Ανάλυση εδάφους και συμβουλευτική λίπανση σε ελαιώνες στο νησί της Νάξου (Bachelor thesis)

Πετράκης, Εμμανουήλ


Από 21 κτήματα ελαιώνες, στο νησί της Νάξου στην περιοχή της Κάτω Ποταμιάς ελήφθησαν 21 δείγματα εδάφους βάθους 0-30 cm, και αναλύθηκαν ως προς τις φυσικοχημικές τους ιδιότητες που είναι η Μηχανική Σύσταση, το pH, το ελεύθερο (%) CaCO3, η Ηλεκτρική αγωγιμότητα (E.C.), η Οργανική ουσία (%), τα Μακροστοιχεία (P, K, Ca, Mg), τα Ιχνοστοιχεία (Fe, Mn, Zn, Cu). Αντί για το ολικό Ν του εδάφους προσδιορίστηκαν τα Νιτρικά ιόντα (ΝΟ3 - ) ως η πλέον εύκολα προσλαμβανόμενη πηγή αζώτου από τα φυτά. Από τα αναλυτικά δεδομένα προκύπτει: το έδαφος των υπό μελέτη ελαιώνων είναι κυρίως δείγματα τα οποία χαρακτηρίζονται ως αμμώδη, είναι δηλαδή ελαφριάς μηχανικής σύστασης. Η περιεκτικότητα σε ελεύθερο ανθρακικό ασβέστιο κυμαίνεται από 0,26%-14,9.Το pH όλων των κτημάτων κυμαίνεται από 7,73-8,39 είναι αλκαλικό. Από τις τιμές της ηλεκτρικής αγωγιμότητας προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα αλατότητας ,εκτός από επιφανειακά δείγματα (5 και 19) έχουν μέτρια αγωγιμότητα και άλλα δύο δείγματα (16 και 20) έχουν υψηλή αγωγιμότητα. Η περιεκτικότητα του εδάφους (στα υπό μελέτη εδαφοτεμάχια) σε οργανική ουσία χαρακτηρίζεται ως υψηλή (πολύ υψηλή) και αντιπροσωπεύει σχεδόν το πλήθος των ελληνικών εδαφών. Εξαίρεση αποτελούν τα κτήματα 7 και 21 τα οποία έχουν πάρα πολύ χαμηλή (σχεδόν μηδενική) περιεκτικότητα σε οργανική ουσία.Όσον αφορά στα αφομοιώσιμα Μακροστοιχεία στα εξεταζόμενα εδάφη των 21 κτημάτων παρατηρήθηκαν τα επίπεδα στο νιτρικό άζωτο, φώσφορο, κάλιο η περιεκτικότητά στο με μέσο όρο (Ν.37,4), (P.31,3), (k.220) ppm. Οι τιμές αυτές μας δείχνουν ότι έχουμε επάρκεια έως υπερεπάρκεια. Εκτός από τα εδάφη 6,8,9 στο Φώσφορο και 15,19,20 στο Κάλιο όπου διαπιστώθηκε ανεπάρκεια. Όσο για τις τιμές του ασβεστίου ασβεστίου στα εδάφη είναι υψηλά έως πολύ υψηλά, με εξαίρεση τα κτήματα 12 και 13 που είναι αντίθετα πολύ χαμηλά. Κάτι ανάλογο ισχύει και για το μαγνήσιο όπου όλες οι τιμές που μετρήθηκα ήταν σε επίπεδα επάρκειας έως και υπερεπάρκειας. Από τις μετρήσεις των ιχνοστοιχείων συμπεραίνεται ότι ο Σίδηρος Fe βρίσκεται σε όλα τα κτήματα σε επαρκείς συγκεντρώσεις, Ο Χαλκός Cu βρίσκεται σε όλα τα κτήματα σε επάρκεια εκτός από το κτήμα 21 που παρατηρήθηκε υπερεπάρκεια. Στον Ψευδάργυρος Zn έχουμε επάρκεια εκτός από το έδαφος 3 όπου η τιμή είναι λίγο χαμηλότερη και το κτήμα 4 όπου η τιμή είναι πολύ υψηλή. Όσο για το Μαγγάνιο Mn τα 8 από τα 21 κτήματα χαρακτηρίζονται από ανεπάρκεια Mn και μόνον στα 13 δείγματα υπάρχει επάρκεια έως υπερεπάρκεια με το στοιχείο αυτό.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Δαιτροφής - Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
Subject classification: Ελιά -- Ελλάδα -- Νάξος
Olive -- Greece -- Naxos
Εδάφη -- Ανάλυση
Soils -- Analysis
Ελιά -- Λιπάσματα -- Ελλάδα -- Νάξος
Olive -- Fertilizers -- Greece -- Naxos
Keywords: βοτανικά χαρακτηριστικά;botanical features;ελαιόδεντρα;olive trees;λίπανση;lubrication
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, 2019 (α/α 11015)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15039
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Petrakis.pdf2.72 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/15039
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.