Η ανάγνωση και κατανόηση της διατροφικής ετικέτας ως αποτέλεσμα βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων (Bachelor thesis)

Καραίσκος, Αλέξανδρος/ Παρανγκόνι, Αντζέλο/ Τσαβέλη, Ελευθερία - Φανή


Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διαπιστωθεί ο τρόπος που διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την ανάγνωση και χρήση της διατροφικής ετικέτας από τους καταναλωτές και η σύγκριση των αποτελεσμάτων με τηνυπάρχουσα βιβλιογραφία. Μεθοδολογία: Στην αρχή έγινε βιβλιογραφική επισκόπηση του θέματος.Ακολούθησε η συλλογή του δείγματος (1200 καταναλωτές), για την ανάλυση του οποίου εφαρμόστηκαν περιγραφική ανάλυση και στατιστικοί έλεγχοι x2 και AN.O.VA., για να διαπιστωθούν πιθανές συσχετίσεις επιλεγμένων παραμέτρων. To επίπεδο σημαντικότητας ήταν 0.05 και η στατιστική ανάλυση έγινε με τη βοήθεια του στατιστικού πακέτου I.B.M. Statistical Package for the Social Sciences, (S.P.S.S.) V20. Αποτελέσματα: Η ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας, όταν ένα τρόφιμο αγοράζεται για πρώτη φορά, επηρεάζεται από το φύλο, την ηλικία και τη μόρφωση των καταναλωτών. Η ανάγνωση της σύστασης σε μεγαλοσυστατικά των τροφίμων εξαρτάται από το μορφωτικό επίπεδο, ενώ η ανάγνωση των μικροσυστατικών και των διατροφικών ισχυρισμών εξαρτάται από το φύλο. Προέκυψε επίσης ότι οι γυναίκες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για υγιεινή διατροφή σε σχέση με τους άνδρες, καθώς και ότι το μορφωτικό επίπεδο επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο διατροφής των ανθρώπων. Συμπεράσματα: Χρειάζεται ακόμη περισσότερο εκτεταμένη μελέτη, για να συσχετιστεί και να διαπιστωθεί η επιρροή διαφόρων παραγόντων στην ανάγνωση, κατανόηση και χρήση της διατροφικής ετικέτας Αν η χρήση της γίνει περισσότερο αποτελεσματική και αξιοποιείται από μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών, αυτό θα συμβάλλει στη μείωση των ασθενειών που σχετίζονται με την διατροφή.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας- Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας
Keywords: Διατροφική ετικέτα;κοινωνικοί παράγοντες;βιολογικοί παράγοντες;υγιεινή διατροφή
Description: Πτυχιακή Εργασία - Σχολή Επιστημών Υγείας- Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, 2020 (α/α 12461)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16043
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επιστημών Υγείας- Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας
Publication date: 2020-10-30
Bibliographic citation: Καραίσκος, Α., Παρανγκάνι, Α., Τσαβέλη, Ε. (2020) Η ανάγνωση και κατανόηση της διατροφικής ετικέτας ως αποτέλεσμα βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων (Πτυχιακή εργασία). Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
Abstract: Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διαπιστωθεί ο τρόπος που διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την ανάγνωση και χρήση της διατροφικής ετικέτας από τους καταναλωτές και η σύγκριση των αποτελεσμάτων με τηνυπάρχουσα βιβλιογραφία. Μεθοδολογία: Στην αρχή έγινε βιβλιογραφική επισκόπηση του θέματος.Ακολούθησε η συλλογή του δείγματος (1200 καταναλωτές), για την ανάλυση του οποίου εφαρμόστηκαν περιγραφική ανάλυση και στατιστικοί έλεγχοι x2 και AN.O.VA., για να διαπιστωθούν πιθανές συσχετίσεις επιλεγμένων παραμέτρων. To επίπεδο σημαντικότητας ήταν 0.05 και η στατιστική ανάλυση έγινε με τη βοήθεια του στατιστικού πακέτου I.B.M. Statistical Package for the Social Sciences, (S.P.S.S.) V20. Αποτελέσματα: Η ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας, όταν ένα τρόφιμο αγοράζεται για πρώτη φορά, επηρεάζεται από το φύλο, την ηλικία και τη μόρφωση των καταναλωτών. Η ανάγνωση της σύστασης σε μεγαλοσυστατικά των τροφίμων εξαρτάται από το μορφωτικό επίπεδο, ενώ η ανάγνωση των μικροσυστατικών και των διατροφικών ισχυρισμών εξαρτάται από το φύλο. Προέκυψε επίσης ότι οι γυναίκες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για υγιεινή διατροφή σε σχέση με τους άνδρες, καθώς και ότι το μορφωτικό επίπεδο επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο διατροφής των ανθρώπων. Συμπεράσματα: Χρειάζεται ακόμη περισσότερο εκτεταμένη μελέτη, για να συσχετιστεί και να διαπιστωθεί η επιρροή διαφόρων παραγόντων στην ανάγνωση, κατανόηση και χρήση της διατροφικής ετικέτας Αν η χρήση της γίνει περισσότερο αποτελεσματική και αξιοποιείται από μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών, αυτό θα συμβάλλει στη μείωση των ασθενειών που σχετίζονται με την διατροφή.
Advisor name: Κυρανάς, Ευστράτιος
Examining committee: Κυρανάς, Ευστράτιος
Publishing department/division: Σχολή Επιστημών Υγείας- Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας
Publishing institution: ihu
Number of pages: 139 σελ.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16043
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.