Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων: Διευθέτηση Χειμαρρού στο Δήμο Βασιλικών. (Bachelor thesis)

Καραχάλιου, Θεοδώρα


Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) είναι μία μελέτη με καθορισμένη δομή και περιεχόμενο που περιγράφει την δραστηριότητα ή το έργο, ώστε να εντοπίσει και να αξιολογήσει τις βασικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, να περιγράψει τα μέτρα πρόληψης – αντιμετώπισης – αποκατάστασης των επιπτώσεων και να εξετάσει πιθανές εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της δραστηριότητας ή του έργου με τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σύμφωνα με την εκάστοτε νομοθεσία. Η ΜΠΕ εκπονείται για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, όπως ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία Ν.4014/2011 η οποία ανήκει αποκλειστικά σε κατηγορία Α1 ή Α2 με βάση την ΚΥΑ 170225 (ΦΕΚ-135Β/2014). Ο στόχος της είναι να προάγει την σημαντικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος από την κατασκευή και λειτουργία του έργου, καθώς και την διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, προτείνοντας πιθανές λύσεις. Η προ υπάρχουσα παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ‘Διευθέτηση Χειμάρρου Ανθεμούντα στον Δήμο Βασιλικών’ εκπονήθηκε το 2005 και αφορά την κατασκευή των προτεινόμενων έργων σε τμήματα της κοίτης. Η τοποθεσία του έργου κατά την διάρκεια της μελέτης του, βρίσκεται στον τωρινό δήμο Θέρμης, πρώην δήμο Βασιλικών. Η πτυχιακή εργασία έχει στόχο να μελετήσει τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ανιδιοτελώς και χωρίς να έχει υπόψη της την υφιστάμενη μελέτη (η οποία δεν δίνεται για δοθεί για έξω υπηρεσιακή χρήση). Επομένως η παρούσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι επικαιροποιημένη ως προς τα σημερινά περιβαλλοντικά δεδομένα καθώς και λαμβάνει υπόψη της την ισχύουσα νομοθεσία. Κύριος σκοπός της μελέτης αυτής είναι η ανάδειξη των επιδράσεων στο περιβάλλον εξαιτίας της εκτέλεσης του έργου και την παρουσίαση των πιθανών προτεινόμενων λύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Το έργο διευθέτησης χειμάρρου του Δήμου Βασιλικών αποβλέπει στην προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους που βρίσκονται κοντά στις όχθες του χειμάρρου και στην προστασία της κοίτης του Ανθεμούντα από διαβρώσεις και προσχώσεις. Επιπλέον γίνεται αξιοποίηση των περιοχών γύρω από τον χείμαρρο ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΑΝΘΕΜΟΥΝΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ Σελίδα | ix για εκμετάλλευση ως χώρο αναψυχής και η διασφάλιση των παρακείμενων οικιών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Συμπερασματικά, η αξιολόγηση των επιπτώσεων της κατασκευής του παρόντος έργου δεν αλλοιώνει την γεωμορφολογία της γύρω περιοχής και δεν επιδρά αρνητικά στη χλωρίδα και στην πανίδα της. Έμμεσα, έχει θετικές επιπτώσεις στο ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής, αναβαθμίζοντας το επίπεδο ζωής των κατοίκων.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Μηχανικών-Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος-Πρώην τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε
Keywords: περιβάλλον;χείμαρροι;γεωμορφολογία;οικολογική ισσοροπία;περιβαλλοντικές επιπτώσεις;χλωρίδα;πανίδα
Description: Πτυχιακή εργασία-Σχολή Μηχανικών-Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος-Πρώην τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε,2021 (α/α12564)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16032
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ 2016.0010.pdf4.97 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/16032
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.