Διαρκής αξιολόγηση της αυτογνωσίας των φοιτητών Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων (Master thesis)

Βούλτσιος, Δημήτριος


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΒούλτσιος, Δημήτριοςel
dc.date.accessioned2022-09-11T10:45:47Z-
dc.date.available2022-09-11T10:45:47Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15292-
dc.descriptionΜεταπτυχιακή εργασία – Σχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής – Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,2018 α.α 9449el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectαξιολόγησηel
dc.subjectαυτογνωσίαel
dc.subjectερωτηματολόγιοel
dc.subjectεπιδόσειςel
dc.subjectΤμήμα Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.subjectεκπαίδευσηel
dc.subjectτριτοβάθμια εκπαίδευσηel
dc.subjectevaluationen
dc.subjectself knowledgeen
dc.subjectquestionnaireen
dc.subjectperformancesen
dc.subjectDepartment of Food Technologyen
dc.subjecteducationen
dc.subjecthigher educationen
dc.subjectΑΤΕΙ Θεσσαλονίκηςel
dc.subjectATEI Thessalonikisen
dc.titleΔιαρκής αξιολόγηση της αυτογνωσίας των φοιτητών Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμωνel
heal.typemasterThesis-
heal.type.enMaster thesisen
heal.generalDescriptionΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.classificationAlexander Technological Educational Institution of Thessaloniki. Department of Food Technology--Students-- Rating ofen
heal.classificationΑλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων--Φοιτητές--Αξιολόγηση τωνel
heal.classificationEducation, Higher--Greece--Thessalonikien
heal.classificationΕκπαίδευση, Ανώτατη--Ελλάδα--Θεσσαλονίκηel
heal.classificationAcademic achievementen
heal.classificationΑκαδημαϊκή επιτυχίαel
heal.classificationGrading and marking (Students)en
heal.classificationΒαθμολόγηση (Φοιτητές)el
heal.identifier.secondary9449-
heal.dateAvailable2022-09-11T10:46:47Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΣχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμωνel
heal.publicationDate2018-02-27-
heal.bibliographicCitationΒούλτσιος Δ. (2018). Διαρκής αξιολόγηση της αυτογνωσίας των φοιτητών Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων (Μεταπτυχιακή εργασία). Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.el
heal.abstractΗ εργασία βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε ένα ειδικά επεξεργασμένο ερωτηματολόγιο απευθυνόμενο στους φοιτητές του Τμήματος ώστε να βαθμολογήσουν και να αξιολογήσουν τις επιδόσεις τους πριν και μετά την εισαγωγή τους σε αυτό. Το ερωτηματολόγιο συντάχθηκε χρησιμοποιώντας τέσσερις βασικούς άξονες: στοιχεία λυκειακής επιμόρφωσης, εικόνα της προπτυχιακής εκπαίδευσης, άποψη για το Τμήμα, εφόδια γνώσεων για την επαγγελματική αξιοποίηση. Ζητούμενο της εργασίας ήταν να αναδειχτεί πηγαία πληροφόρηση η οποία θα μπορούσε να προάγει την εκπαιδευτική αναβάθμιση του Τμήματος. Το ερωτηματολόγιο δόθηκε κατά την περίοδο των εξετάσεων Σεπτεμβρίου 2013 και 2016 σε όλους τους ενεργούς φοιτητές με 14 ερωτήσεις προς συμπλήρωση και από αυτούς ανταποκρίθηκαν 366 και 396 άτομα αντίστοιχα. Από την σύγκριση προέκυψε ότι: Τα τελευταία τρία χρόνια αυξήθηκε ο μέσος όρος του βαθμού απολυτηρίου του Λυκείου στην κλάση 16,1-18 και 18,1-20 κατά 18% και 6% αντίστοιχα. Οι φοιτητές που όφειλαν θεωρητικά μαθήματα περισσότερα από 11 μειώθηκαν κατά 9% την περίοδο 2016 ως αποτέλεσμα του καλύτερου επιπέδου γνώσεων των φοιτητών. Αναφορικά με το χρονικό προσδιορισμό ολοκλήρωσης των σπουδών τους οι φοιτητές την περίοδο 2016 που προσδοκούν ότι θα πάρουν πτυχίο σε 5-6 χρόνια αυξήθηκαν κατά 14% και αντίστοιχα μειώθηκαν τα ποσοστά στις απαντήσεις με μεγαλύτερη διάρκεια φοίτησης. Μέσω της έρευνας προκρίθηκαν τέσσερις δείκτες αυτοαξιολόγησης της άποψης των φοιτητών: ήταν θετική εξαρχής και παρέμεινε θετική (ΘΘ), ήταν αρνητική και διατηρήθηκε ως είχε (ΑΑ), ήταν καταρχήν θετική και άλλαξε σε αρνητική (ΘΑ) και τέλος από αρνητική σε θετική (ΑΘ). Οι δείκτες αυτοί ερευνήθηκαν με διάφορες στατιστικές αναλύσεις σε σχέση με την κάθε ερώτηση προσβλέποντας σε συμπεράσματα που αξιολογήθηκαν ως εξής. Οι φοιτητές με άποψη ΘΘ και βαθμό απολυτηρίου Λυκείου 16,1-18 αυξήθηκαν κατά 9% και κατά 21% εκείνοι που είχαν βαθμό 18,1-20, την περίοδο 2016. Συγκριτικά με τη περίοδο 2013 οι φοιτητές με άποψη ΘΘ και εξαιρετικό επίπεδο γνώσεων από το Λύκειο αυξήθηκαν κατά 33% ενώ αντίστοιχα μειώθηκαν οι φοιτητές με άποψη ΘΑ κατά 20% και ακόμα παρατηρήθηκε ότι δεν υπήρχαν φοιτητές με άποψη ΑΘ και ΑΑ. Στο θέμα της ολοκλήρωσης σπουδών σε 4 χρόνια οι φοιτητές με άποψη ΘΘ την περίοδο 2016 αυξήθηκαν κατά 22% ενώ απουσίαζαν παντελώς οι φοιτητές με άποψη ΘΑ (το 2013 ήταν 12%). 