Αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης και των διατροφικών συνηθειών ασθενών με λοίμωξη HIV και ασθενών AIDS υπό αντιρετροϊκή αγωγή στην Ελλάδα (Bachelor thesis)
Προβιάς, Παναγιώτης
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Προβιάς, Παναγιώτης | el |
dc.date.accessioned | 2022-03-21T14:15:11Z | - |
dc.date.available | 2022-03-21T14:15:11Z | - |
dc.identifier.uri | http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14145 | - |
dc.description | Πτυχιακή εργασία - Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής – Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, 2017 α.α. 8830 | el |
dc.rights | Default License | - |
dc.subject | Λοίμωξη HIV | el |
dc.subject | Διατροφική αξιολόγηση | el |
dc.subject | Δείκτης Μάζας Σώματος | el |
dc.subject | Διατροφική κατάσταση | el |
dc.subject | Αντιρετροϊκή αγωγή | el |
dc.subject | HIV infection | en |
dc.subject | Nutritional assessment | en |
dc.subject | Body Mass Index | en |
dc.subject | Nutritional status | en |
dc.subject | Antiretroviral therapy | en |
dc.title | Αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης και των διατροφικών συνηθειών ασθενών με λοίμωξη HIV και ασθενών AIDS υπό αντιρετροϊκή αγωγή στην Ελλάδα | el |
heal.type | bachelorThesis | - |
heal.type.en | Bachelor thesis | en |
heal.generalDescription | Πτυχιακή εργασία | el |
heal.classification | Άτομα θετικά στον HIV -- Διατροφή | el |
heal.classification | HIV-positive persons -- Nutrition | en |
heal.classification | AIDS (Diseases) -- Patients -- Nutrition | en |
heal.classification | AIDS (Ασθένεια) -- Ασθενείς -- Διατροφή | el |
heal.classification | Body mass index | en |
heal.classification | Δείκτης μάζας σώματος | el |
heal.classification | Highly active antiretroviral therapy | en |
heal.classification | Αντιρετροϊκή θεραπεία με υψηλή δραστικότητα | el |
heal.classification | Nutrition -- Evaluation | en |
heal.classification | Διατροφή -- Αξιολόγηση | el |
heal.identifier.secondary | 8830 | - |
heal.language | el | - |
heal.access | account | - |
heal.recordProvider | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας | el |
heal.publicationDate | 2017-07-11 | - |
heal.bibliographicCitation | Προβιάς Παναγιώτης, Αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης και των διατροφικών συνηθειών ασθενών με λοίμωξη HIV και ασθενών AIDS υπό αντιρετροϊκή αγωγή στην Ελλάδα, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, 2017 | el |
heal.abstract | Δείγμα/Μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν 44 ασθενείς (29 άντρες και 15 γυναίκες) θετικοί στον HIV υπό αντιρετροϊκή αγωγή ηλικίας 22-65 ετών. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία του Κέντρου Ζωής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017. Καταγράφηκαν τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα διατροφικά εργαλεία (CNAQ, SGA, MUST, MNA) για την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης των ασθενών. Οι διατροφικές συνήθειες αξιολογήθηκαν με βάση το ερωτηματολόγιο EAT και την ανάκληση προηγούμενου 24ώρου. Τα δεδομένα εξετάστηκαν στο πρόγραμμα ανάλυσης FoodProcessor (ESHA, Portland, Oregon). Οι μεταβλητές που μελετήθηκαν ήταν η προσλαμβανόμενη ενέργεια και τα μακροθρεπτικά συστατικά. Αποτελέσματα: Μετά από την στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων βρέθηκε ότι το 65.9% των ασθενών βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των λιποβαρών ασθενών ήταν 6.8%, των νορμοβαρών 65.9% και των υπέρβαρων 27.3%, ενώ δεν υπήρχαν παχύσαρκοι ασθενείς. Ωστόσο η κατανάλωση λίπους ήταν αυξημένη (40% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας) από όλους τους ασθενείς. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν πώς δεν υπάρχει υψηλό ποσοστό υποθρεψίας στο δείγμα των ασθενών που εξετάσαμε. Ωστόσο, η κατανάλωση λίπους ήταν αυξημένη εις βάρους των υδατανθράκων, γεγονός που πιθανώς εξηγείκαι την επικράτηση κεντρικής παχυσαρκίας μεταξύ των υπέρβαρων ασθενών. Συμπεραίνουμε ότι η παρέμβαση ειδικά εκπαιδευμένων διαιτολόγων στο χώρο του νοσοκομείου για την εκπαίδευση των ασθενών σε θέματα διατροφής κρίνεται αναγκαία. | el |
heal.abstract | Subjects/Methods: A total of44 HIV-positive patients under Highly Active Antiretroviral Therapy (HAART) took part in the survey (29 men and 15 women), aged 22-65. The measurements took place at the offices of Center for Life in Athens and Thessaloniki between September 2016 and February 2017. Anthropometric measurements were made for every patient. Various screening tools (CNAQ, SGA, MUST, and MNA) were used to assess the nutritional status of the patients. Dietary habits were assessed using the EAT questionnaire and 24-hour Dietary Recall. The data was analyzed using FoodProcessor (ESHA, Portland, Oregon). The variables that were studied were total energy and macronutrient intake. Results: After the statistical analysis of the data, it was found that 65.9% of the patients had good nutritional status. Specifically, 6.8% were underweight, 65.9% had normal weight, whereas 27.3% were overweight. However, fat intake was high (40% of daily energy intake) among all patients. Conclusions: The results indicate that the percentage of malnourished patients is low in the sample. However, fat intake was high and carbohydrate intake was low, a fact that may explain the increased prevalence of central obesity among overweight patients. We conclude that, the intervention of dietitians in the hospitals that treat HIV patients is crucial to increase the dietary knowledge of patients and, by doing so, improve their nutritional status and dietary habits. | en |
heal.tableOfContents | Ευχαριστίες ....................................................................................................................2 Περίληψη .......................................................................................................................4 Abstract..........................................................................................................................5 Συντομεύσεις .................................................................................................................6 1. Εισαγωγή....................................................................................................................7 2. Μεθοδολογία...........................................................................................................11 2.1 Δείγμα ................................................................................................................11 2.2 Διατροφική πρόσληψη.......................................................................................12 2.3 Ανθρωπομετρία .................................................................................................13 2.4 Στατιστική Ανάλυση ...........................................................................................13 3. Αποτελέσματα..........................................................................................................15 4. Συζήτηση ..................................................................................................................26 4.1 Περιορισμοί της έρευνας...................................................................................37 4.2 Συμπεράσματα...................................................................................................37 4.3 Προτάσεις για περαιτέρω έρευνα .....................................................................38 5. Βιβλιογραφία ...........................................................................................................39 | el |
heal.advisorName | Γραμματικοπούλου, Μαρία | el |
heal.committeeMemberName | Γραμματικοπούλου, Μαρία | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής / Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας | el |
heal.academicPublisherID | ihu | - |
heal.numberOfPages | 44 | - |
heal.fullTextAvailability | true | - |
heal.type.el | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | el |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ΠΡΟΒΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.pdf | Προβιάς, Πτυχιακή | 956.66 kB | Adobe PDF | View/Open |
Please use this identifier to cite or link to this item:
This item is a favorite for 0 people.
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/14145
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.