Προσδιορισμός υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών της ομάδας των τριαζινών σε AVOKANTO (Persea americana) σύστημα υγρής χρωματογραφίας τριπλού τετραπόλου (Master thesis)

Ντάγκαλη, Σταυρούλα


Περίληψη To αβοκάντο (Persea americana) στην Ελλάδα δεν αποτέλεσε ποτέ κύριο συστατικό ενός Eλληνικού νοικοκυριού λόγω της κυρίαρχης παρουσίας της Μεσογειακής διατροφής. Παρόλα αυτά λόγω της εξέλιξης του διαδικτύου και της εμφάνισης μέσω αυτού νέων τάσεων για μία πιο υγιεινή διατροφή, τα τρία τελευταία χρόνια υπήρξε μια ραγδαία αύξηση της ζήτησης φρούτων αβοκάντο. Πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην μείωση εμφάνισης καρκίνων λόγω των καροτενοειδών, των μονοακόρεστων λιπαρών του και της βιταμίνης Ε. Επίσης συμπράτει στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος λόγω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, ενώ παράλληλα προσφέρει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ωμέγα-9 λιπαρά οξέα. Το θέμα που προέκυψε στην πορεία είναι η μεγάλη διαφοροποίηση της νομοθεσίας που διέπει τις χώρες παραγωγής του ,οι οποίες είναι πιο ελαστικές εν αντιθέσει με της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει απαγορεύσει ρητά την χρήση των ζιζανιοκτόνων των τριαζινών. Η απαγόρευση προέκυψε ύστερα από κλινικές μελέτες της επικινδυνότητας των τριαζινών έπειτα από εμφάνιση καρκίνων, παρεμπόδιση του νευροενδοκρινικού συστήματος, διαταραχές του κύκλου ωορρηξίας και επιπλοκές στην φυσιολογική ιστολογία των όρχεων. Τα προβλήματα υγείας που προέκυψαν παρατίθενται αναλυτικά στην συνέχεια της μελέτης. H προκατεργασία του δείγματος έγινε με την τροποποιημένη μέθοδο Quechers η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για το αβοκάντο. Στην μέθοδο αυτή έχει εισαχθεί το βήμα της κατάψυξης για 1,5hr ύστερα από την πρώτη φυγοκέντρηση με σκοπό την απομάκρυνση των λιπαρών συστατικών του αβοκάντο. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος υγρής χρωματογραφίας – φασματομετρίας μαζών (LC-MS/MS) με τεχνολογία τριπλού τετραπόλου. Η αναλυτική στήλη για τη μέθοδο ήταν Αquacil C18 (50 x 2,1mm, particle size 3μm), και είναι συνδεδεμένη με μία προστήλη Hypercil gold (10 mm x 4mm, particle size 5μm) και μία προστήλη Thermo HyPurity C18 (10 mm x 2.1 mm, particle size 5μm) της Thermo Fisher Scientific. Η θερμοκρασία του θαλάμου στηλών ορίστηκε σε 40οC. Η κινητή φάση Α είναι διάλυμα 5μΜ φορμικού αμμωνίου σε νερό 1L και η κινητή φάση Β είναι διάλυμα 5μΜ φορμικού αμμωνίου σε μεθανόλη 1L. Η ροή της κινητής φάσης είναι 0,5 ml/min. Η διάρκεια της χρωματογραφικής ανάλυσης είναι 16.5min. Έχει οριστεί ένα πρόγραμμα βαθμιδωτής έκλουσης το οποίο λειτουργεί από τα 0-3.5 min με διαλύτη 90% Α και 10% Β, ύστερα από τα 3.5-8min γίνεται γραμμική αύξηση της ισχύος έκλουσης σε 100% Β και παραμένει για 2.5min.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων -Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Keywords: Avokanto;Φυτοπροστατευτικές ουσίες;Ιονισμός;Αναλυτής μάζας;Ανιχνευτής;Φασματογραφία μάζας;Υγρή - Αέρια Χρωματογραφία
Description: Μεταπτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων -Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, 2020 (α/α 12631)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16406
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΝΤΑΓΚΑΛΗ.pdfΜεταπτυχιακή εργασία6.31 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16406
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.