Η επίδραση του ασκορβικού οξέος στην ‘απάλυνση’ των συμπτωμάτων τοξικότητας φυτών φράουλας (Fragaria vesca L.) που αναπτύσσονται σε υψηλές συγκεντρώσεις Βορίου (Bachelor thesis)

Καραγιάννη, Αναστασία


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΚαραγιάννη, Αναστασίαel
dc.date.accessioned2022-07-14T14:22:13Z-
dc.date.available2022-07-14T14:22:13Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14949-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, 2019 (α/α 11037)el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectασκορβικό οξήel
dc.subjectascorbic aciden
dc.subjectφθορισμοςel
dc.subjectfluorescenceen
dc.subjectδείκτης απόδοσης PIel
dc.subjectPerformance Index PIen
dc.subjectΑΤΕΙΘel
dc.subjectATEITHen
dc.titleΗ επίδραση του ασκορβικού οξέος στην ‘απάλυνση’ των συμπτωμάτων τοξικότητας φυτών φράουλας (Fragaria vesca L.) που αναπτύσσονται σε υψηλές συγκεντρώσεις Βορίουel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.classificationΦράουλεςel
heal.classificationStrawberriesen
heal.classificationΒόριοel
heal.classificationBoromen
heal.classificationΒιταμίνη Cel
heal.classificationVitamin Cen
heal.identifier.secondary11037-
heal.dateAvailable2022-07-14T14:23:13Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΣχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.publicationDate2019-05-23-
heal.bibliographicCitationΚαραγιάννη, Α. (2019). Η επίδραση του ασκορβικού οξέος στην ‘απάλυνση’ των συμπτωμάτων τοξικότητας φυτών φράουλας (Fragaria vesca L.) που αναπτύσσονται σε υψηλές συγκεντρώσεις Βορίου.(Πτυχιακή εργασία). Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.el
heal.abstractΗ παρούσα εργασία εκπονήθηκε στο εκπαιδευτικό θερμοκήπιο του Αγροκτήματος ΑΤΕΙΘ. Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση της απάλυνσης των συμπτωμάτων τοξικότητας Βορίου, με επέμβαση ασκορβικού οξέος. Χρησιμοποιήθηκαν 64 φυτά φράουλας χωρισμένα σε 8 ομάδες χειρισμών με 8 φυτά σε κάθε ομάδα. Πραγματοποιήθηκαν 8 χειρισμοί, 2 από τους οποίους αποτέλεσαν τους μάρτυρες. Έγινε πρόκληση τοξικότητας σε κάθε ομάδα με διαφορετική συγκέντρωση βορίου, σε 3 δόσεις. Μετά το πέρας των 3 δόσεων έγινε συλλογή καρπών και φύλλων για ανάλυση, και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επέμβαση με ασκορβικό οξύ σε 3 δόσεις. Έπειτα έγινε συλλογή καρπών και φύλλων για περαιτέρω ανάλυση και προσδιορισμό τοξικότητας και αποτελεσματικότητας της επέμβασης ασκορβικού οξέος. Πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις για τον προσδιορισμό ελάχιστου φθορισμού (F0), μέγιστου φθορισμού (Fm), δείκτη απόδοσης PI (Performance Index), επιφάνειας (Area), ρυθμού φωτοσύνθεσης (A), στοματικής αγωγιμότητας (gs), ενδοκυτταρικής συγκέντρωσης CO2 (Ci), ρυθμού διαπνοής (E), υπεροξείδωσης λιπιδίων (MDA), εκλυόμενου υπεροξειδίου υδρογόνου (H2O2), χλωροφυλλών a+b, και φλαβονοειδών. Οι μετρήσεις έδειξαν εμφανή καταπόνηση των φυτών και των λειτουργιών τους από το Β, όμως έδειξαν και απάλυνση της καταπόνησης αυτής με την προσθήκη ασκορβικού οξέος. Η επέμβαση με τα καλύτερα αποτελέσματα ήταν αυτή με την προσθήκη 10 mmol B και 0,02g ασκορβικού οξέος.el
heal.abstractThe present study was carried out in the educational greenhouse of ATEI Farm. The purpose of the research was to investigate the alleviation of the symptoms of boron toxicity with ascorbic acid. 64 strawberry plants were used divided into 8 control groups with 8 plants in each group. 8 operations were performed, 2 of which were the controls. Toxicity was induced in each group with different boron concentration in 3 doses. At the end of the 3 doses, a collection of fruits for analysis was performed, and then an ascorbic acid treatment was performed in 3 doses. Fruit and leaves were then harvested for further analysis and determination of the toxicity and efficacy of ascorbic acid. Analyzes were performed to determine minimum fluorescence (F0), maximum fluorescence (Fm), Performance Index (PI), Area Index, photosynthesis rate (A), leaves stomatal conductance (gs), intracellular CO2 concentration (Ci), rate of transpiration (E), lipid peroxidation (MDA), released hydrogen peroxide (H2O2), chlorophylls a+b, and flavonoids. The analyzes showed apparent strain of plants and their functions from B, but they also showed relief of this strain by the addition of ascorbic acid. The best-effect procedure was that with the addition of 10 mmol B and 0.02 g of ascorbic acid.en
heal.advisorNameΓιαννακούλα, Αναστασίαel
heal.committeeMemberNameΓιαννακούλα, Αναστασίαel
heal.academicPublisherΣχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής - Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherIDihu-
heal.numberOfPages93-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KARAGIANNI.pdf4.45 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14949
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.