Η αναγκαιότητα της καθοδηγητικής στρατηγικής στις βιβλιοθήκες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Κορομπίλη, Στέλλα/ Korobili, Stella


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Πληροφοριακή παιδεία;Online κατάλογοι ανοιχτής πρόσβασης (Βιβλιοθήκες);Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες--Υπηρεσίες χρηστών;Προγράμματα πληροφοριακού γραμματισμού;Εκπαίδευση χρηστών (Online κατάλογοι βιβλιοθηκών);Εκπαίδευση και βιβλιοθήκες;Academic libraries--Services to users;Information literacy programms;User education (Online library catalogs);Literacy, Information;Online public access catalogs (Libraries);Education and libraries
Issue Date: 1-Dec-2005
Publisher: ΤΕΙ Αθήνας
Citation: Κορομπίλη, Στέλλα. "Η αναγκαιότητα της καθοδηγητικής στρατηγικής στις βιβλιοθήκες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ". Διαχείριση της Γνώσης. Ο Παγκόσμιος Ιστός και οι μονάδες πληροφόρησης, Αθήνα, 1-3 Δεκεμβρίου 2005. Αθήνα: ΤΕΙ Αθήνας, 2005.
Abstract: Στην εποχή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης απαιτείται να επανεξεταστεί ο ρόλος των βιβλιοθηκονόμων. Oι βιβλιοθήκες θα πρέπει να εμπλακούν στην εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανάπτυξης της καθοδηγητικής στρατηγικής (instructional strategy), ως εκπαιδευτικής παρέμβασης στην ανάπτυξη πληροφοριακών δεξιοτήτων, καθώς και στον καθοδηγητικό σχεδιασμό (instructional design, ID), δηλαδή της διαδικασίας σχεδιασμού του περιεχομένου και της καθοδηγητικής στρατηγικής για να χρησιμοποιηθεί σε εκπαιδευτικό περιβάλλον. Η καθοδηγητική στρατηγική ως εκπαιδευτική διαδικασία και ο καθοδηγητικός σχεδιασμός βασίζονται στις θεωρίες μάθησης. Υπάρχουν πολλές θεωρητικές προσεγγίσεις μάθησης. Για την ανάπτυξη καθοδηγητικής στρατηγικής ο κονστρουκτιβισμός, που υποστηρίζει ότι το άτομο ενεργεί στα αντικείμενα και στα γεγονότα και αποκτά την κατανόηση με την δική του αντίληψη για τον κόσμο μέσα από την εμπειρία του, εμφανίζεται να προσφέρει τις πιο ώριμες προσεγγίσεις. Ανεξάρτητα από τη θεωρία μάθησης που θα επιλεγεί, για να υποστηριχθεί η εξάλειψη του πληροφοριακού αναλφαβητισμού χρειάζεται να αναγνωριστεί η διαλεκτική σχέση μαθητή και μαθησιακής διαδικασίας, η ανάγκη της ενεργούς συμμετοχής των βιβλιοθηκονόμων και η αντίστοιχη οργανωτική υποστήριξη και στελέχωση των βιβλιοθηκών. Οι δεξιότητες που απαιτούνται για αυτήν την εργασία δεν διδάσκονται αυτή τη στιγμή στις σχολές βιβλιοθηκονομίας στην Ελλάδα. Οι βιβλιοθηκονόμοι για να υποστηρίξουν το έργο του πληροφοριακού αλφαβητισμού θα πρέπει να εκπαιδεύονται ειδικά για να υλοποιούν τέτοια προγράμματα.
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/4389
Other Identifiers: https://lekythos.library.ucy.ac.cy/bitstream/handle/10797/12151/14psab018.pdf?sequence=1
https://lekythos.library.ucy.ac.cy/handle/10797/12151
Appears in Collections:Δημοσιεύσεις σε Περιοδικά

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Korobili_Stella_The_Necessity_Of.pdf157.02 kBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/4389
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.