Συμπληρώματα διατροφής (Bachelor thesis)

Καραι, Αίντα/ Δαμιανίδου, Σοφία/ Ιωαννίδου, Ελένη


Introduction: A supplement is considered every substance or ingredient which is released individually or in combination with another and is offered for use as “potentially effective” for the protection and improvement of human health. Food supplements are released in Greek market in the form of tablets, capsules, powder etc. Their toxicity depends on the dosage, the duration of the intake of the increased amount, the special chemical properties of the supplement, the body weight of the person that consumes them, the age and finally the individuality. Purpose: The use of the supplements from the public and the degree in which the gender, the age , the income, the educational level and the way of life,thus the frequency of working out, affects this use, is under investigation. Furthermore, under investigation is the view of the public for food supplements , the reasons that affect the choice of supplements and their effects. Methodology: 1200 people of different ages above 18 years old, residents of Thessaloniki, Attiki , Κοzani and Florina took part in the investigation. The participants were asked to answer a questionnaire of 32 questions. The answers were inserted into a computational sheet for the processing and graphic depiction of the results. Conclusions: The processing of measurements shows whether someone is practicing regardless of whether they are male or female, as well as the age and the monthly income of each. Also, knowledge of dietary supplements is gender-specific. The test we conducted between balanced diet and dietary supplements is that there is no dependence between the two variables in the sense that the desired results - according to the respondents - can be ensured without the use of dietary supplements.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας
Subject classification: Dietary supplements--Health aspects
Συμπληρώματα διατροφής -- Υγειονομικές απόψεις
Βιταμίνες στην ανθρώπινη διατροφή
Vitamins in human nutrition
Herbs--Health aspects
Βότανα--Υγειονομικές απόψεις
Consumers--Attitudes
Καταναλωτές--Στάσεις
Keywords: Συμπληρώματα;Καταναλωτής;Έρευνα;Διατροφή;Βιταμίνες;Υπερτροφές;Βότανα;Μέταλλα;Supplements;Consumer;Research;Diet;Vitamins;Super Foods;Herbs;Metals
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής – Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, 2017 α.α. 8810
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14164
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Subject classification: Dietary supplements--Health aspects
Συμπληρώματα διατροφής -- Υγειονομικές απόψεις
Βιταμίνες στην ανθρώπινη διατροφή
Vitamins in human nutrition
Herbs--Health aspects
Βότανα--Υγειονομικές απόψεις
Consumers--Attitudes
Καταναλωτές--Στάσεις
Submission Date: 2022-03-24T14:30:33Z
Item language: el
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας
Publication date: 2017-07-03
Bibliographic citation: Αίντα Καραι/ Δαμιανίδου Σοφία/ Ιωαννίδου Ελένη, Συμπληρώματα διατροφής, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, 2017
