Η σχέση των καταναλωτών με τα συμπληρώματα διατροφής (Bachelor thesis)

Ευτυχίδης, Αναστάσιος/ Κακούρος, Γεώργιος/ Μούτου, Κωνσταντίνα-Ελένη


Introduction: Food supplements are defined as foodstuffs that aim to enrich the normal diet. They are concentrated sources of nutrients or other substance with nutritive or physiological effects, either alone or in combination. They are available in the market in dose form, more particularly in forms like capsules, pastilles, tablets, pills and other similar forms, as well as in sachets of powder, ampoules of liquids, drop dispensing bottles and other relative forms of liquids and powders designed to be taken in measured small unit quantities. Objective: The purpose of this study is to be investigated the breadth of the food supplements’ use among the general population as well as the factors that determine their use. The knowledge of consumers of all ages on dietary supplements is also explored, whether or not food supplements are authorized by EOF. Methodology: The research involved the completion of 1,200 questionnaires on nutritional supplements by people of different ages in the regions of Athens, Volos and Thessaloniki. This data was then tabulated with Excel 2010 for editing and creating graphs of results. This was followed by statistical analysis and graphic representation through the spss statistical program using the frequency analysis method (x2) as well as through ANOVA. Conclusion This work has shown that income, fitness frequency and level of education are directly related to dietary supplements ( DP ). Instead, BMI was found not to be associated with DP. Additionally, it is worth mentioning that the level of education influences medical follow-up and medical / hematological examinations prior to receiving a DP. Men receive a higher rate of protein than women, while women receive a higher rate of iron (Fe) than men. Also, a large percentage of people did not know what the dietary supplements were, and they considered it to be only preparations that are widely used in gyms and various sports (eg protein, creatine, etc.).
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας
Subject classification: Dietary supplements--Health aspects
Συμπληρώματα διατροφής -- Υγειονομικές απόψεις
Dietary supplements--Marketing
Συμπληρώματα διατροφής -- Μάρκετινγκ
Athletes--Nutrition
Αθλητές--Διατροφή
Consumers--Attitudes
Καταναλωτές--Στάσεις
Keywords: Γενικός πληθυσμός;Δείγμα;Διατροφή;Έρευνα;Στατιστικός έλεγχος;Συμπληρώματα;General population;Sample;Nutrition;Research;Statistical control;Supplements
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής – Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, 2017 α.α. 8809
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14169
Table of contents: ΠΕΡΙΛΗΨΗ – ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ……………………………………….............................................5 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: Τα συμπληρώματα διατροφής στις μέρες μας 1.1. Γενικά για τα συμπληρώματα Διατροφής .………………………………………………..7 1.2. Αρμόδιοι διάθεσης συμπληρωμάτων διατροφής …...………………………………..9 1.3. Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα συμπληρώματα διατροφής…………………………….10 2. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Μορφές λήψης συμπληρωμάτων 2.1. Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα τρόπων χορήγησης συμπληρωμάτων …..16 2.1.1. Από το στόμα…………………………………………………………………………………..16 2.1.2. Υπογλώσσια χορήγηση.…………………………………………………………………..17 2.1.3. Από την μύτη.………………………………………………………………………………….17 2.1.4. Εμφυτευόμενα ……………………………………………………………………………….17 2.1.5. Ενέσιμα.…………………………………………………………………………………………..17 2.2. Ταξινόμηση συμπληρωμάτων ………………………………………………………………….18 3. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ: Αγορά, διάθεση και ασφαλής χορήγηση συπληρωμάτων διατροφής στην αγορά 3.1. Παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής………………………………………………………………………………………………….19 3.2. Διάθεση και ασφαλής χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής ………………21 4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ: Συμπληρώματα διατροφής και αθλητισμός 4.1. Χρήση συμπληρωμάτων διατροφής από αθλούμενους ενήλικες …….…….. 24 4.2. Συμπληρώματα διατροφής για την αύξηση της άλιπης μάζας ……………......25 4.3. Αποτελεσµατικά και µη αποτελεσµατικά συµπληρώµατα αύξησης της άλιπης µάζας..…………………………………………………………………………………….29 4.4. Επιπτώσεις της χρήσης συµπληρωµάτων ………………………………………………..32 4.5. Πηγές πληροφόρησης περί κατανάλωσης διαιτητικών σκευασµάτων και λόγοι που οδηγούν στην κατανάλωση αυτών ………………………………......34 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 5. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ: Διαγράμματα και Συσχετίσεις 5.1. Σκοπός έρευνας…………………………………………………………………………………………38 5.2. Δείγμα – Μεθοδολογία………………………………………………………………………………38 5.3. Ερωτηματολόγιο………………………………………………………………………………………..39 5.4. Γραφικές παραστάσεις επεξεργασίας EXCEL και σχολιασμοί…………………….44 5.5. Γραφικές παραστάσεις επεξεργασίας συσχετίσεων και σχολιασμοί………….76 6. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ: Συζήτηση – Συμπεράσματα 6.1. Διαγράμματα………………………………………………………………………………………….....96 6.2. Συσχετίσεις………………………………………………………………………………………………102 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ………………………………………………………………………………………………………106
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ -ΚΑΚΟΥΡΟΣ- ΜΟΥΤΟΥ.pdfΕυτυχίδης/ Κακούρος/ Μούτου, Πτυχιακή1.3 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14169
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.