Ανίχνευση νοθείας σε αλιεύματα με τη χρήση μοριακών τεχνικών ανάλυσης (Bachelor thesis)

Μαραδίδου, Στυλιανή


In this thesis, the issue of the incorrect indication of the species in fish with the trademark "galeos" was investigated using the gene markers 5S rDNA, 16S rDNA and COI. For this purpose 30 samples, with the trademark "tope", were collected from seven different open markets and three fish markets of Thessaloniki. Thereafter, DNA extraction from the muscle tissue of fish was performed and DNA control was conducted in agarose gel, with the use of ultraviolet radiation. Subsequent gene amplification of 5S rDNA, 16S rDNA and COI by the PCR method, and control of the PCR products on agarose gel were held. Based on PCR products, the gene 5S rDNA proved to be unsuitable marker for species identification, as it does not present differences of the PCR product among the samples. Thus, the identification of the samples was performed with sequencing analysis of mitochondrial genes 16S rDNA and COI, and using the BLASTn tool on GenBank and the Identification System on BOLD. Finally, it was found that only twelve of the thirty samples were classified in the Mustelus spp species, which according to the legislation corresponds to the scientific name “galeos”. It is worth mentioning that all the fish markets sell the authentic “galeos” species, in contrast to the 20% of the open markets.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα ζωικής παραγωγής
Subject classification: Food adulteration and inspection--Greece
Νόθευση τροφίμων και επιθεώρηση--Ελλάδα
Fisheries--Greece
Αλιεία--Ελλάδα
Keywords: νοθεία, αλιεία, «γαλέος»;forgery, fishing, "galley"
Description: πτυχιακή εργασία-Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα ζωικής παραγωγής , 2017 (α/α 8445)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13044
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: πτυχιακή εργασία
Subject classification: Food adulteration and inspection--Greece
Νόθευση τροφίμων και επιθεώρηση--Ελλάδα
Fisheries--Greece
Αλιεία--Ελλάδα
Submission Date: 2021-01-22T20:22:48Z
Item access scheme: free
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα ζωικής παραγωγής
Publication date: 2017-03-01
Bibliographic citation: Μαραδίδου, Σ. (2017). Ανίχνευση νοθείας σε αλιεύματα με τη χρήση μοριακών τεχνικών ανάλυσης(πτυχιακή εργασία). Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Abstract: Στο πλαίσιο αυτής της πτυχιακής εργασίας, εξετάστηκε το θέμα της λανθασμένης αναγραφής του είδους σε αλιεύματα με την εμπορική ονομασία «γαλέος», με τη χρήση των γονιδίων 5S rDNA, 16S rDNA και COI ως μάρτυρες. Για το σκοπό αυτό συλλέχθηκαν τριάντα δείγματα αλιευμάτων με την εμπορική ονομασία «γαλέος», από εφτά διαφορετικές λαϊκές αγορές και τρία ιχθυοπωλεία της Θεσσαλονίκης. Στην συνέχεια έγινε η εξαγωγή του DNA από το μυϊκό ιστό των ψαριών και ο έλεγχος του DNA σε πηκτή αγαρόζης με τη βοήθεια υπεριώδους ακτινοβολίας. Ακολούθησε ενίσχυση των γονιδίων 5S rDNA, 16S rDNA και COI με τη μέθοδο της PCR και έλεγχος των προϊόντων PCR σε πηκτή αγαρόζης. Με βάση τα προϊόντα της PCR, το γονίδιο 5S rDNA αποδείχθηκε μη κατάλληλος δείκτης για την ταυτοποίηση των ειδών, αφού δε παρουσιάζονται διαφορές στο προϊόν PCR μεταξύ των δειγμάτων. Τα δείγματα ταυτοποιήθηκαν με την ανάλυση πρωτοδιάταξης των μιτοχονδριακών γονιδίων 16S rDNA και COI και χρησιμοποιώντας το εργαλείο BLASTn της GenBank και της βάσης δεδομένων BOLD. Τελικά διαπιστώθηκε ότι μόλις δώδεκα από τα τριάντα δείγματα κατατάχθηκαν στο είδος Mustelus spp, που σύμφωνα με τη νομοθεσία αντιστοιχεί στην επιστημονική ονομασία του «είδους γαλέος». Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα ιχθυοπωλεία πωλούσαν τον αυθεντικό γαλέο σε αντίθεση με μόλις το 20% των λαϊκών αγορών.
In this thesis, the issue of the incorrect indication of the species in fish with the trademark "galeos" was investigated using the gene markers 5S rDNA, 16S rDNA and COI. For this purpose 30 samples, with the trademark "tope", were collected from seven different open markets and three fish markets of Thessaloniki. Thereafter, DNA extraction from the muscle tissue of fish was performed and DNA control was conducted in agarose gel, with the use of ultraviolet radiation. Subsequent gene amplification of 5S rDNA, 16S rDNA and COI by the PCR method, and control of the PCR products on agarose gel were held. Based on PCR products, the gene 5S rDNA proved to be unsuitable marker for species identification, as it does not present differences of the PCR product among the samples. Thus, the identification of the samples was performed with sequencing analysis of mitochondrial genes 16S rDNA and COI, and using the BLASTn tool on GenBank and the Identification System on BOLD. Finally, it was found that only twelve of the thirty samples were classified in the Mustelus spp species, which according to the legislation corresponds to the scientific name “galeos”. It is worth mentioning that all the fish markets sell the authentic “galeos” species, in contrast to the 20% of the open markets.
Advisor name: Ιμσιρίδου , Αναστασία
Examining committee: Ιμσιρίδου, Αναστασία
Publishing department/division: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα ζωικής παραγωγής
Publishing institution: teithe
Number of pages: 56 σελ.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13044
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.