Καινοτόμες μέθοδοι εκπαίδευσης και κατάρτισης στα δημόσια Ιεκ (Master thesis)

Τζήκας, Γεώργιος


Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η καταγραφή και παρουσίαση των σύγχρονων καινοτόμων μεθόδων εκπαίδευσης και κατάρτισης στα δημόσια ΙΕΚ. Συγκεκριμένα, αποτυπώνονται οι δημοφιλέστερες μέθοδοι που εφαρμόζονται στον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης, αποτυπώνονται οι απόψεις των εκπαιδευτών ειδικά για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ώστε να παρουσιαστεί η τεχνολογική ενσωμάτωση στα ΔΙΕΚ. Μέσα από τη διεξαγωγή μιας πρωτογενούς, ποσοτικής έρευνας με τη συμμετοχή 166 εκπαιδευτών σε δημόσια ΙΕΚ από διαφορετικές ειδικότητες και αντικείμενα καταγράφεται η αποτελεσματικότητα και συχνότητα διαφορετικών εκπαιδευτικών μεθόδων, εξετάζονται τα μαθησιακά αποτελέσματα καθεμιάς εξ αυτών, αποτυπώνονται οι απόψεις των εκπαιδευτικών και καταγράφεται η τεχνολογική ενσωμάτωση. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι χάρτες μυαλού, η μέθοδος της προσομοίωσης και η συνεργατική μέθοδος είναι αποτελεσματικές και εφαρμόζονται από τους εκπαιδευτές των ΔΙΕΚ, ενώ μέθοδοι όπως το χιούμορ, παρότι προκρίνονται ως αποτελεσματικοί, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στην εκπαίδευση ενηλίκων. Στα ΔΙΕΚ εφαρμόζονται πολλές καινοτόμες εκπαιδευτικές μέθοδοι που προσφέρουν μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και καλύτερη αποτελεσματικότητα στη μάθηση. Για αυτό απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός των ΔΙΕΚ και καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους μέσα και από την επιμόρφωση και κατάρτιση των ίδιων για την αποτελεσματική εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων. Παρά την πολύμηνη εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στα ΔΙΕΚ και την αντίστοιχη εξοικείωση των εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, οι εκπαιδευτές πιστεύουν ότι η διά ζώσης εκπαίδευση ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και απαιτήσεις της εκπαίδευσης ενηλίκων, γιατί ευνοεί και επιτρέπει σε μεγαλύτερο βαθμό την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπαιδευομένων και μεταξύ εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών και την εφαρμογή πιο εμπειρικών και βιωματικών μεθόδων εκπαίδευσης.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης-Τμήμα Διοίκησης οργανισμών , μάρκετινγκ και τουρισμού
Keywords: δημόσια Ιεκ;εκπαίδευση;τεχνολογική ενσωμάτωση;ειδικότητες
Description: Μεταπτυχιακή εργασία- Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης- Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού , 2021 (α/α12845)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16278
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές




 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16278
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.