Ανίχνευση εσφαλμένης επισήμανσης σε αλιεύματα που φέρουν την εμπορική ονομασία «ΓΑΛΕΟΣ», με τη χρήση μιτοχονδριακών DNA δεικτών (Master thesis)

Παζαρτζή, Θεοδοσία/ Σιαπεροπούλου, Στυλιανή


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΠαζαρτζή, Θεοδοσίαel
dc.contributor.authorΣιαπεροπούλου, Στυλιανήel
dc.date.accessioned2022-05-18T15:05:22Z-
dc.date.available2022-05-18T15:05:22Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14537-
dc.descriptionΜεταπτυχιακή εργασία = Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής –=Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, 2019 (α/α 11479)el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΑλιεύματαel
dc.subjectΕμπορική ονομασίαel
dc.subjectΓονίδιαel
dc.subjectΓαλέοςel
dc.subjectPCR(Polymerase Chain Reaction)el
dc.subjectDNA ( Deoxyribonucleic acid)el
dc.titleΑνίχνευση εσφαλμένης επισήμανσης σε αλιεύματα που φέρουν την εμπορική ονομασία «ΓΑΛΕΟΣ», με τη χρήση μιτοχονδριακών DNA δεικτώνel
dc.titleMislabelling detection in seafood products commercialized with the term “Galeos”, with mitochondrial DNA markersel
heal.typemasterThesis-
heal.type.enMaster thesisen
heal.generalDescriptionΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.identifier.secondary11479-
heal.dateAvailable2022-05-18T15:06:22Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΣχολή Τεχνολογίας Τροφίμων / Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας τριφίμωνel
heal.publicationDate2019-11-04-
heal.bibliographicCitationΠαζαρτζή, Θ., Σιαπεροπούλου, Σ. (2019). Ανίχνευση εσφαλμένης επισήμανσης σε αλιεύματα που φέρουν την εμπορική ονομασία «ΓΑΛΕΟΣ», με τη χρήση μιτοχονδριακών DNA δεικτών (Μεταπτυχιακή εργασία). Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκηςel
heal.abstractΗ επεξεργασία κατά την εμπορία πολλών ειδών συνήθως προκαλεί απώλεια στα διαγνωστικά μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, με σκοπό την ενίσχυση της δόλιας αντικατάστασης των ειδών και της εσφαλμένης επισήμανσης. Η έλλειψη των μορφολογικών χαρακτηριστικών είναι σύνηθες φαινόμενο στα ελασμοβράγχια, καθώς απορρίπτονται όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά (π.χ. το δέρμα, το κεφάλι και τα πτερύγια), και το τμήμα του σώματος μεταποιείται σε φιλέτα. Τέτοιες μέθοδοι αυξάνουν τις πιθανότητες αντικατάστασης των ειδών με άλλα χαμηλότερης εμπορικής αξίας, ή με είδη απειλούμενα με εξαφάνιση, αφήνοντας τους καταναλωτές απροστάτευτους από αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές. Το DNA Barcoding έχει καταστεί η πιο συχνά εφαρμοζόμενη μέθοδος για την ανίχνευση της εσφαλμένης επισήμανσης θαλασσινών προϊόντων και της υποκατάστασης των ειδών, καθώς η μορφολογική ταυτοποίηση καθίσταται αδύνατη λόγω της μεταποίησης του ψαριού. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων (ΦΕΚ 475 / Τεύχος Β '/ 27-3-2015, αριθ. 1750/32219 της ΕΕ 1379/2013), μόνο τα προϊόντα του γένους Mustelus spp. (M. mustelus, M. punctulatus και M. asterias) μπορούν να πωληθούν υπό την εμπορική ονομασία «γαλέος». Συνολικά, 74 δείγματα τα οποία πωλήθηκαν υπό τον όρο «γαλέος», συλλέχθηκαν από 24 διαφορετικές λαϊκές αγορές και ιχθυοπωλεία, από τέσσερις διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Καβάλα), από το Μάρτιο του 2016 έως το Μάιο του 2018. Από τον ιστό των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε εξαγωγή του γενωματικού DNA, του οποίου η ποσότητα και η ποιότητα απεικονίστηκαν σε πήκτωμα αγαρόζης με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Δύο διαφορετικά mtDNA γονίδια (16S rRNA και COI) επιλέχθηκαν για την ανάλυση κάθε δείγματος, και όλα τα προϊόντα PCR ηλεκτροφορήθηκαν σε πήκτωμα αγαρόζης. Τα προϊόντα της PCR