Ανάλυση κύκλου ζωής σε μονάδα επεξεργασίας πιπεριάς (Master thesis)

Αράπογλου, Ειρήνη


Product Life Cycle Assessment (LCA) is one of the methods developed to monitor and minimize the environmental impact of the production process. It is, therefore, an environmental management system that contributes to the sustainable development and reduction of pollution. This study presents an application of LCA in the production of thermally-treated peppers for industrial use. Initially, the basic methodology followed in each LCA analysis is presented; it consists of 4 steps: goal and scope definition, inventory analysis, impact assessment, interpretation of results. To this end, the inputs and outputs in the plant are quantified using historical production data, and then, with the help of the GaBi software, the environmental impacts are identified and evaluated. More specifically, the representation of the production plant is realized through a process flowchart which is composed of the processes and the flows that constitute the inputs and outputs of each process. The overall production includes three main steps: cutting of fresh peppers, packaging of chopped peppers and thermal treatment (pasteurization in a horizontal pasteurizer). With the use of the GaBi software, the environmental impact of the thermally-treated peppers is calculated for each production month (July to November) in 2016. The reference operating unit of the system is assumed to be 1 kg of final product. From the analysis of the results, it is concluded that the environmental impact per product unit is less during the months of intensive production compared to months of smaller production. After evaluating the environmental impact of the basic seenario, an alternative production scenario is presented; in this scenario, the horizontal pasteurizer is substituted with state-ofthe- art sterilization autoclaves for the thermal treatment of the product. By comparing the two scenarios in GaBi, it is concluded that the use of sterilization autoclaves results in the reduction of all environmental impact indices in the order of 1-10%. The environmental benefit is more pronounced during the months of low productivity
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
Keywords: Πιπεριά;ΑΚΖ (ΑΝΆΛΥΣΗ ΚΎΚΛΟΥ ΖΩΗΣ);Επεξεργασία;Φαινόμενο του θερμοκηπίου;Ευτροφισμός;Φωτοχημικό νέφος;Νερό
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, 2020 (α/α 11934)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16075
Item type: masterThesis
General Description / Additional Comments: Μεταπτυχιακή εργασία
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
Publication date: 2020-06-22
Bibliographic citation: Αράπογλου, Ε. (2020). Ανάλυση κύκλου ζωής σε μονάδα επεξεργασίας πιπεριάς (Μεταπτυχιακή εργασία). ΔΙΠΑΕ
Abstract: Η Ανάλυση Κύκλου Ζωής Προϊόντος είναι μία από τις μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί με σκοπό την καταγραφή και ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που προκαλούνται στο περιβάλλον από την παραγωγή ενός προϊόντος. Αποτελεί επομένως ένα σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη και την μείωση της ρύπανσης. Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζεται μια εφαρμογή της μεθόδου της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής σε επεξεργασμένη πιπεριά για βιομηχανική χρήση. Αρχικά, παρουσιάζεται η βασική μεθοδολογία που ακολουθείται σε κάθε Ανάλυση Κύκλου, η οποία αποτελείται από 4 στάδια: καθορισμός στόχου και σκοπού, ανάλυση καταγραφής δεδομένων, εκτίμηση επιπτώσεων και ερμηνεία/αποτίμηση βελτιώσεων. Για τον σκοπό αυτό, έγινε με βάση ιστορικά δεδομένα παραγωγής η ποσοτικοποίηση των εισροών και των εκροών στο σύστημα και έπειτα, με την βοήθεια του λογισμικού GaBi, ο προσδιορισμός και η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πιο συγκεκριμένα, η αποτύπωση του συστήματος πραγματοποιείται μέσω του διαγράμματος ροής παραγωγής του τελικού προϊόντος και χωρίζεται σε διεργασίες και ροές που αποτελούν τις εισόδους και τις εξόδους σε κάθε διεργασία. Η υπό μελέτη μονάδα περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια επεξεργασίας: κοπή νωπής πιπεριάς, συσκευασία κομμένης πιπεριάς, θερμική επεξεργασία (παστερίωση σε οριζόντιο παστεριωτή). Με την χρήση του λογισμικού GaBi υπολογίζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της θερμικώς επεξεργασμένης πιπεριάς για κάθε μήνα από τον Ιούλιο έως και τον Νοέμβριο για το έτος 2016. Λειτουργική μονάδα του συστήματος αποτελεί το 1 κιλό τελικού προϊόντος. Από την εξέταση των αποτελεσμάτων, προκύπτει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ανά μονάδα τελικού προϊόντος είναι μειωμένες για τους μήνες με αυξημένη παραγωγή σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες. Μετά την αποτίμηση των επιπτώσεων ακολουθεί σενάριο βελτίωσης της μονάδας κατά το οποίο στο τρίτο στάδιο της θερμικής επεξεργασίας η παστερίωση πραγματοποιείται με κλιβάνους αποστείρωσης νέας τεχνολογίας. Από την σύγκριση των δύο παραγωγικών σεναρίων στο λογισμικό GaBi προκύπτει το συμπέρασμα ότι η χρήση των κλιβάνων αποστείρωσης αντί του οριζόντιου παστεριωτή επιφέρει μείωση στους δείκτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά 1 έως 10% ανά μήνα. Το περιβαλλοντικό όφελος είναι υψηλότερο κατά τους μήνες του χαμηλού ύψους παραγωγής
Product Life Cycle Assessment (LCA) is one of the methods developed to monitor and minimize the environmental impact of the production process. It is, therefore, an environmental management system that contributes to the sustainable development and reduction of pollution. This study presents an application of LCA in the production of thermally-treated peppers for industrial use. Initially, the basic methodology followed in each LCA analysis is presented; it consists of 4 steps: goal and scope definition, inventory analysis, impact assessment, interpretation of results. To this end, the inputs and outputs in the plant are quantified using historical production data, and then, with the help of the GaBi software, the environmental impacts are identified and evaluated. More specifically, the representation of the production plant is realized through a process flowchart which is composed of the processes and the flows that constitute the inputs and outputs of each process. The overall production includes three main steps: cutting of fresh peppers, packaging of chopped peppers and thermal treatment (pasteurization in a horizontal pasteurizer). With the use of the GaBi software, the environmental impact of the thermally-treated peppers is calculated for each production month (July to November) in 2016. The reference operating unit of the system is assumed to be 1 kg of final product. From the analysis of the results, it is concluded that the environmental impact per product unit is less during the months of intensive production compared to months of smaller production. After evaluating the environmental impact of the basic seenario, an alternative production scenario is presented; in this scenario, the horizontal pasteurizer is substituted with state-ofthe- art sterilization autoclaves for the thermal treatment of the product. By comparing the two scenarios in GaBi, it is concluded that the use of sterilization autoclaves results in the reduction of all environmental impact indices in the order of 1-10%. The environmental benefit is more pronounced during the months of low productivity
Advisor name: Κουλούρης, Αλέξανδρος
Examining committee: Κουλούρης, Αλέξανδρος
Publishing department/division: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
Publishing institution: ihu
Number of pages: 100 σελ.
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16075
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.