Μελέτη ρεολογικών ιδιοτήτων συστημάτων κεφιράνης – πρωτεϊνών γάλακτος κατά τη διάρκεια σχηματισμού της πηκτής τους (Bachelor thesis)

Γιαννακού, Θωμαί


Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η ρεολογική συμπεριφορά συστημάτων πρωτεϊνών γάλακτοςκεφιράνης κατά τη διάρκεια σχηματισμού της πηκτής τους. Για την παρασκευή των δειγμάτων χρησιμοποιήθηκαν καζεϊνικά άλατα (ΚΑ),συμπυκνώματα πρωτεϊνών ορού (ΣΠΟ) και κεφιράνη. Η παρασκευή των διαλυμάτων των πρωτεϊνών γάλακτος έγινε με την εφαρμογή ή μη θερμικής επεξεργασίας. Ως μέσο οξίνισης χρησιμοποιήθηκε η γλύκονο-δ-λακτόνη (GDL). Η μελέτη της ρεολογικής συμπεριφοράς της πηκτής κατά τη διάρκεια σχηματισμού της πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ενός δυναμικού ρεομέτρου υοειδούς σωλήνα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η κεφιράνη παρεμπόδισε την κατάρρευση των όξινων πηκτών των συστημάτων πρωτεϊνών γάλακτος  κεφιράνης και οδήγησε σε αύξηση του χρόνου που απαιτείται για την έναρξη σχηματισμού της πηκτής στα δείγματα, τα οποία δεν είχαν δεχτεί θερμική επεξεργασία. Αύξηση του χρόνου έναρξης σχηματισμού της πηκτής εμφάνισαν και τα δείγματα, στα οποία προστέθηκαν ΚΑ.Τα δείγματα που περιείχαν μετουσιωμένες πρωτεΐνες ορού εμφάνισαν μειωμένους χρόνους έναρξης σχηματισμού της πηκτής και αυξημένες τιμές pH στην έναρξη ανόδου του G'.Το pH έναρξης σχηματισμού της πηκτής δεν επηρεάστηκε από την προσθήκη της κεφιράνης. Η κεφιράνη δεν επηρέασε τη συνεκτικότητα των σχηματιζόμενων πηκτών, λόγο πιθανής ασυμβατότητα της με τις πρωτεΐνες του γάλακτος. Ωστόσο, η παρουσία της στο σύστημα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών της tanδ στη μέγιστη τιμή του G´.Ο χρόνος για την επίτευξη της μέγιστης τιμής τουG´ αυξήθηκε με την προσθήκη της κεφιράνης στο σύστημα των ΚΑ και του μίγματος.Η ασυμβατότητα του πολυσακχαρίτη με τις πρωτεΐνες διαπιστώθηκε και από τη μελέτη της δομής των όξινων πηκτών. Παρουσία του πολυσακχαρίτη το πλέγμα εμφάνισε μεγαλύτερη ασυνέχεια.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
Subject classification: Rheology
Ρεολογία
Kefir
Κεφίρ
Milk proteins
Πρωτεΐνες γάλακτος
Keywords: ρεολογία, κεφίρ, πρωτείνη γάλακτος, κεφιράνη;rheology, kefir, milk protein, kefir
Description: πτυχιακή εργασία-Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, 2017(α/α 8436)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13051
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13051
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.