Αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης και των διατροφικών συνηθειών ασθενών με λοίμωξη HIV και ασθενών AIDS υπό αντιρετροϊκή αγωγή στην Ελλάδα (Bachelor thesis)

Προβιάς, Παναγιώτης


Subjects/Methods: A total of44 HIV-positive patients under Highly Active Antiretroviral Therapy (HAART) took part in the survey (29 men and 15 women), aged 22-65. The measurements took place at the offices of Center for Life in Athens and Thessaloniki between September 2016 and February 2017. Anthropometric measurements were made for every patient. Various screening tools (CNAQ, SGA, MUST, and MNA) were used to assess the nutritional status of the patients. Dietary habits were assessed using the EAT questionnaire and 24-hour Dietary Recall. The data was analyzed using FoodProcessor (ESHA, Portland, Oregon). The variables that were studied were total energy and macronutrient intake. Results: After the statistical analysis of the data, it was found that 65.9% of the patients had good nutritional status. Specifically, 6.8% were underweight, 65.9% had normal weight, whereas 27.3% were overweight. However, fat intake was high (40% of daily energy intake) among all patients. Conclusions: The results indicate that the percentage of malnourished patients is low in the sample. However, fat intake was high and carbohydrate intake was low, a fact that may explain the increased prevalence of central obesity among overweight patients. We conclude that, the intervention of dietitians in the hospitals that treat HIV patients is crucial to increase the dietary knowledge of patients and, by doing so, improve their nutritional status and dietary habits.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας
Subject classification: Άτομα θετικά στον HIV -- Διατροφή
HIV-positive persons -- Nutrition
AIDS (Diseases) -- Patients -- Nutrition
AIDS (Ασθένεια) -- Ασθενείς -- Διατροφή
Body mass index
Δείκτης μάζας σώματος
Highly active antiretroviral therapy
Αντιρετροϊκή θεραπεία με υψηλή δραστικότητα
Nutrition -- Evaluation
Διατροφή -- Αξιολόγηση
Keywords: Λοίμωξη HIV;Διατροφική αξιολόγηση;Δείκτης Μάζας Σώματος;Διατροφική κατάσταση;Αντιρετροϊκή αγωγή;HIV infection;Nutritional assessment;Body Mass Index;Nutritional status;Antiretroviral therapy
Description: Πτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής – Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, 2017 α.α. 8830
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14145
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Subject classification: Άτομα θετικά στον HIV -- Διατροφή
HIV-positive persons -- Nutrition
AIDS (Diseases) -- Patients -- Nutrition
AIDS (Ασθένεια) -- Ασθενείς -- Διατροφή
Body mass index
Δείκτης μάζας σώματος
Highly active antiretroviral therapy
Αντιρετροϊκή θεραπεία με υψηλή δραστικότητα
Nutrition -- Evaluation
Διατροφή -- Αξιολόγηση
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας
Publication date: 2017-07-11
Bibliographic citation: Προβιάς Παναγιώτης, Αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης και των διατροφικών συνηθειών ασθενών με λοίμωξη HIV και ασθενών AIDS υπό αντιρετροϊκή αγωγή στην Ελλάδα, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, 2017
Abstract: Δείγμα/Μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν 44 ασθενείς (29 άντρες και 15 γυναίκες) θετικοί στον HIV υπό αντιρετροϊκή αγωγή ηλικίας 22-65 ετών. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία του Κέντρου Ζωής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017. Καταγράφηκαν τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα διατροφικά εργαλεία (CNAQ, SGA, MUST, MNA) για την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης των ασθενών. Οι διατροφικές συνήθειες αξιολογήθηκαν με βάση το ερωτηματολόγιο EAT και την ανάκληση προηγούμενου 24ώρου. Τα δεδομένα εξετάστηκαν στο πρόγραμμα ανάλυσης FoodProcessor (ESHA, Portland, Oregon). Οι μεταβλητές που μελετήθηκαν ήταν η προσλαμβανόμενη ενέργεια και τα μακροθρεπτικά συστατικά. Αποτελέσματα: Μετά από την στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων βρέθηκε ότι το 65.9% των ασθενών βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των λιποβαρών ασθενών ήταν 6.8%, των νορμοβαρών 65.9% και των υπέρβαρων 27.3%, ενώ δεν υπήρχαν παχύσαρκοι ασθενείς. Ωστόσο η κατανάλωση λίπους ήταν αυξημένη (40% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας) από όλους τους ασθενείς. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν πώς δεν υπάρχει υψηλό ποσοστό υποθρεψίας στο δείγμα των ασθενών που εξετάσαμε. Ωστόσο, η κατανάλωση λίπους ήταν αυξημένη εις βάρους των υδατανθράκων, γεγονός που πιθανώς εξηγείκαι την επικράτηση κεντρικής παχυσαρκίας μεταξύ των υπέρβαρων ασθενών. Συμπεραίνουμε ότι η παρέμβαση ειδικά εκπαιδευμένων διαιτολόγων στο χώρο του νοσοκομείου για την εκπαίδευση των ασθενών σε θέματα διατροφής κρίνεται αναγκαία.
Subjects/Methods: A total of44 HIV-positive patients under Highly Active Antiretroviral Therapy (HAART) took part in the survey (29 men and 15 women), aged 22-65. The measurements took place at the offices of Center for Life in Athens and Thessaloniki between September 2016 and February 2017. Anthropometric measurements were made for every patient. Various screening tools (CNAQ, SGA, MUST, and MNA) were used to assess the nutritional status of the patients. Dietary habits were assessed using the EAT questionnaire and 24-hour Dietary Recall. The data was analyzed using FoodProcessor (ESHA, Portland, Oregon). The variables that were studied were total energy and macronutrient intake. Results: After the statistical analysis of the data, it was found that 65.9% of the patients had good nutritional status. Specifically, 6.8% were underweight, 65.9% had normal weight, whereas 27.3% were overweight. However, fat intake was high (40% of daily energy intake) among all patients. Conclusions: The results indicate that the percentage of malnourished patients is low in the sample. However, fat intake was high and carbohydrate intake was low, a fact that may explain the increased prevalence of central obesity among overweight patients. We conclude that, the intervention of dietitians in the hospitals that treat HIV patients is crucial to increase the dietary knowledge of patients and, by doing so, improve their nutritional status and dietary habits.
Table of contents: Ευχαριστίες ....................................................................................................................2 Περίληψη .......................................................................................................................4 Abstract..........................................................................................................................5 Συντομεύσεις .................................................................................................................6 1. Εισαγωγή....................................................................................................................7 2. Μεθοδολογία...........................................................................................................11 2.1 Δείγμα ................................................................................................................11 2.2 Διατροφική πρόσληψη.......................................................................................12 2.3 Ανθρωπομετρία .................................................................................................13 2.4 Στατιστική Ανάλυση ...........................................................................................13 3. Αποτελέσματα..........................................................................................................15 4. Συζήτηση ..................................................................................................................26 4.1 Περιορισμοί της έρευνας...................................................................................37 4.2 Συμπεράσματα...................................................................................................37 4.3 Προτάσεις για περαιτέρω έρευνα .....................................................................38 5. Βιβλιογραφία ...........................................................................................................39
Advisor name: Γραμματικοπούλου, Μαρία
Examining committee: Γραμματικοπούλου, Μαρία
Publishing department/division: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας
Publishing institution: ihu
Number of pages: 44
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΠΡΟΒΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.pdfΠροβιάς, Πτυχιακή 956.66 kBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14145
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.