καθαρίστηκαν και αλληλουχήθηκαν με τη βοήθεια αυτόματου αναλυτή ABI. Όλες οι παραγόμενες αλληλουχίες ελέγχθηκαν και συγκρίθηκαν με αυτές που είναι διαθέσιμες σε βάσεις δεδομένων για την ταυτοποίηση των ειδών, όπως η GenBank και η BOLD. Στη μελέτη ανιχνεύτηκε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο εσφαλμένης επισήμανσης (54,8%), καθώς μόνο τα 33 από τα 74 δείγματα ταξινομήθηκαν στο γένος Mustelus. Αξίζει να σημειωθεί ότι, περισσότερα από τα μισά προϊόντα προέρχονται από είδη τα οποία ανήκουν στην κόκκινη λίστα της IUCN (53,4%), και από είδη τα οποία εντάσσονται σε απαγορεύσεις εκφορτώσεων βάσει διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας (57,6%). Το γεγονός ότι γίνεται υποκατάσταση των ειδών με είδη μεγαλύτερου μεγέθους, τα οποία παρουσιάζουν ελάχιστες μορφολογικές ομοιότητες με τα είδη Mustelus spp., προφανώς αποδεικνύει σκόπιμη υποκατάστασή τους.el
heal.abstractIn the trade of many species, food processing usually causes the loss of any morphological diagnostic features of the species, enhancing the possibility of fraudulent substitution and mislabeling. Lack of morphological features due to food processing is common in elasmobranchs, as all external traits are discarded (e.g. skin, head and fins), and the body part is processed into filets. Such methods increase the chances of species substitution with cheaper alternatives or endangered species, leaving consumers unprotected from unfair or deceptive practices. DNA Barcoding has become the most commonly applied approach for detection of mislabeled seafood products and species substitution, because morphological identification is impossible, due to the processing of the fish. According to the Greek food and safety legislation requirements (Official Government Gazette 475/ Issue B’/27-3-2015, No. 1750/32219 under EU 1379/2013), only the Mustelus spp. products (Mustelus mustelus, M. punctulatus and M. asterias) can be sold under the commercial term "galeos". A total of 74 samples sold under the name galeos, were collected from 24 fishmongers and open markets located in four different cities of Greece (Athens, Thessaloniki, Kavala and Komotini), between March 2016 and May 2018. Genomic DNA was extracted from the sample tissue of fish, and the quantity and quality of the DNA were visualized on an agarose gel, with the use of ultraviolet radiation. Two different mtDNA genes (16S rRNA and COI) were selected for the analysis of each sample, and all PCR products were electrophorsed on agarose gel. The PCR products were purified and sequenced in an ABI automated analyzer. All produced sequences were checked and compared with those available in GenBank and BOLD databases, for species identification. Across the study, an extremely high level of mislabeling was identified (54.8%), as only 33 from 74 samples were classified to the Mustelus spp. species. It is worth mentioning that over half of products originate from species belonging to the IUCN red list (53.4%), and from species with prohibitions on landings by international and national legislation (57.6%). Τhe substitution of large-growing species, with little morphological resemblance to Mustelus spp., likely demonstrates deliberate substitutionen
heal.advisorNameΙμσιρίδου, Αναστασίαel
heal.committeeMemberNameΙμσιρίδου, Αναστασίαel
heal.academicPublisherΤμήμα Τεχνολογίας Τροφίμωνel
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.numberOfPages86-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Παζαρτζή- Σιαπεροπούλου.pdfΜεταπτυχιακή εργασία7.63 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14537
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.