Abstract: Εισαγωγή: Συμπλήρωμα θεωρείται κάθε ουσία ή συστατικό το οποίο κυκλοφορεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλα και δύναται να χρησιμοποιηθεί «ως πιθανά αποτελεσματικό» σε περιπτώσεις προφύλαξης και προαγωγής της ανθρώπινης υγείας. Τα συμπληρώματα διατροφής κυκλοφορούν στην Ελλάδα σε δισκία, κάψουλες, σκόνες κ.τ.λ.. Η τοξικότητά τους εξαρτάται από τη δοσολογία, τη χρονική διάρκεια αυξημένης πρόσληψης, τις ιδιαίτερες χημικές ιδιότητες των συστατικών τους, το σωματικό βάρος του ατόμου που το λαμβάνει, την ηλικία και τέλος την ατομικότητα. Σκοπός: Ερευνάται η χρήση συμπληρωμάτων από το πληθυσμό και το κατά πόσο την επηρεάζουν το φύλο, η ηλικία, το εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο και ο τρόπος ζωής, δηλαδή η συχνότητα γυμναστικής και η δίαιτα που ακολουθείται. Επιπρόσθετα, διερευνώνται οι αντιλήψεις του πληθυσμού για τα συμπληρώματα διατροφής, οι λόγοι επιλογής αυτών και οι επιδράσεις τους. Μεθοδολογία: Στην έρευνα συμμετείχαν 1.200 άτομα διαφόρων ηλικιών άνω των 18, κάτοικοι των νομών Θεσσαλονίκης, Αττικής, Κοζάνης και Φλώρινας. Τα άτομα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο 32 ερωτήσεων, του οποίου οι απαντήσεις εισήχθησαν σε υπολογιστικό φύλο με σκοπό την επεξεργασία και την γραφική απεικόνιση των αποτελεσμάτων. Το στατιστικό πακέτο που χρησιμοποιήθηκε για την συγκεκριμένη έρευνα είναι το SPSS. Η στατιστική μελέτη απαρτίζεται από δύο μέρη, την περιγραφική στατιστική και τους στατιστικούς ελέγχους. Στο πρώτο μέρος αναλύονται οι ποσοτικές μεταβλητές με τις αντίστοιχες συχνότητες και σχετικές τους συχνότητες, καθώς επίσης και τα ιστογράμματα. Στο δεύτερο εκτελείται η διαδικασία Χ2, η οποία στοχεύει στον έλεγχο της ανεξαρτησίας των μεταβλητών μεταξύ τους.Συμπεράσματα: Από την επεξεργασία των μετρήσεων προκύπτει ότι το κατά πόσο γυμνάζεται κάποιος δεν εξαρτάται με το αν είναι άνδρας η γυναίκα, καθώς επίσης με την ηλικία και το μηνιαίο εισόδημα του καθενός. Επίσης, η γνώση των συμπληρωμάτων διατροφής εξαρτάται από το φύλο. Ο έλεγχος που διεξάγαμε ανάμεσα στην ισορροπημένη διατροφή και την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής είναι πως δεν υπάρχει εξάρτηση ανάμεσα στις δυο μεταβλητές, με την έννοια πως τα επιθυμητά αποτελέσματα –σύμφωνα με τους ερωτηθέντες- μπορούν να διασφαλισθούν και δίχως την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.
Introduction: A supplement is considered every substance or ingredient which is released individually or in combination with another and is offered for use as “potentially effective” for the protection and improvement of human health. Food supplements are released in Greek market in the form of tablets, capsules, powder etc. Their toxicity depends on the dosage, the duration of the intake of the increased amount, the special chemical properties of the supplement, the body weight of the person that consumes them, the age and finally the individuality. Purpose: The use of the supplements from the public and the degree in which the gender, the age , the income, the educational level and the way of life,thus the frequency of working out, affects this use, is under investigation. Furthermore, under investigation is the view of the public for food supplements , the reasons that affect the choice of supplements and their effects. Methodology: 1200 people of different ages above 18 years old, residents of Thessaloniki, Attiki , Κοzani and Florina took part in the investigation. The participants were asked to answer a questionnaire of 32 questions. The answers were inserted into a computational sheet for the processing and graphic depiction of the results. Conclusions: The processing of measurements shows whether someone is practicing regardless of whether they are male or female, as well as the age and the monthly income of each. Also, knowledge of dietary supplements is gender-specific. The test we conducted between balanced diet and dietary supplements is that there is no dependence between the two variables in the sense that the desired results - according to the respondents - can be ensured without the use of dietary supplements.
