Συμπληρώματα διατροφής (Bachelor thesis)

Καραι, Αίντα/ Δαμιανίδου, Σοφία/ Ιωαννίδου, Ελένη


Introduction: A supplement is considered every substance or ingredient which is released individually or in combination with another and is offered for use as “potentially effective” for the protection and improvement of human health. Food supplements are released in Greek market in the form of tablets, capsules, powder etc. Their toxicity depends on the dosage, the duration of the intake of the increased amount, the special chemical properties of the supplement, the body weight of the person that consumes them, the age and finally the individuality. Purpose: The use of the supplements from the public and the degree in which the gender, the age , the income, the educational level and the way of life,thus the frequency of working out, affects this use, is under investigation. Furthermore, under investigation is the view of the public for food supplements , the reasons that affect the choice of supplements and their effects. Methodology: 1200 people of different ages above 18 years old, residents of Thessaloniki, Attiki , Κοzani and Florina took part in the investigation. The participants were asked to answer a questionnaire of 32 questions. The answers were inserted into a computational sheet for the processing and graphic depiction of the results. Conclusions: The processing of measurements shows whether someone is practicing regardless of whether they are male or female, as well as the age and the monthly income of each. Also, knowledge of dietary supplements is gender-specific. The test we conducted between balanced diet and dietary supplements is that there is no dependence between the two variables in the sense that the desired results - according to the respondents - can be ensured without the use of dietary supplements.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας
Subject classification: Dietary supplements--Health aspects
Συμπληρώματα διατροφής -- Υγειονομικές απόψεις
Βιταμίνες στην ανθρώπινη διατροφή
Vitamins in human nutrition
Herbs--Health aspects
Βότανα--Υγειονομικές απόψεις
Consumers--Attitudes
Καταναλωτές--Στάσεις
Keywords: Συμπληρώματα;Καταναλωτής;Έρευνα;Διατροφή;Βιταμίνες;Υπερτροφές;Βότανα;Μέταλλα;Supplements;Consumer;Research;Diet;Vitamins;Super Foods;Herbs;Metals
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής – Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, 2017 α.α. 8810
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14164
Table of contents: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ-θεωρητικό κομμάτι……………………………….. 1.1 Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής……………………….............................. 1.2 ΜΟΡΦΕΣ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ……………………… 1.3 ΤΑΞΙΝΌΜΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ………………………………………… 1.4 ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ-ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ………………………………………… ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ 2.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ……………………………………… 2.2 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ………………….. 2.3 Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες………………………………………… 2.3.1 Θειαμίνη (Β1) ……………………………………………………….. 2.3.2 Ριβοφλαβίνη (Β2) ………………………………………………………. 2.3.3 Νιασίνη (Β3) ………………………………… 2.3.4 Παντοθενικό οξύ (Β5) ……………………………………………………….. 2.3.5 Πυριδοξίνη (Β6) ………………………………………………………. 2.3.6 Φυλλικό Οξύ……………………………… 2.3.7 Κυανοκοβαλαμίνη(Β12) ………………………………………………………. 2.3.8 Βιοτίνη……………………………………… 2.3.9 Βιταμίνη C (Ασκορβικό Οξύ)………………………………………………… 2.4 ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ………………………………………… 2.4.1 Βιταμίνη Α ………………………………… 2.4.2 Βιταμίνη D ………………………………… 2.4.3 Βιταμίνη Ε - Τοκοφερόλη……………………………………… 2.4.4 Βιταμίνη K………………………………….. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΒΟΤΑΝΑ 3.1 συνδυασμοσ βοτανων ………………………………………………………. 3.2 Αλόη Βέρα……………………………………. 3.3 Πράσινο /Μαύρο Τσάι…………………………………………………. 3.4 εκφυλισμα σταφυλιων…………………… 3.5 ιπποφαεσ……………………………………… 3.6 σκορδο…………………………………………. 3.7 Σπιρουλίνα …………………………………… 3.8 BERRIES………………………………………… 3.9 ECHINACEA……………………………………. 3.10 GINGO………………………………………….. 3.11 GINSENG……………………………………….. 3.12 KAVA…………………………………………… ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΜΕΤΑΛΛΑ 4.1 ΑΣΒΕΣΤΙΟ………………………………………… 4.2 ΚΑΛΙΟ……………………………………………... 4.3 ΚΟΒΑΛΤΙΟ………………………………………… 4.4 ΜΑΓΓΑΝΙΟ………………………………………… 4.5 ΜΑΓΝΗΣΙΟ…………………………………………… 4.6 ΝΑΤΡΙΟ……………………………………………….. 4.7 ΣΕΛΗΝΙΟ…………………………………………….. 4.8 ΣΙΔΗΡΟΣ……………………………………………… 4.9 ΧΑΛΚΟΣ……………………………………………… 4.10 ΧΡΩΜΙΟ…………………………………………….. 4.11 ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ…………………………………….. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ 5.1 ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10………………………………………………………… 5.2 ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ…………………………………………… 5.3 Ω-3/Ω-6 Λιπαρά οξέα……………………………………………………….. 5.4 Μελατονίνη………………………………………… 5.5 ΘΕΙΙΚΗ ΓΛΥΚΟΣΑΜΙΝΗ……………………………… 5.6 Α- ΛΙΠΟΪΚΟ ΟΞΥ…………………………………………………………… 5.7 ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ……………………………………………… 5.8 ΚΡΕΑΤΙΝΗ………………………………………………. 5.9 Πρωτεΐνες……………………………………………… 5.10 Αμινοξέα……………………………………………. 5.11 ΛΕΚΙΘΙΝΗ ……………………………………………………………….. 5.12 Βασιλικός πολτός…………………………………………………… 5.13 Ενεργειακά ποτά……………………………………………………… κεφάλαιο έβδομο-πειραματικό μέρος………………………………………… κεφάλαιο όγδοο-αποτελέσματα………………………………………… παραρτήματα…………………………………………... ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΊΑ…………………………………………….
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΑΙΝΤΑ-ΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ-ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ.pdfΚαραι/ Ιωαννίδου/ Δαμιανίδου, Πτυχιακή 2.22 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14164
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.