Αποτύπωση της ποιότητας των ελληνικών σκληρών σιτηρών της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και συσχέτιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους με την γεωγραφική προέλευση (Master thesis)

Μιντής, Νικόλαος/ Μπίτσιου, Αποστολία


Quality data of 10462 samples of Greek durum wheat received from EURIMAC pasta industry during the years 2016 - 2019 from areas of Western, Central and Northern Greece were examined statistically in this project. EURIMAC purchases Greek durum wheat from producers and traders in accordance with quality and price agreements and collects quality information such as moisture content, color (yellowness), specific weight, protein content, ash content, quantity and quality of gluten as well as % percentages of blackpoints, holes, broken, soft and floury granules from each sample taken. The statistical analysis of the data resulted in a reflection of the quality of Greek durum wheat for the years 2016 - 2019 and the possible correlations of geographical origin at prefecture level & quality characteristics were studied. Meteorological data of prefectures during the cultivation seasons 2016 - 2019 were also included in the results and the possible correlations of climatic parameters - quality characteristics were investigated.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Keywords: Σκληρό σιτάρι;Ποιότητα σκληρού σίτου;Eλλάδα;Ευρωπαϊκή Ένωση;Δυτική Ελλάδα;Κεντρική Ελλάδα
Description: Μεταπτυχιακή εργασία - Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, 2021 (α/α 12627)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16612
Item type: masterThesis
General Description / Additional Comments: Μεταπτυχιακή εργασία
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Publication date: 2021-05-12
Bibliographic citation: Μιντής, Ν., Μπίτσιου, Α. (2021). Αποτύπωση της ποιότητας των ελληνικών σκληρών σιτηρών της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και συσχέτιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους με την γεωγραφική προέλευση (Μεταπτυχιακή εργασία). ΔΙΠΑΕ
Abstract: Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά την στατιστική εξέταση των εργαστηριακών δεδομένων 10462 δειγμάτων σκληρού σίτου που παραλήφθηκαν από την βιομηχανία ζυμαρικών EURIMAC κατά τα έτη 2016 – 2019 από περιοχές της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Η EURIMAC αγοράζει ελληνικό σκληρό σίτο από παραγωγούς και εμπόρους κατόπιν συμφωνιών ως προς την ποιότητα και την τιμή και συλλέγει πληροφορίες από κάθε παραλαμβανόμενο δείγμα. Οι αναλύσεις που πραγματοποιούνται συνοπτικά είναι η μέτρηση υγρασίας, χρώματος (b - yellowness), ειδικού βάρους, πρωτεΐνης, τέφρας, ποσότητας & ποιότητας γλουτένης, και μακροσκοπική εξέταση και αξιολόγηση των κόκκων για τον προσδιορισμό των % ποσοστών μαύρων στιγμάτων, τρύπιων, σπασμένων, μαλακών και αλευρωδών κόκκων. Από την στατιστική ανάλυση των δεδομένων προέκυψε μια αποτύπωση της ποιότητας του Ελληνικού σκληρού σίτου για τα έτη 2016 – 2019 και μελετήθηκαν οι πιθανές συσχετίσεις γεωγραφικής προέλευσης - ποιοτικών χαρακτηριστικών σε επίπεδο νομών. Τα κλιματικά δεδομένα των νομών που αφορούν την έρευνα κατά τις καλλιεργητικές σεζόν 2016 – 2019 συμπεριλήφθηκαν στα αποτελέσματα και διερευνήθηκαν οι πιθανές συσχετίσεις μετεωρολογικών παραμέτρων - ποιοτικών χαρακτηριστικών.
Quality data of 10462 samples of Greek durum wheat received from EURIMAC pasta industry during the years 2016 - 2019 from areas of Western, Central and Northern Greece were examined statistically in this project. EURIMAC purchases Greek durum wheat from producers and traders in accordance with quality and price agreements and collects quality information such as moisture content, color (yellowness), specific weight, protein content, ash content, quantity and quality of gluten as well as % percentages of blackpoints, holes, broken, soft and floury granules from each sample taken. The statistical analysis of the data resulted in a reflection of the quality of Greek durum wheat for the years 2016 - 2019 and the possible correlations of geographical origin at prefecture level & quality characteristics were studied. Meteorological data of prefectures during the cultivation seasons 2016 - 2019 were also included in the results and the possible correlations of climatic parameters - quality characteristics were investigated.
Advisor name: Πετρίδης, Δημήτριος
Examining committee: Πετρίδης, Δημήτριος
Publishing department/division: Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμω
Publishing institution: ihu
Number of pages: 77 σελ.
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16612
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.