Table of contents: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ-θεωρητικό κομμάτι……………………………….. 1.1 Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής……………………….............................. 1.2 ΜΟΡΦΕΣ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ……………………… 1.3 ΤΑΞΙΝΌΜΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ………………………………………… 1.4 ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ-ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ………………………………………… ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ 2.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ……………………………………… 2.2 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ………………….. 2.3 Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες………………………………………… 2.3.1 Θειαμίνη (Β1) ……………………………………………………….. 2.3.2 Ριβοφλαβίνη (Β2) ………………………………………………………. 2.3.3 Νιασίνη (Β3) ………………………………… 2.3.4 Παντοθενικό οξύ (Β5) ……………………………………………………….. 2.3.5 Πυριδοξίνη (Β6) ………………………………………………………. 2.3.6 Φυλλικό Οξύ……………………………… 2.3.7 Κυανοκοβαλαμίνη(Β12) ………………………………………………………. 2.3.8 Βιοτίνη……………………………………… 2.3.9 Βιταμίνη C (Ασκορβικό Οξύ)………………………………………………… 2.4 ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ………………………………………… 2.4.1 Βιταμίνη Α ………………………………… 2.4.2 Βιταμίνη D ………………………………… 2.4.3 Βιταμίνη Ε - Τοκοφερόλη……………………………………… 2.4.4 Βιταμίνη K………………………………….. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΒΟΤΑΝΑ 3.1 συνδυασμοσ βοτανων ………………………………………………………. 3.2 Αλόη Βέρα……………………………………. 3.3 Πράσινο /Μαύρο Τσάι…………………………………………………. 3.4 εκφυλισμα σταφυλιων…………………… 3.5 ιπποφαεσ……………………………………… 3.6 σκορδο…………………………………………. 3.7 Σπιρουλίνα …………………………………… 3.8 BERRIES………………………………………… 3.9 ECHINACEA……………………………………. 3.10 GINGO………………………………………….. 3.11 GINSENG……………………………………….. 3.12 KAVA…………………………………………… ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΜΕΤΑΛΛΑ 4.1 ΑΣΒΕΣΤΙΟ………………………………………… 4.2 ΚΑΛΙΟ……………………………………………... 4.3 ΚΟΒΑΛΤΙΟ………………………………………… 4.4 ΜΑΓΓΑΝΙΟ………………………………………… 4.5 ΜΑΓΝΗΣΙΟ…………………………………………… 4.6 ΝΑΤΡΙΟ……………………………………………….. 4.7 ΣΕΛΗΝΙΟ…………………………………………….. 4.8 ΣΙΔΗΡΟΣ……………………………………………… 4.9 ΧΑΛΚΟΣ……………………………………………… 4.10 ΧΡΩΜΙΟ…………………………………………….. 4.11 ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ…………………………………….. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ 5.1 ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10………………………………………………………… 5.2 ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ…………………………………………… 5.3 Ω-3/Ω-6 Λιπαρά οξέα……………………………………………………….. 5.4 Μελατονίνη………………………………………… 5.5 ΘΕΙΙΚΗ ΓΛΥΚΟΣΑΜΙΝΗ……………………………… 5.6 Α- ΛΙΠΟΪΚΟ ΟΞΥ…………………………………………………………… 5.7 ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ……………………………………………… 5.8 ΚΡΕΑΤΙΝΗ………………………………………………. 5.9 Πρωτεΐνες……………………………………………… 5.10 Αμινοξέα……………………………………………. 5.11 ΛΕΚΙΘΙΝΗ ……………………………………………………………….. 5.12 Βασιλικός πολτός…………………………………………………… 5.13 Ενεργειακά ποτά……………………………………………………… κεφάλαιο έβδομο-πειραματικό μέρος………………………………………… κεφάλαιο όγδοο-αποτελέσματα………………………………………… παραρτήματα…………………………………………... ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΊΑ…………………………………………….
Advisor name: Κυρανάς, Ευστράτιος
Examining committee: Κυρανάς, Ευστράτιος
Publishing department/division: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας
Publishing institution: ihu
Number of pages: 189
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΑΙΝΤΑ-ΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ-ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ.pdfΚαραι/ Ιωαννίδου/ Δαμιανίδου, Πτυχιακή 2.22 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14164
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.