Ανίχνευση νοθείας σε αλιεύματα με τη χρήση μοριακών τεχνικών ανάλυσης (Bachelor thesis)

Μαραδίδου, Στυλιανή


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΜαραδίδου, Στυλιανήel
dc.date.accessioned2021-01-22T20:21:48Z-
dc.date.available2021-01-22T20:21:48Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13044-
dc.descriptionπτυχιακή εργασία-Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα ζωικής παραγωγής , 2017 (α/α 8445)el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectνοθεία, αλιεία, «γαλέος»el
dc.subjectforgery, fishing, "galley"en
dc.titleΑνίχνευση νοθείας σε αλιεύματα με τη χρήση μοριακών τεχνικών ανάλυσηςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionπτυχιακή εργασίαel
heal.classificationFood adulteration and inspection--Greeceen
heal.classificationΝόθευση τροφίμων και επιθεώρηση--Ελλάδαel
heal.classificationFisheries--Greeceen
heal.classificationΑλιεία--Ελλάδαel
heal.identifier.secondary8445-
heal.dateAvailable2021-01-22T20:22:48Z-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΣχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα ζωικής παραγωγήςel
heal.publicationDate2017-03-01-
heal.bibliographicCitationΜαραδίδου, Σ. (2017). Ανίχνευση νοθείας σε αλιεύματα με τη χρήση μοριακών τεχνικών ανάλυσης(πτυχιακή εργασία). Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκηςel
heal.abstractΣτο πλαίσιο αυτής της πτυχιακής εργασίας, εξετάστηκε το θέμα της λανθασμένης αναγραφής του είδους σε αλιεύματα με την εμπορική ονομασία «γαλέος», με τη χρήση των γονιδίων 5S rDNA, 16S rDNA και COI ως μάρτυρες. Για το σκοπό αυτό συλλέχθηκαν τριάντα δείγματα αλιευμάτων με την εμπορική ονομασία «γαλέος», από εφτά διαφορετικές λαϊκές αγορές και τρία ιχθυοπωλεία της Θεσσαλονίκης. Στην συνέχεια έγινε η εξαγωγή του DNA από το μυϊκό ιστό των ψαριών και ο έλεγχος του DNA σε πηκτή αγαρόζης με τη βοήθεια υπεριώδους ακτινοβολίας. Ακολούθησε ενίσχυση των γονιδίων 5S rDNA, 16S rDNA και COI με τη μέθοδο της PCR και έλεγχος των προϊόντων PCR σε πηκτή αγαρόζης. Με βάση τα προϊόντα της PCR, το γονίδιο 5S rDNA αποδείχθηκε μη κατάλληλος δείκτης για την ταυτοποίηση των ειδών, αφού δε παρουσιάζονται διαφορές στο προϊόν PCR μεταξύ των δειγμάτων. Τα δείγματα ταυτοποιήθηκαν με την ανάλυση πρωτοδιάταξης των μιτοχονδριακών γονιδίων 16S rDNA και COI και χρησιμοποιώντας το εργαλείο BLASTn της GenBank και της βάσης δεδομένων BOLD. Τελικά διαπιστώθηκε ότι μόλις δώδεκα από τα τριάντα δείγματα κατατάχθηκαν στο είδος Mustelus spp, που σύμφωνα με τη νομοθεσία αντιστοιχεί στην επιστημονική ονομασία του «είδους γαλέος». Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα ιχθυοπωλεία πωλούσαν τον αυθεντικό γαλέο σε αντίθεση με μόλις το 20% των λαϊκών αγορών.el
heal.abstractIn this thesis, the issue of the incorrect indication of the species in fish with the trademark "galeos" was investigated using the gene markers 5S rDNA, 16S rDNA and COI. For this purpose 30 samples, with the trademark "tope", were collected from seven different open markets and three fish markets of Thessaloniki. Thereafter, DNA extraction from the muscle tissue of fish was performed and DNA control was conducted in agarose gel, with the use of ultraviolet radiation. Subsequent gene amplification of 5S rDNA, 16S rDNA and COI by the PCR method, and control of the PCR products on agarose gel were held. Based on PCR products, the gene 5S rDNA proved to be unsuitable marker for species identification, as it does not present differences of the PCR product among the samples. Thus, the identification of the samples was performed with sequencing analysis of mitochondrial genes 16S rDNA and COI, and using the BLASTn tool on GenBank and the Identification System on BOLD. Finally, it was found that only twelve of the thirty samples were classified in the Mustelus spp species, which according to the legislation corresponds to the scientific name “galeos”. It is worth mentioning that all the fish markets sell the authentic “galeos” species, in contrast to the 20% of the open markets.en
heal.advisorNameΙμσιρίδου , Αναστασίαel
heal.committeeMemberNameΙμσιρίδου, Αναστασίαel
heal.academicPublisherΣχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα ζωικής παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.numberOfPages56 σελ.-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/13044
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.