρώπων του καθώς και από τις προσωπικές του εμπειρίες. Με την έννοια αυτή, οι διαιτητικές συνήθειες αποτελούν μέρος της κουλτούρας και «κληρονομούνται» μαζί με τα άλλα πολιτισμικά στοιχεία (Monneuseetal, 1997). Η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει χαρακτηριστεί ως η σοβαρότερη των τελευταίων ετών. Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και η επιβάρυνση της δημόσιας ψυχικής υγείας ασκούν δυσμενή επιρροή στον τρόπο σίτισης των καταναλωτών. Η διατροφή των Ελλήνων τείνει να απομακρύνεται σημαντικά από το μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Ο περιορισμός των δαπανών για τρόφιμα υποβαθμίζει την θρεπτική ποιότητα, κυρίως εις βάρος της πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών και ω‐3 λιπαρών οξέων. Τείνει να αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης σοβαρών ασθενειών και παχυσαρκίας. Παράλληλα παρατηρείται βελτίωση της οργάνωσης των αγορών και αύξηση της κατανάλωσης σπιτικού φαγητού.
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής -- Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας,2014 - 5681
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9570
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Georgakaki_Maria.ppt.pdf241.93 kBAdobe PDFView/Open
Georgakaki_Maria.pdf668.92 kBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9570
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.