Η σχέση των καταναλωτών με τα συμπληρώματα διατροφής (Bachelor thesis)

Ευτυχίδης, Αναστάσιος/ Κακούρος, Γεώργιος/ Μούτου, Κωνσταντίνα-Ελένη


Introduction: Food supplements are defined as foodstuffs that aim to enrich the normal diet. They are concentrated sources of nutrients or other substance with nutritive or physiological effects, either alone or in combination. They are available in the market in dose form, more particularly in forms like capsules, pastilles, tablets, pills and other similar forms, as well as in sachets of powder, ampoules of liquids, drop dispensing bottles and other relative forms of liquids and powders designed to be taken in measured small unit quantities. Objective: The purpose of this study is to be investigated the breadth of the food supplements’ use among the general population as well as the factors that determine their use. The knowledge of consumers of all ages on dietary supplements is also explored, whether or not food supplements are authorized by EOF. Methodology: The research involved the completion of 1,200 questionnaires on nutritional supplements by people of different ages in the regions of Athens, Volos and Thessaloniki. This data was then tabulated with Excel 2010 for editing and creating graphs of results. This was followed by statistical analysis and graphic representation through the spss statistical program using the frequency analysis method (x2) as well as through ANOVA. Conclusion This work has shown that income, fitness frequency and level of education are directly related to dietary supplements ( DP ). Instead, BMI was found not to be associated with DP. Additionally, it is worth mentioning that the level of education influences medical follow-up and medical / hematological examinations prior to receiving a DP. Men receive a higher rate of protein than women, while women receive a higher rate of iron (Fe) than men. Also, a large percentage of people did not know what the dietary supplements were, and they considered it to be only preparations that are widely used in gyms and various sports (eg protein, creatine, etc.).
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας
Subject classification: Dietary supplements--Health aspects
Συμπληρώματα διατροφής -- Υγειονομικές απόψεις
Dietary supplements--Marketing
Συμπληρώματα διατροφής -- Μάρκετινγκ
Athletes--Nutrition
Αθλητές--Διατροφή
Consumers--Attitudes
Καταναλωτές--Στάσεις
Keywords: Γενικός πληθυσμός;Δείγμα;Διατροφή;Έρευνα;Στατιστικός έλεγχος;Συμπληρώματα;General population;Sample;Nutrition;Research;Statistical control;Supplements
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής – Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, 2017 α.α. 8809
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14169
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Subject classification: Dietary supplements--Health aspects
Συμπληρώματα διατροφής -- Υγειονομικές απόψεις
Dietary supplements--Marketing
Συμπληρώματα διατροφής -- Μάρκετινγκ
Athletes--Nutrition
Αθλητές--Διατροφή
Consumers--Attitudes
Καταναλωτές--Στάσεις
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας
Publication date: 2017-07-03
Bibliographic citation: Ευτυχίδης Αναστάσιος/ Κακούρος Γεώργιος/ Μούτου Κωνσταντίνα-Ελένη, Η σχέση των καταναλωτών με τα συμπληρώματα διατροφής, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, 2017
Abstract: Εισαγωγή: Συμπληρώματα διατροφής ορίζονται τα τρόφιμα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, μεμονωμένων ή σε συνδυασμό. Διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές, ήτοι μορφές παρουσίασης όπως, κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές, καθώς και φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο, και άλλες παρόμοιες μορφές υγρών και κόνεων που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες. Σκοπός: Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί το κατά πόσο είναι ευρεία η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής στον γενικό πληθυσμό, καθώς και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την χρήση τους. Διερευνώνται επίσης οι γνώσεις των καταναλωτών όλων των ηλικιών πάνω στα συμπληρώματα διατροφής, το αν μπορούν να ξεχωρίσουν αν είναι εγκεκριμένα ή όχι από τον Ε.Ο.Φ. Μεθοδολογία: Η έρευνα αφορούσε τη συμπλήρωση 1.200 ερωτηματολογίων με θέμα τα συμπληρώματα διατροφής από άτομα διαφόρων ηλικιών στις περιοχές της Αθήνας, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια τα δεδομένα αυτά καταχωρήθηκαν σε πίνακα με το πρόγραμμα Excel 2010 για την επεξεργασία και την δημιουργία γραφημάτων των αποτελεσμάτων. Ακολούθησε στατιστική ανάλυση και γραφιστική απεικόνιση μέσω του στατιστικού προγράμματος spss με την μέθοδο της ανάλυσης συχνοτήτων (χ2) αλλά και μέσω της ANOVA. Συμπέρασμα: Στην παρούσα εργασία προέκυψε πως το εισόδημα, η συχνότητα γυμναστικής, αλλά και το επίπεδο εκπαίδευσης σχετίζονται άμεσα με την λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Αντίθετα, βρέθηκε πως ο ΔΜΣ δεν σχετίζεται με την λήψη ΣΔ. Επιπρόσθετα, είναι άξιο αναφοράς πως το επίπεδο εκπαίδευσης επηρεάζει την ιατρική παρακολούθηση και την πραγματοποίηση ιατρικών/ αιματολογικών εξετάσεων πριν την λήψη ΣΔ. Οι άντρες λαμβάνουν με μεγαλύτερη συχνότητα πρωτεΐνες σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ οι γυναίκες λαμβάνουν με μεγαλύτερη συχνότητα σίδηρο (Fe) σε σχέση με τους άντρες. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων δεν γνώριζε ποια είναι τα συμπληρώματα διατροφής και θεωρούσε πως είναι μόνο τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε γυμναστήρια και διάφορα αθλήματα ( π.χ. πρωτεΐνης, κρεατίνης κτλ.).
