Βιταμίνες για ένα υγιές δέρμα (Bachelor thesis)

Γιάκη, Άννα/ Μάμουλου, Σταματίνα


Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη των βιταμινών και η σχέση τους με την υγεία του δέρματος. Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς συντελούν σε διάφορες βιολογικές διεργασίες του. Η γνώση του θεωρητικού υπόβαθρου των βιταμινών ως χημικές ενώσεις διευκολύνει τη κατανόηση του ρόλου τους στις λειτουργίες του οργανισμού, και ιδιαίτερα του δέρματος. Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού και συνδέεται άμεσα με τις βιταμίνες, καθώς πολλές ασθένειες ανεπάρκειας βιταμινών οδηγούν σε σημαντικές διαταραχές του. Η δομή και οι λειτουργίες του δέρματος καθώς και η χημεία του μπορούν να διαταραχθούν από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Οι βιταμίνες ενεργούν ευεργετικά στην υγεία του μέσω ισορροπημένης διατροφικής πρόσληψης καθώς και μέσω τοπικής χρήσης. Η έλλειψή τους, η υποβιταμίνωση, αλλά και η αυξημένη δοσοληψία, η υπερβιταμίνωση, προκαλούν προβλήματα στη φυσιολογία του δέρματος. Η χρήση τους στα καλλυντικά και στα φαρμακοκαλλυντικά, καθώς και η αντιοξειδωτική τους δράση κατά των ελεύθερων ριζών υποδεικνύει την σημαντικότητα τους ως δραστικά συστατικά στην περιποίηση του δέρματος. Η πρόληψη και η βελτίωση δερματικών προβλημάτων, όπως η γήρανση, η ακμή, το μέλασμα και οι ουλές επιτυγχάνεται μέσω της αναγεννητικής επίδρασης των βιταμινών στα κύτταρα του δέρματος.
Institution and School/Department of submitter: Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας (Πρώην Τμήμα Αισθητικής και Κοσμετολογίας)
Keywords: βιταμίνες;υγιές δέρμα;καλλυντικά;φαρμακοκαλλυντικά;αντιοξειδωτικά;αντιγήρανση
Description: Πτυχιακή Εργασία - Σχολή Επαγγελματιών Υγείας & Πρόνοιας - Τμήμα Αισθητικής και Κοσμετολογίας, 2021 (α/α 12496)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15787
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Πτυχιακή - Γιάκη Μάμουλου.pdf2.71 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15787
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.