Η τροφή που δαγκώνει: μετα-ανάλυση των διατροφικών προτύπων σε προϊόντα κρέατος καρχαρία (Master thesis)

Αγγελίδη, Γραμματήνα/ Φακή, Βασιλική


Η αντικατάσταση των ειδών ελασμοβραγχίων καθώς και η εσφαλμένη επισήμανση τους, πραγματοποιούνται με την επεξεργασία αυτών κατά την εμπορία του κρέατός τους. Διάφορες τεχνικές επεξεργασίας των ελασμοβραγχίων προκαλούν απώλεια στα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, με αποτέλεσμα την αδυναμία αναγνώρισης επεξεργασμένων προϊόντων καρχαρία. Αυτές οι τεχνικές επεξεργασίας απορρίπτουν όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των ελασμοβραγχίων (κεφάλι, πτερύγια, δέρμα) και το υπόλοιπο σώμα μεταποιείται σε φιλέτα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ευκολότερη η αντικατάστασή τους, με είδη απειλούμενα προς εξαφάνιση ή με είδη χαμηλότερης εμπορικής αξίας. Η τεχνική του DNA barcoding αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την εξακρίβωση της ταυτότητας των ελασμοβραγχίων και έχει εφαρμοστεί ευρέως. Αυτή η ανάλυση μπορεί να ταυτοποιήσει τα είδη των καρχαριών που περιλαμβάνονται επί του παρόντος στη Σύμβαση Διεθνούς Εμπορίου Απειλούμενων Ειδών (CITES) και τα περισσότερα είδη καρχαριών που υπάρχουν στο διεθνές εμπόριο. Επίσης, είναι ικανή να ανιχνεύσει τυχόν περιπτώσεις υποκατάστασης ειδών καθώς και περιπτώσεις εσφαλμένης επισήμανσης. Συνολικά συγκεντρώθηκαν και μελετήθηκαν 71 εργασίες από 34 χώρες του κόσμου. Τα δείγματα που μελετήθηκαν ήταν κυρίως σε τρεις μορφές (φρέσκα, επεξεργασμένα και πτερύγια καρχαρία). Επιπλέον, στα δείγματα που μελετήθηκαν εντοπίστηκαν περιπτώσεις εσφαλμένης επισήμανσης, καθώς και περιπτώσεις που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης IUCN (IUCN Red List of Threatened Species). Στην ταξινόμηση των ειδών της παρούσας μετα-ανάλυσης χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του DNA barcoding, που είναι το κατάλληλο εργαλείο για την αναγνώριση των ειδών. Στην μετα-ανάλυση ανιχνεύτηκαν σε τέσσερις από τις 34 χώρες που μελετήθηκαν - και συγκεκριμένα στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην Αργεντινή και στην Ιταλία - ποσοστά εσφαλμένης επισήμανσης πάνω από το 50% (100%, 100%, 80% και 77,8% αντίστοιχα). Ενώ, σε 5 από τις 34 χώρες και συγκεκριμένα στην Αργεντινή, στη Γουιάνα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Μαλαισία και στη Μαδαγασκάρη, ανιχνεύτηκαν ποσοστά προστατευόμενων ειδών (Critically Endangered) πάνω από το 30% (86,7%, 52,3%, 33,4%, 33,3% και 32,8% αντίστοιχα). Τα υψηλά ποσοστά εσφαλμένης επισήμανσης καθώς και αλίευσης ειδών ελασμοβραγχίων που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης IUCN (IUCN Red List of Threatened Species), αποδεικνύουν ότι ο τομέας των θαλασσινών αποτελεί έναν τομέα που επηρεάζεται εύκολα από παράνομες ή λανθασμένες πρακτικές επεξεργασίας.
Alternative title / Subtitle: Fish food bites back: a meta-analysis of dietary patterns in shark meat products
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Subject classification: Καρχαρίες
Xονδριχθύες
Κρέας
Διατροφή
Sharks
Chondrichthyes
Meat
Nutrition
Keywords: Διατροφικά πρότυπα;Προϊόντα κρέατος;Καρχαρίες;Ελασμοβράγχια;Τεχνική DNA barcoding;Dietary patterns;Meat products;Sharks;Elasmobranchia;DNA barcoding technique
Description: Μεταπτυχιακή εργασία - Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, 2023 (α/α 14064)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16805
Item type: masterThesis
General Description / Additional Comments: Μεταπτυχιακή εργασία
Subject classification: Καρχαρίες
Xονδριχθύες
Κρέας
Διατροφή
Sharks
Chondrichthyes
Meat
Nutrition
Submission Date: 2024-07-20T22:22:51Z
Item language: el
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Publication date: 2023-04-24
Bibliographic citation: Αγγελίδη, Γ. & Φακή, Β. (2022). Η τροφή που δαγκώνει: μετα-ανάλυση των διατροφικών προτύπων σε προϊόντα κρέατος καρχαρία (Μεταπτυχιακή εργασία). ΔΙ.ΠΑ.Ε.
