Αυτοαξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου σχολικής μονάδας - Μελέτη περίπτωσης του Μουσικού Σχολείου Αμύνταιου (Bachelor thesis)

Οικονόμου, Νικόλαος


Το αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας, μελετώντας την περίπτωση του Μουσικού Σχολείου του Αμυνταίου, το οποίο από το 2010 είχε μπει εκούσια στη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης, το μόνο στον Νομό Φλώρινας. Μετά από μία σχετικά σύντομη ιστορική αναδρομή των όρων «αξιολόγηση» και «αυτοαξιολόγηση», προχωρήσαμε αρχικά στη θεωρητική προσέγγιση της «εσωτερικής αξιολόγησης» ή «αυτοαξιολόγησης», παρουσιάζοντας το θεματικό της πλαίσιο, όσον αφορά στην «αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου», τον τρόπο εφαρμογής της στη σχολική μονάδα, με τους συντελεστές αυτοαξιολόγησης και τους ρόλους του καθενός, καθώς και τον ετήσιο κύκλο του εκπαιδευτικού έργου, πάνω στον οποίο στηρίζεται η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στη μελέτη της περίπτωσης της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας, με πραγματικά στοιχεία, που προέκυψαν από την έρευνα των αρχείων του σχολείου. Αρχικά, προσδιορίστηκε η ταυτότητα και το πλαίσιο λειτουργίας της σχολικής μονάδας, εφαρμόζοντας ουσιαστικά μία SWOT ανάλυση με τα δυνατά και αδύνατα σημεία στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον και καθορίζοντας την αποστολή και τους στόχους του σχολείου. Το κύριο μέρος της μελέτης επικεντρώθηκε στη διαδικασία αυτοαξιολόγησης κατά το σχολικό έτος 2013-2014, παρουσιάζοντας στοιχεία από την «Έκθεση Γενικής Εκτίμησης» η οποία περιέχει τα πεδία αξιολόγησης, τις «Εκθέσεις Συστηματικής Διερεύνησης» οι οποίες περιλαμβάνουν επιλεγμένους τομείς του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας, τα «Σχέδια Δράσης», την «Ενδιάμεση παρακολούθηση του Σχεδίου Δράσης» και την «Ετήσια Έκθεση Αυτοαξιολόγησης του Μουσικού Σχολείου Αμυνταίου». Τέλος, παρουσιάζονται τα γενικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την όλη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης, τα οποία λειτουργούν ως το εργαλείο για τη διάγνωση των αδυναμιών και τον σχεδιασμό και υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων, με γνώμονα πάντα τη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Subject classification: Educational evaluation--Greece
Εκπαιδευτική αξιολόγηση--Ελλάδα
Music School of Amyntaio--Evaluation
Μουσικό Σχολείο Αμυνταίου--Αξιολόγηση
Keywords: αυτοαξιολόγηση;εσωτερική αξιολόγηση;εκπαιδευτικό έργο;εκπαίδευση;σχολική μονάδα;Μουσικά Σχολεία;Αμύνταιο;self assessment;internal evaluation;educational work;education;school unit;Music Schools;Amyntaio;Μουσικό Σχολείο Αμυνταίου;Music School of Amyntaio
Description: Μεταπτυχιακή εργασία – Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας – Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, 2018 α.α 9466
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15275
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Oikonomou.pdf1.43 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15275
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.