Η επίδραση του ασκορβικού οξέος στην ‘απάλυνση’ των συμπτωμάτων τοξικότητας φυτών φράουλας (Fragaria vesca L.) που αναπτύσσονται σε υψηλές συγκεντρώσεις Βορίου (Bachelor thesis)

Καραγιάννη, Αναστασία


The present study was carried out in the educational greenhouse of ATEI Farm. The purpose of the research was to investigate the alleviation of the symptoms of boron toxicity with ascorbic acid. 64 strawberry plants were used divided into 8 control groups with 8 plants in each group. 8 operations were performed, 2 of which were the controls. Toxicity was induced in each group with different boron concentration in 3 doses. At the end of the 3 doses, a collection of fruits for analysis was performed, and then an ascorbic acid treatment was performed in 3 doses. Fruit and leaves were then harvested for further analysis and determination of the toxicity and efficacy of ascorbic acid. Analyzes were performed to determine minimum fluorescence (F0), maximum fluorescence (Fm), Performance Index (PI), Area Index, photosynthesis rate (A), leaves stomatal conductance (gs), intracellular CO2 concentration (Ci), rate of transpiration (E), lipid peroxidation (MDA), released hydrogen peroxide (H2O2), chlorophylls a+b, and flavonoids. The analyzes showed apparent strain of plants and their functions from B, but they also showed relief of this strain by the addition of ascorbic acid. The best-effect procedure was that with the addition of 10 mmol B and 0.02 g of ascorbic acid.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
Subject classification: Φράουλες
Strawberries
Βόριο
Borom
Βιταμίνη C
Vitamin C
Keywords: ασκορβικό οξή;ascorbic acid;φθορισμος;fluorescence;δείκτης απόδοσης PI;Performance Index PI;ΑΤΕΙΘ;ATEITH
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, 2019 (α/α 11037)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14949
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Subject classification: Φράουλες
Strawberries
Βόριο
Borom
Βιταμίνη C
Vitamin C
Submission Date: 2022-07-14T14:23:13Z
Item language: el
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
Publication date: 2019-05-23
Bibliographic citation: Καραγιάννη, Α. (2019). Η επίδραση του ασκορβικού οξέος στην ‘απάλυνση’ των συμπτωμάτων τοξικότητας φυτών φράουλας (Fragaria vesca L.) που αναπτύσσονται σε υψηλές συγκεντρώσεις Βορίου.(Πτυχιακή εργασία). Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
Abstract: Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στο εκπαιδευτικό θερμοκήπιο του Αγροκτήματος ΑΤΕΙΘ. Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση της απάλυνσης των συμπτωμάτων τοξικότητας Βορίου, με επέμβαση ασκορβικού οξέος. Χρησιμοποιήθηκαν 64 φυτά φράουλας χωρισμένα σε 8 ομάδες χειρισμών με 8 φυτά σε κάθε ομάδα. Πραγματοποιήθηκαν 8 χειρισμοί, 2 από τους οποίους αποτέλεσαν τους μάρτυρες. Έγινε πρόκληση τοξικότητας σε κάθε ομάδα με διαφορετική συγκέντρωση βορίου, σε 3 δόσεις. Μετά το πέρας των 3 δόσεων έγινε συλλογή καρπών και φύλλων για ανάλυση, και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επέμβαση με ασκορβικό οξύ σε 3 δόσεις. Έπειτα έγινε συλλογή καρπών και φύλλων για περαιτέρω ανάλυση και προσδιορισμό τοξικότητας και αποτελεσματικότητας της επέμβασης ασκορβικού οξέος. Πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις για τον προσδιορισμό ελάχιστου φθορισμού (F0), μέγιστου φθορισμού (Fm), δείκτη απόδοσης PI (Performance Index), επιφάνειας (Area), ρυθμού φωτοσύνθεσης (A), στοματικής αγωγιμότητας (gs), ενδοκυτταρικής συγκέντρωσης CO2 (Ci), ρυθμού διαπνοής (E), υπεροξείδωσης λιπιδίων (MDA), εκλυόμενου υπεροξειδίου υδρογόνου (H2O2), χλωροφυλλών a+b, και φλαβονοειδών. Οι μετρήσεις έδειξαν εμφανή καταπόνηση των φυτών και των λειτουργιών τους από το Β, όμως έδειξαν και απάλυνση της καταπόνησης αυτής με την προσθήκη ασκορβικού οξέος. Η επέμβαση με τα καλύτερα αποτελέσματα ήταν αυτή με την προσθήκη 10 mmol B και 0,02g ασκορβικού οξέος.
The present study was carried out in the educational greenhouse of ATEI Farm. The purpose of the research was to investigate the alleviation of the symptoms of boron toxicity with ascorbic acid. 64 strawberry plants were used divided into 8 control groups with 8 plants in each group. 8 operations were performed, 2 of which were the controls. Toxicity was induced in each group with different boron concentration in 3 doses. At the end of the 3 doses, a collection of fruits for analysis was performed, and then an ascorbic acid treatment was performed in 3 doses. Fruit and leaves were then harvested for further analysis and determination of the toxicity and efficacy of ascorbic acid. Analyzes were performed to determine minimum fluorescence (F0), maximum fluorescence (Fm), Performance Index (PI), Area Index, photosynthesis rate (A), leaves stomatal conductance (gs), intracellular CO2 concentration (Ci), rate of transpiration (E), lipid peroxidation (MDA), released hydrogen peroxide (H2O2), chlorophylls a+b, and flavonoids. The analyzes showed apparent strain of plants and their functions from B, but they also showed relief of this strain by the addition of ascorbic acid. The best-effect procedure was that with the addition of 10 mmol B and 0.02 g of ascorbic acid.
Advisor name: Γιαννακούλα, Αναστασία
Examining committee: Γιαννακούλα, Αναστασία
Publishing department/division: Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
Publishing institution: ihu
Number of pages: 93
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KARAGIANNI.pdf4.45 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14949
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.