Κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής στους νομούς Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Χίου. (Bachelor thesis)

Μουρτζή, Αικατερίνη/ Ξανθοπούλου, Καλλιόπη/ Σέλα, Ματίλντα/ Ριφιώτη, Ειρήνη


Introduction: The food supplements are products that contain a “dietary ingredient” which is intended to increase the nutritional value of the diet. According to the ingredients and the effects of every supplement they are divided into various categories and there are some people that necessarily need to include them in their diet. Specified tests are made to the food supplements before they release to the market. The utility and the side effects of many of them have already been determined. Purpose: The present study investigated the consumption of food supplements in the Greek population, and more specifically in Athens, Thessaloniki and Chios. Methodology: The study sample consisted of 1200 people aged over 15 years old, regardless of their socioeconomic status. They were given instructions for completing a questionnaire. Then we summarized all the answers and used the statistical program SPSS 20.0 to find the survey’s results. Conclusions: A statistically significant correlation was found a) between the income of the respondents and the individuals who recommended the food supplements, b) between the frequency of exercise of the respondents and the use of food supplements and c) between the diet followed by the respondents and the use of food supplements.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας &Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Subject classification: Dietary Nutritional supplements--Greece--Athens
Dietary Nutritional supplements--Greece--Thessaloniki Perfecture
Dietary Nutritional supplements—Greece--Chios Perfecture
Συμπληρώματα διατροφής--Ελλάδα--Αθήνα
Συμπληρώματα διατροφής--Ελλάδα--Θεσσαλονίκη Νομός
Συμπληρώματα διατροφής--Ελλάδα--Χίος Νομός
Keywords: Food supplements;Athens;Thessaloniki;Chios;Questionnaire;Συμπληρώματα διατροφής;Αθήνα;Θεσσαλονίκη;Χίος;Eρωτηματολόγιο
Description: Πτυχιακή εργασία-- Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας &Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής -- Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων,2015--7336
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13367
Table of contents: 1. Περίληψη 3 2. Λέξεις-κλειδιά 3 3. Εισαγωγή 5 3.1. Ορισμός συμπληρωμάτων διατροφής. 5 3.2. Γενικές κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής. 6 3.3. Κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής σύμφωνα με τα συστατικά και τη δράση τους. 7 3.4. Ομάδες πληθυσμού που πιθανόν χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής. 8 3.5. Τοξικότητα συμπληρωμάτων και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα. 10 3.6. Επισήμανση και έλεγχος συμπληρωμάτων διατροφής. 13 3.7. Ασφάλεια συμπληρωμάτων διατροφής. 15 3.8. Νομοθεσία (ισχυρισμοί υγείας, διαφήμιση και συμπληρώματα). 17 3.9. Πρωτοβουλία BELFRIT 20 3.10. Διαδικασία γνωστοποίησης συμπληρωμάτων διατροφής 21 3.11. Ενδείξεις / Αντενδείξεις χορήγησης συμπληρωμάτων. 24 3.12. Πωλήσεις συμπληρωμάτων διατροφής 25 3.13. Λόγοι χρήσης συμπληρωμάτων από τον γενικό πληθυσμό. 26 4. Σκοπός και μεθοδολογία της Έρευνας 28 4.1. Το Ερευνητικό Εργαλείο 28 4.2. Ο Πληθυσμός και το Δείγμα της Έρευνας 29 4.3. Διαδικασία της Έρευνας 29 4.4. Ανάλυση Δεδομένων 29 5. Στατιστική Ανάλυση 31 5.1. Περιγραφική Στατιστική Ανάλυση 31 5.2. Συγκριτική Στατιστική Ανάλυση 68 6. Αποτελέσματα 76 7. Συμπεράσματα-συζήτηση 80 8. Βιβλιογραφία 85
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
7336.pdfΠτυχιακή Εργασία2.43 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13367
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.