Introduction: Food supplements are defined as foodstuffs that aim to enrich the normal diet. They are concentrated sources of nutrients or other substance with nutritive or physiological effects, either alone or in combination. They are available in the market in dose form, more particularly in forms like capsules, pastilles, tablets, pills and other similar forms, as well as in sachets of powder, ampoules of liquids, drop dispensing bottles and other relative forms of liquids and powders designed to be taken in measured small unit quantities. Objective: The purpose of this study is to be investigated the breadth of the food supplements’ use among the general population as well as the factors that determine their use. The knowledge of consumers of all ages on dietary supplements is also explored, whether or not food supplements are authorized by EOF. Methodology: The research involved the completion of 1,200 questionnaires on nutritional supplements by people of different ages in the regions of Athens, Volos and Thessaloniki. This data was then tabulated with Excel 2010 for editing and creating graphs of results. This was followed by statistical analysis and graphic representation through the spss statistical program using the frequency analysis method (x2) as well as through ANOVA. Conclusion This work has shown that income, fitness frequency and level of education are directly related to dietary supplements ( DP ). Instead, BMI was found not to be associated with DP. Additionally, it is worth mentioning that the level of education influences medical follow-up and medical / hematological examinations prior to receiving a DP. Men receive a higher rate of protein than women, while women receive a higher rate of iron (Fe) than men. Also, a large percentage of people did not know what the dietary supplements were, and they considered it to be only preparations that are widely used in gyms and various sports (eg protein, creatine, etc.).
Table of contents: ΠΕΡΙΛΗΨΗ – ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ……………………………………….............................................5 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: Τα συμπληρώματα διατροφής στις μέρες μας 1.1. Γενικά για τα συμπληρώματα Διατροφής .………………………………………………..7 1.2. Αρμόδιοι διάθεσης συμπληρωμάτων διατροφής …...………………………………..9 1.3. Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα συμπληρώματα διατροφής…………………………….10 2. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Μορφές λήψης συμπληρωμάτων 2.1. Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα τρόπων χορήγησης συμπληρωμάτων …..16 2.1.1. Από το στόμα…………………………………………………………………………………..16 2.1.2. Υπογλώσσια χορήγηση.…………………………………………………………………..17 2.1.3. Από την μύτη.………………………………………………………………………………….17 2.1.4. Εμφυτευόμενα ……………………………………………………………………………….17 2.1.5. Ενέσιμα.…………………………………………………………………………………………..17 2.2. Ταξινόμηση συμπληρωμάτων ………………………………………………………………….18 3. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ: Αγορά, διάθεση και ασφαλής χορήγηση συπληρωμάτων διατροφής στην αγορά 3.1. Παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής………………………………………………………………………………………………….19 3.2. Διάθεση και ασφαλής χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής ………………21 4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ: Συμπληρώματα διατροφής και αθλητισμός 4.1. Χρήση συμπληρωμάτων διατροφής από αθλούμενους ενήλικες …….…….. 24 4.2. Συμπληρώματα διατροφής για την αύξηση της άλιπης μάζας ……………......25 4.3. Αποτελεσµατικά και µη αποτελεσµατικά συµπληρώµατα αύξησης της άλιπης µάζας..…………………………………………………………………………………….29 4.4. Επιπτώσεις της χρήσης συµπληρωµάτων ………………………………………………..32 4.5. Πηγές πληροφόρησης περί κατανάλωσης διαιτητικών σκευασµάτων και λόγοι που οδηγούν στην κατανάλωση αυτών ………………………………......34 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 5. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ: Διαγράμματα και Συσχετίσεις 5.1. Σκοπός έρευνας…………………………………………………………………………………………38 5.2. Δείγμα – Μεθοδολογία………………………………………………………………………………38 5.3. Ερωτηματολόγιο………………………………………………………………………………………..39 5.4. Γραφικές παραστάσεις επεξεργασίας EXCEL και σχολιασμοί…………………….44 5.5. Γραφικές παραστάσεις επεξεργασίας συσχετίσεων και σχολιασμοί………….76 6. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ: Συζήτηση – Συμπεράσματα 6.1. Διαγράμματα………………………………………………………………………………………….....96 6.2. Συσχετίσεις………………………………………………………………………………………………102 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ………………………………………………………………………………………………………106
Advisor name: Κυρανάς, Ευστράτιος
Examining committee: Κυρανάς, Ευστράτιος
Publishing department/division: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας
Publishing institution: ihu
Number of pages: 109
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ -ΚΑΚΟΥΡΟΣ- ΜΟΥΤΟΥ.pdfΕυτυχίδης/ Κακούρος/ Μούτου, Πτυχιακή1.3 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14169
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.