6 Το 2013 διαπιστώθηκε ένα ποσοστό 25% των φοιτητών με άποψη ΘΘ το οποίο δεν πρόκειται να ασχοληθεί μελλοντικά με το επάγγελμα του Τεχνολόγου Τροφίμων, αντίθετα το 2016 δεν διαπιστώθηκε κανένα ποσοστό στην άποψη αυτή. Ωστόσο αυξήθηκε κατά 25% το ποσοστό των φοιτητών με άποψη ΑΑ το 2016 στην ίδια ερώτηση. Η ανάλυση των κύριων συνιστωσών κατέδειξε ότι το επίπεδο γνώσεων Λυκείου και ο βαθμός απολυτηρίου σχετίζονται θετικά μεταξύ τους όπως και ο βαθμός δυσκολίας των μαθημάτων με το χρόνο φοίτησης. Οι δύο όμως αυτές συνάφειες ενεργούν αντίστροφα στην πράξη (καλή ποιότητα των γνώσεων από το Λύκειο σημαίνει μειωμένη δυσκολία και σύντομη διάρκεια φοίτησης). Η ανάλυση της λογιστικής παλινδρόμησης κατέδειξε για το έτος 2013 σημαντική αύξηση της πιθανότητας των φοιτητών με άποψη ΑΘ αναφορικά με τις δευτερεύουσες επιλογές στις σειρές κατάταξης στο μηχανογραφικό δελτίο και σημαντική αύξηση της πιθανότητας των φοιτητών με άποψη ΘΑ σχετικά με το βαθμό δυσκολίας των μαθημάτων. Η πιθανότητα αυτή ήταν ισχυρότερη για τους φοιτητές με άποψη ΘΑ την περίοδο 2016, ενώ μειώθηκε σημαντικά η πιθανότητα των φοιτητών με άποψη ΑΑ να ασκήσουν οπωσδήποτε το επάγγελμα του Τεχνολόγου Τροφίμων. Ως επιστέγασμα της σύγκρισης των τάσεων και συμπεριφορών των φοιτητών στις δύο χρονικές περιόδους, προκύπτει μία σαφής εικόνα βελτίωσης των επιδόσεων και πεποιθήσεων αυτών σχετικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης και της προοπτικής επαγγελματικής αποκατάστασης τους.el
heal.abstractThis study was mainly based on a specifically constructed questionnaire addressed to students in order to evaluate and assess their performance before and after their entry to the Department. The questionnaire was written focusing on four standpoints: lyceum education, undergraduate education, criticism for the Department status, professional rehabilitation. The framework of the research was deployed on retrieving and providing valuable and unique information from students in order to reveal pitfalls in education and promote principal educational traits. The questionnaire was given to the students during the exams of September 2013 and 2016 to all active students including 14 questions to be answered and totally receiving 366 and 396 responses respectively. Results were obtained and compared between the two periods: Over the last three years, the average grade of high school education increased by 18% in class 16.1-18 and by 6% in class 18.1-20. The number of students who were obliged to pass theoretical lessons of more than 11 dropped by 9% in 2016 as a result of a better educational background. Regarding the timing of completing their studies, students in 2016 who believe they will get a diploma in 5-6 years have increased by 14% as compared to longer-term expectations. The survey revealed four indices of self-assessment of students' opinion for the department: stay positive from the beginning of the entry and still positive (PP), negative throughout the current educational period (NN), positive first and switched to negative ( PN) and negative to positive (NP). These indicators were related to each question by looking and the following results were obtained: In 2016, students with a viewpoint of PP and a high school degree-class of 16,1-18 increased by 9% and those with a class of 18,1-20 increased by 21% In the same period, students with a PP view in joint with an excellent level of secondary education increased by 33%. On the contrary, and for the same trait, PN students were declined by 20%, while no NP and NN students were reported. On the question of completing studies in 4 years, students with a PP view in the year 2016 increased by 22%, while PN students were completely absent (in 2013 they totaled 12%). In 2013, PP students who are not going to serve as Food Technologist in the future reached a level of 25%. No such figure was noticed in 2016, however, the proportion of NN students in 2016 rose up to 25% for the same question. 8 The principal component analysis showed that the level of Lyceum knowledge the degree of high school graduation are positively related to each other as well as the degree of difficulty of the courses with the time of study. These two relationships respond inversely in practice (good quality of knowledge from high school means reduced difficulty and shorter duration of study). The analysis of logistic regression demonstrated for the period of 2013 a significant increase in the probability of students having a NP viewpoint regarding the secondary options in the computerized rank sheets and a significant increase in the probability of the PN students on the degree of difficulty of courses. The latter probability was stronger for students with a PN viewpoint of 2016, while the probability of NN students to become Food was dropped significantly. Conclusively, by comparing trends and attitudes of students between the two periods of studies, it comes out a current better semblance of students’ performance and confidence as related to the educational quality of the department and the perspectives of short-term professional rehabilitation.en
heal.advisorNameΠετρίδης, Δημήτριοςel
heal.committeeMemberNameΠετρίδης, Δημήτριοςel
heal.academicPublisherΣχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμωνel
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.numberOfPages55 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Voultsios.pdf2.67 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15292
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.