Μελέτη θερμικών ιδιοτήτων νανοσύνθετων υλικών με βάση τον πολυφουρανικό αιθυλενεστέρα (PEF). (Master thesis)

Μανδράκη, Βάια


A series of polymer nanocomposites were prepared by applying the method of in situ melt polycondensation. Nanofillers were added to the diol and dimethyl ester reaction mixture and were present during the polyester composition. Then, after the multi-condensation stage, solid state polycondensation took place. Nanocomposites were characterized by dilute iodide solution for intrinsic viscosity-IV and X-ray diffraction (WAXD) to identify the crystalline structure. It was found that the addition of nanofillers did not change the type of crystals produced. A study of the thermal properties of the samples was performed, with differential scanning calorimetry (DSC) to determine the transition temperatures and a study of crystallization and melting was conducted. When the samples with nanofillers were examined, the crystallization rates were shown to be significant and the degree of crystallinity achieved large. Finally, a study of the crystalline phase and the superstructures (pellets) was performed with polarized optical microscopy (PLM). Nanofillers proved to act as crystallization nuclei
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Keywords: Υλικά;Κρυσταλλότητα;Πολυεστέρες;Θερμοκρασία;PEF;Bιοδιυλιστήριο;Νανοσύνθετα υλικά
Description: Μεταπτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Επιστήμη Διατροφής και Διαιτολογίας - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16105
Item type: masterThesis
General Description / Additional Comments: Μεταπτυχιακή εργασία
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Publication date: 2020-06-22
Bibliographic citation: Μανδράκη, Β. (2020). Μελέτη θερμικών ιδιοτήτων νανοσύνθετων υλικών με βάση τον πολυφουρανικό αιθυλενεστέρα (PEF) (Μεταπτυχιακή εργασία). ΔΙΠΑΕ.
Abstract: Παρασκευάστηκε μια σειρά νανοσύνθετων υλικών με τη μέθοδο της επί τόπου (in situ) σύνθεσης με πολυσυμπύκνωση σε τήγμα (melt polycondensation). Δηλαδή προστέθηκαν τα νανοσωματίδια στο μίγμα αντίδρασης διόλης και διμεθυλεστέρα και ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια της σύνθεσης του πολυεστέρα. Στη συνέχεια, μετά το στάδιο της πολυσυμπύκνωσης, έγινε μεταπολυσυμπύκνωση σε στερεά κατάσταση (solid state polycondensation). Ο χαρακτηρισμός των νανοσύνθετων υλικών έγινε με ιξωδομετρία αραιού διαλύματος για τον προσδιορισμού του εσωτερικού ιξώδους (intrinsic viscosity-IV) και περιθλασιμετρία ακτίνων-Χ (WAXD) για ταυτοποίηση της κρυσταλλικής δομής. Διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη νανοσωματιδίων δεν άλλαξε τον τύπο κρυστάλλων που παράγονται. Πραγματοποιήθηκε μελέτη των θερμικών ιδιοτήτων των δειγμάτων, με διαφορική θερμιδομετρία σάρωσης (DSC) για προσδιορισμό των θερμοκρασιών μεταβάσεων και μελέτη της κρυστάλλωσης και τήξης. Στην περίπτωση των δειγμάτων με τα νανοπρόσθετα οι ρυθμοί κρυστάλλωσης ήταν σημαντικοί και ο επιτυγχανόμενος βαθμός κρυσταλλικότητας μεγάλος. Τέλος, πραγματοποιήθηκε μελέτη της κρυσταλλικής φάσης και των αντίστοιχων υπερδομών (σφαιρόλιθων) με πολωτική οπτική μικροσκοπία (PLM). Διαπιστώθηκε η δραστικότητα των νανοσωματιδίων ως πυρήνες κρυστάλλωσης
A series of polymer nanocomposites were prepared by applying the method of in situ melt polycondensation. Nanofillers were added to the diol and dimethyl ester reaction mixture and were present during the polyester composition. Then, after the multi-condensation stage, solid state polycondensation took place. Nanocomposites were characterized by dilute iodide solution for intrinsic viscosity-IV and X-ray diffraction (WAXD) to identify the crystalline structure. It was found that the addition of nanofillers did not change the type of crystals produced. A study of the thermal properties of the samples was performed, with differential scanning calorimetry (DSC) to determine the transition temperatures and a study of crystallization and melting was conducted. When the samples with nanofillers were examined, the crystallization rates were shown to be significant and the degree of crystallinity achieved large. Finally, a study of the crystalline phase and the superstructures (pellets) was performed with polarized optical microscopy (PLM). Nanofillers proved to act as crystallization nuclei
Advisor name: Παπαγεωργίου, Γεώργιος
Examining committee: Παπαγεωργίου, Γεώργιος
Publishing department/division: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας
Publishing institution: ihu
Number of pages: 68 σελ.
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16105
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.