Φιλμ συσκευασίας από σύμπλοκο αμυλόζης- ελευθέρων λιπαρών οξέων (Bachelor thesis)

Κατσαβίδης, Ευθύμιος/ Σιδηρόπουλος, Κωνσταντίνος


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΚατσαβίδης, Ευθύμιοςel
dc.contributor.authorΣιδηρόπουλος, Κωνσταντίνοςel
dc.date.accessioned2022-09-30T17:35:24Z-
dc.date.available2022-09-30T17:35:24Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15396-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία- Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, 2019 (α/α 11574)el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectλιπαρά όξεαel
dc.subjectfatty acidsen
dc.subjectσυσκευασία τροφίμωνel
dc.subjectfood packagingen
dc.subjectμακροβιότηταel
dc.subjectlongevityen
dc.subjectμυριστικό οξύel
dc.subjectmyristic aciden
dc.subjectφιλμ συσκευασίαςel
dc.subjectpackaging film-
dc.subjectΑμυλόζηel
dc.subjectΣύμπλοκες ενώσειςel
dc.subjectCompex compoundsen
dc.subjectΒιοαποικοδόμησηel
dc.subject.otherAmyloseen
dc.titleΦιλμ συσκευασίας από σύμπλοκο αμυλόζης- ελευθέρων λιπαρών οξέωνel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαen
heal.classificationΛιπαρά όξεαel
heal.classificationFatty acidsen
heal.classificationΤρόφιμα -- Συσκευασίαel
heal.classificationFood -- Packagingen
heal.classificationΠολυμερή -- Βιοαποικοδόμησηel
heal.classificationPolymers -- Biodegradationen
heal.classificationΣύμπλοκες ενώσειςel
heal.classificationComplex compoundsen
heal.classificationΆμυλοel
heal.classificationStarchen
heal.dateAvailable2022-09-30T17:36:24Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΣχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμωνel
heal.publicationDate2019-12-19-
heal.bibliographicCitationΚατσαβίδης, Ε. / Σιδηρόπουλος, Κ. (2019). Φιλμ συσκευασίας από σύμπλοκο αμυλόζης- ελευθέρων λιπαρών οξέων (Πτυχιακή εργασία). Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκηςel
heal.abstractΣκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση του τρόπου κατασκευής και ιδανικής σύστασης βιοαποικοδομήσιμων φιλμ συσκευασίας τροφίμων με βάση άμυλο, του οποίου η αμυλόζη έχει συμπλοκοποιηθεί με λιπαρά οξέα (μυριστικό οξύ). Μετά την επιτυχή συμπλοκοποίηση της αμυλόζης με μυριστικό οξύ σε αιώρημα αμύλου, ακολούθησε η κατασκευή θερμοπλαστικών – νανοσύνθετων φιλμ με την προσθήκη γλυκερόλης και μοντμοριλλονίτη στο παραπάνω αιώρημα. Σύμφωνα με την μακροσκοπική αξιολόγηση, βρέθηκε ότι η κατάλληλη συγκέντρωση αμύλου (με συμπλοκοποιημένη αμυλόζη) είναι 7%. Με μεταβολή μισής, ίσης και διπλάσιας ποσότητας γλυκερόλης (3,5%, 7% και 14% αντίστοιχα) και συγκέντρωση μοντμοριλλονίτη 0%, 3% και 5% σε σχέση με το άμυλο, διερευνήθηκε η επίδραση αυτών των δύο συστατικών στις ιδιότητες των φιλμ. Τα δείγματα αφέθηκαν να ισορροπήσουν σε συνθήκες περιβάλλοντος για 8 ημέρες. Για τον υπολογισμό των παρακάτω μεταβλητών μετρήθηκε το πάχος καθώς και το ποσοστό υγρασίας του κάθε φιλμ. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δοκιμή εφελκυσμού με χρήση του οργάνου μέτρησης της υφής των τροφίμων για την αξιολόγηση των μηχανικών ιδιοτήτων των φιλμ. Οι μεταβλητές που μελετήθηκαν ήταν το μέτρο Young, η αντοχή στον εφελκυσμό, και η μέγιστη παραμόρφωση θραύσης. Τέλος, τα φιλμ μελετήθηκαν με τη χρήση συνεστιακού μικροσκοπίου σάρωσης με Laser. Η εξέταση μεταβολών στις μελετώμενες μεταβλητές πραγματοποιήθηκε με ανάλυση της διακύμανσης 2 παραγόντων – two way ANOVA και η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με το Minitab 18. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το πάχος των φιλμ αυξάνεται με τη προσθήκη γλυκερόλης, αλλά δεν επηρεάζεται από τον μοντμοριλλονίτη ενώ το ποσοστό υγρασίας αυξάνεται με τη προσθήκη γλυκερόλης και μοντμοριλλονίτη. Η προσθήκη γλυκερόλης προκαλεί μείωση του μέτρου Young και της αντοχής στον εφελκυσμό σε όλες τις συγκεντρώσεις (3,5%, 7% και 14%). Σε συγκεντρώσεις από 3,5% έως 7% αύξησε την μέγιστη παραμόρφωση θραύσης ενώ από 7% έως 14% την μείωσε. Η προσθήκη μοντμοριλλονίτη σε συγκεντρώσεις 0% έως 3% μείωσε και τις 3 μεταβλητές ενώ σε συγκεντρώσεις από 3% έως 5% τις αύξησε. Τέλος, η προσθήκη μοντμοριλλονίτη μπορεί να εντοπισθεί με τη χρήση συνεστιακής μικροσκοπίας σάρωσης με Laser.el
heal.advisorNameΚαραγεωργίου, Βασίλειοςel
heal.committeeMemberNameΚαραγεωργίου, Βασίλειοςel
heal.academicPublisherΣχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμωνel
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.numberOfPages50 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΚΑΤΣΑΒΙΔΗΣ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ (1)(1).pdf1.65 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15396
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.