Περιβαλλοντική πιστοποίηση & το οικολογικό σήμα EU Eco - Label (Bachelor thesis)
Πέππα, Γεωργία
This project on Environmental certification and the Eco-label is intended to answer some
basic questions about what exactly is the European Eco-label but also to show in detail how
an accommodation is certified environmentally. At the same time, resulting firm conclusions
about the current situation in Greece regarding the hotels which have adopted the eco-label
and implementation of "green" practices through primary research conducted in a wide range
of tourist accommodation, each with different characteristics. The answers of the
questionnaires, therefore, reveal that the European Eco-label provides a unique opportunity to
meet the expectations of customers with increased environmental awareness and hoteliers
realize this. However, probably the cost prevents them from adopting the European Eco-label
and confines themselves to applying some green tactics. In conclusion, scientific articles and
electronic sources combined with primary research show us that the Eco-label at a hotel,
bring a large number of advantages in the business relating to the renown over the other
tourist accommodation, from the environmentally conscious tourists, and the fact that each
accommodation, which is labeled the daisy, can use this award as a marketing tool.
Institution and School/Department of submitter: | Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας/ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων > Κατεύθυνση Τουριστικών Επιχειρήσεων |
Subject classification: | Περιβάλλον--Προστασία. Environment--Protection. Οικοτουρισμός Ecotourism Βιώσιμος τουρισμός Sustainable tourism Eco-labeling--European Union countries Οικολογική σήμανση--Χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης |
Keywords: | Περιβάλλον;Τουρισμός;Οικολογία;Πράσινος Τουρισμός;Πράσινα Ξενοδοχεία;ECO – Labels;Environment;Tourism;Ecology;Green Tourism;Green Hotels |
Description: | Πτυχιακή εργασία--Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας--Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων > Κατεύθυνση Τουριστικών Επιχειρήσεων,2017--9348 |
URI: | http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12509 |
Table of contents: | ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΊΛΗΨΗ……………………………………………………………………1 ABSTRACT…………………………………………………………………….2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ…………………………………………………………………….6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 1.1. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ……………………………………………………...8 1.2. ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ……………………………………………….10 1.3. H ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ………………………………………..12 1.3.1. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ……………………………..…..12 1.3.2. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ………………………………….13 1.4. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ…………………………14 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2.1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ…………21 2.2. ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ……………………………………………………………...23 2.3. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ…………………………….25 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 3.1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ……………...29 3.1.2. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ - GREEN STAR RATING………………………………………………………………31 3.2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ…………33 3.2.1. ΠΡΟΤΥΠΟ ISO 14001………………………………………………...34 3.2.2. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ EMAS……………………………………………….34 3.2.3. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΑ GREEN KEY………………………………...35 3.2.4. ΠΡΟΤΥΠΟ TRAVEL LIFE…………………………………………...36 3.2.5. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΑ ECO – LABEL……………………………….37 [ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ & ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΑ EU ECO-LABEL] Πέππα Γεωργία 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ECO – LABEL 4.1. TI EINAI TO ECO – LABEL…………………………………………………………...39 4.2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ……………………………………..40 4.3. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε………………………………………………………………………...41 4.4. ECO – LABEL ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ…………………..42 4.4.1. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΜΕ ECO LABEL………………………………………………………………..44 4.4.2. ΚΟΣΤΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ…………………………….49 4.4.3. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ……………………………………...49 4.4.4. ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ECO - LABEL;…………………………………………50 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 5.1.ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ……………………………………………………...53 5.2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ…………………………………………………..54 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ………………………………………………………….67 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ……………………………………………………………..71 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ………………………………………………………………..75 |
Appears in Collections: | (πρωην) Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf | 1.96 MB | Adobe PDF | View/Open |
Please use this identifier to cite or link to this item:
This item is a favorite for 0 people.
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12509
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.