Abstract: Η αντικατάσταση των ειδών ελασμοβραγχίων καθώς και η εσφαλμένη επισήμανση τους, πραγματοποιούνται με την επεξεργασία αυτών κατά την εμπορία του κρέατός τους. Διάφορες τεχνικές επεξεργασίας των ελασμοβραγχίων προκαλούν απώλεια στα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, με αποτέλεσμα την αδυναμία αναγνώρισης επεξεργασμένων προϊόντων καρχαρία. Αυτές οι τεχνικές επεξεργασίας απορρίπτουν όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των ελασμοβραγχίων (κεφάλι, πτερύγια, δέρμα) και το υπόλοιπο σώμα μεταποιείται σε φιλέτα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ευκολότερη η αντικατάστασή τους, με είδη απειλούμενα προς εξαφάνιση ή με είδη χαμηλότερης εμπορικής αξίας. Η τεχνική του DNA barcoding αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την εξακρίβωση της ταυτότητας των ελασμοβραγχίων και έχει εφαρμοστεί ευρέως. Αυτή η ανάλυση μπορεί να ταυτοποιήσει τα είδη των καρχαριών που περιλαμβάνονται επί του παρόντος στη Σύμβαση Διεθνούς Εμπορίου Απειλούμενων Ειδών (CITES) και τα περισσότερα είδη καρχαριών που υπάρχουν στο διεθνές εμπόριο. Επίσης, είναι ικανή να ανιχνεύσει τυχόν περιπτώσεις υποκατάστασης ειδών καθώς και περιπτώσεις εσφαλμένης επισήμανσης. Συνολικά συγκεντρώθηκαν και μελετήθηκαν 71 εργασίες από 34 χώρες του κόσμου. Τα δείγματα που μελετήθηκαν ήταν κυρίως σε τρεις μορφές (φρέσκα, επεξεργασμένα και πτερύγια καρχαρία). Επιπλέον, στα δείγματα που μελετήθηκαν εντοπίστηκαν περιπτώσεις εσφαλμένης επισήμανσης, καθώς και περιπτώσεις που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης IUCN (IUCN Red List of Threatened Species). Στην ταξινόμηση των ειδών της παρούσας μετα-ανάλυσης χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του DNA barcoding, που είναι το κατάλληλο εργαλείο για την αναγνώριση των ειδών. Στην μετα-ανάλυση ανιχνεύτηκαν σε τέσσερις από τις 34 χώρες που μελετήθηκαν - και συγκεκριμένα στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην Αργεντινή και στην Ιταλία - ποσοστά εσφαλμένης επισήμανσης πάνω από το 50% (100%, 100%, 80% και 77,8% αντίστοιχα). Ενώ, σε 5 από τις 34 χώρες και συγκεκριμένα στην Αργεντινή, στη Γουιάνα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Μαλαισία και στη Μαδαγασκάρη, ανιχνεύτηκαν ποσοστά προστατευόμενων ειδών (Critically Endangered) πάνω από το 30% (86,7%, 52,3%, 33,4%, 33,3% και 32,8% αντίστοιχα). Τα υψηλά ποσοστά εσφαλμένης επισήμανσης καθώς και αλίευσης ειδών ελασμοβραγχίων που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης IUCN (IUCN Red List of Threatened Species), αποδεικνύουν ότι ο τομέας των θαλασσινών αποτελεί έναν τομέα που επηρεάζεται εύκολα από παράνομες ή λανθασμένες πρακτικές επεξεργασίας.
Advisor name: Ιμσιρίδου, Αναστασία
Examining committee: Ιμσιρίδου, Αναστασία
Publishing department/division: Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Publishing institution: ihu
Number of pages: 105
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Agelidi Faki.pdf3.58 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16805
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.