Μετρήσεις ραδιενέργειας σε γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα φυτικής προέλευσης (Bachelor thesis)

Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΑναστασόπουλος, Κωνσταντίνοςel
dc.date.accessioned2020-03-08T20:14:13Z-
dc.date.available2020-03-08T20:14:13Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11517-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία--ΣΤΕΤΡΟΔ-Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2018--9907el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectραδιενέργεια τροφίμωνel
dc.subjectελληνικά προϊόνταel
dc.subjectγ-φασματοσκοπίαel
dc.subjectενεργότηταel
dc.subjectισοδύναμη δόσηel
dc.subjectradioactivity in foodsen
dc.subjectGreek productsen
dc.subjectgamma ray spectrometryen
dc.subjectconcentration of activityen
dc.subjectequivalent doseen
dc.subject.lcshΡαδιοϊσότοπαel
dc.subject.lcshΡαδιενεργός μόλυνση τροφίμωνel
dc.subject.lcshΓαλακτοκομικά προϊόντα -- Μόλυνσηel
dc.titleΜετρήσεις ραδιενέργειας σε γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα φυτικής προέλευσηςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.contributorNameΑναστασόπουλος, Κωνσταντίνοςel
heal.identifier.secondary9907-
heal.dateAvailable2020-03-08T20:15:13Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΣχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.publicationDate2018-06-29-
heal.bibliographicCitationΑναστασόπουλος, Κ. (2018). Μετρήσεις ραδιενέργειας σε γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα φυτικής προέλευσης (Πτυχιακή εργασία). Αλεξάνδρειο ΤΕΙ, Θεσσαλονίκη.el
heal.abstractΗ παρακολούθηση των επιπέδων ραδιενέργειας του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη από πλευράς ακτινοπροστασίας λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Σημαντικότερες πηγές φυσικής ραδιενέργειας στο περιβάλλον είναι οι δύο ραδιενεργές σειρές 238U και 232Th με τα θυγατρικά τους στοιχεία καθώς και το 40Κ, ενώ ένα από τα τεχνητά ραδιονουκλίδια που απαντάται στη φύση και έχει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του μεγάλου χρόνου ημιζωής του είναι το 137Cs. Τα ραδιονουκλίδια αυτά καταφέρνουν και περνούν στο σώμα του ανθρώπου δια μέσου της διατροφής. Κατά την παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε προσδιορισμός της συγκέντρωσης των ραδιονουκλιδίων αυτών σε γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα φυτικής προέλευσης που παράγονται στην Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκε συλλογή δειγμάτων τροφίμων προερχόμενα από διάφορες περιοχές της χώρας τα οποία αναλύθηκαν με γ-φασματοσκοπία για τον υπολογισμό των συγκεντρώσεων των προαναφερθέντων ραδιονουκλιδίων εκτός του 235U. Για τα ραδιονουκλίδια 238U, 232Th και 137Cs στα περισσότερα τρόφιμα δεν υπήρξε ανιχνεύσιμη ενεργότητα ενώ όπου υπήρξε ανιχνεύτηκε σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Αντιθέτως για το 40Κ υπήρξαν ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις ενεργότητας στα περισσότερα τρόφιμα με υψηλότερες στα φιστίκια Αιγίνης 257 Bq/Kg, στους ζοχούς 253 Bq/Kg και στα αμύγδαλα 198 Bq/Kg. Οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις ενεργότητες 40Κ ανιχνεύτηκαν στα γαλακτοκομικά από 12-38 Bq/Kg και στο αλεύρι 23 Bq/Kg. Με βάση τις συγκεντρώσεις των τροφίμων που μετρήθηκαν και με βάση τις συστάσεις για τη Μεσογειακή Διατροφή υπολογίστηκαν οι ετήσιες κατά κεφαλήν ενεργότητες του 40K. Κατόπιν υπολογίστηκε η ετήσια ισοδύναμη δόση του 40Κ. Η συνολική ετήσια ισοδύναμη δόση για τον μέσο ενήλικα υπολογίστηκε σε 0,09 mSv/έτος με μεγαλύτερη συνεισφορά αυτή των γαλακτοκομικών 0,02 mSv/έτος και της μπανάνας με 0,03 mSv/έτος.el
heal.abstractFrom the point of view of radioprotection observation (follow-up) of the levels of radioactivity is necessary, because of the negative consequences of radiation on the human organism. The main sources of natural radioactivity in our environment are the series of 238U, and 232Th together with their daughter radionuclides, as well as 40Κ, while 137Cs is one of the artificial radionuclides found in nature, important due to its long half-life. These radionuclides manage to get in the human body through diet. In this Paper the concentration of these radionuclides has been estimated in dairy products and vegetables produced in Greece. Food samples from various districts of our country were collected and analyzed through gamma spectroscopy in order that concentrations of the prementioned radionuclides in them be calculated. Although in the majority of our samples radioactivity due to the 238U, 232Th and 137Cs was not traced, in some cases it was found but in very low concentrations.On the contrary, detectable concentrations of radioactivity due to 40Κ were found in most foods, with higher values in the peanuts of Aegina island (257 Bq/Kg), in sow thistles -Sonchus oleraceus- (253Bq/Kg) and in almonds (198 Bq/Kg). The lowest concentrations of activity due to 40Κ were traced in diary products (12-38 Bq/Kg) and in flour (23 Bq/Kg). Based on these concentrations and on the Mediterranean Diet recommendations, the annual per capita radioactivity due to the reffered foods was calculated for 40Κ. Νext, the annual equivalent dose for 40Κ was calculated. The overall annual equivalent dose taken by the average adult is estimated 0,09 mSv/year, the largest contribution coming from dairy and bananas (0,02 and 0,03 mSv/year respectively)en
heal.advisorNameΚαραστογιαννίδου, Καλλιόπηel
heal.committeeMemberNameΚαραστογιαννίδου, Καλλιόπηel
heal.academicPublisherΤμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.numberOfPages49-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Anastasopoulos.pdf1.55 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11517
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.