Απελευθέρωση ουσιών από υδροπήκτες αμύλου με ελεγχόμενο πορώδες (Bachelor thesis)

Καρακούση, Μαρίνα/ Καραμήτρου, Χριστίνα


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΚαρακούση, Μαρίναel
dc.contributor.authorΚαραμήτρου, Χριστίναel
dc.date.accessioned2019-11-21T11:39:27Z-
dc.date.available2019-11-21T11:39:27Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11301-
dc.descriptionΟι υδροπηκτές λόγω των μοναδικών λειτουργικών τους ιδιοτήτων, όπως η ικανότητα διόγκωσης, η εξαιρετική δομή τους, η ελαστικότητα και η ικανότητα να ανταποκρίνονται σε περιβαλλοντικές αλλαγές, π.χ. pH, θερμοκρασία, φως κτλ., βρίσκουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς, κυρίως όμως ως συστήματα μεταφοράς φαρμάκων και στην ελεγχόμενη απελευθέρωση τους.el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΟυσίεςel
dc.subjectΥδροπήκτεςel
dc.subjectΑμύλουel
dc.titleΑπελευθέρωση ουσιών από υδροπήκτες αμύλου με ελεγχόμενο πορώδεςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.identifier.secondary9416-
heal.dateAvailable2019-11-21T11:40:27Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΣχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμωνel
heal.publicationDate2018-02-14-
heal.bibliographicCitation" Καρακούση Μαρίνα, Καραμήτρου Χριστίνα" "Απελευθέρωση ουσιών από υδροπήκτες αμύλου με ελεγχόμενο πορώδες" "Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων" "ΑΤΕΙΘ" "2018"el
heal.abstractΟι υδροπηκτές λόγω των μοναδικών λειτουργικών τους ιδιοτήτων, όπως η ικανότητα διόγκωσης, η εξαιρετική δομή τους, η ελαστικότητα και η ικανότητα να ανταποκρίνονται σε περιβαλλοντικές αλλαγές, π.χ. pH, θερμοκρασία, φως κτλ., βρίσκουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς, κυρίως όμως ως συστήματα μεταφοράς φαρμάκων και στην ελεγχόμενη απελευθέρωση τους. Οι υδροπηκτές με βάση το άμυλο έχουν προσελκύσει μεγάλη προσοχή σε όλο τον κόσμο λόγω του χαμηλού κόστους, της φιλικότητας προς το περιβάλλον και της εύκολης τροποποίησης τους με άλλα μονομερή και πολυμερή υλικά. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η απελευθέρωση της χρωστικής Safranin Ο από υδροπηκτές σε διάλυμα α-αμυλάσης κατά το στάδιο της αποδόμησης σε χρονικά διαστήματα 20 και 40 λεπτών. Οι υδροπηκτές ήταν φτιαγμένες από άμυλο καλαμποκιού με παράγοντα διασύνδεσης το τριμεταφωσφορικό τρινάτριο. Για την δημιουργία πορώδους χρησιμοποιήθηκε πολυμεθακρυλικός μεθυλεστέρας (PMMA) σε διάφορες αναλογίες σε σχέση με το άμυλο. Επίσης, μελετήθηκε το ποσοστό αποδόμησης, ο συντελεστής διόγκωσης και το περιεχόμενο νερό ισορροπίας καθώς και οι μηχανικές ιδιότητες των υδροπηκτών. Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν ήταν ότι το αποτελεσματικότερο πορώδες ως προς τη μηχανική αντοχή και την προσρόφηση του νερού προέκυψε από την κατά βάρος αναλογία 0/1 PMMA/άμυλο. Επιπρόσθετα, η πιο βραδεία αποδόμηση παρουσιάστηκε στις υδροπηκτές με κατά βάρος αναλογία PMMA/άμυλο 10/1 με τις 1/1 να ακολουθούν και τις 1/10 να καταρρέουν πρώτες. Τέλος, η πιο ελεγχόμενη απελευθέρωση (μόλις το 10,54% της χρωστικής) παρουσιάστηκε στις 10/1 ενώ η πιο ταχεία αποδέσμευση (99,1% της χρωστικής) συνέβη στις 0/1 υδροπηκτές. Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγηθεί λαμβάνοντας υπόψιν ότι κατά την αποδόμηση της υδροπηκτής απελευθερώνεται και χρωστική ουσία.el
heal.tableOfContents1. Βιβλιογραφική ανασκόπηση...................................................................................... 2 1.1 Άμυλο ............................................................................................................... 2 1.1.1 Αμυλόζη .................................................................................................... 3 1.1.2 Αμυλοπηκτίνη ............................................................................................ 3 1.2 Υδροπηκτές....................................................................................................... 5 1.2.1 Φυσικά και συνθετικά πολυμερή υδροπηκτών .............................................. 5 1.2.2 Δομή υδροπηκτής ....................................................................................... 6 1.2.3 Ταξινόμηση με βάση τους σταυροδεσμούς ................................................... 6 1.2.4 Ταξινόμηση με βάση τη φυσική δομή και τη σύνθεση του πολυμερούς .......... 8 1.2.5 Ταξινόμηση με βάση τον μηχανισμό που ελέγχει την απελευθέρωση του φαρμάκου ................................................................................................................. 8 1.3 Ιδιότητες υδροπηκτών ........................................................................................ 8 1.3.1 Μηχανικές ιδιότητες ................................................................................... 8 1.3.2 Απορρόφηση νερού .................................................................................. 11 1.3.3 Ικανότητα ανταπόκρισης σε περιβαλλοντικές αλλαγές ................................ 12 1.3.4 Συμπεριφορά διόγκωσης ........................................................................... 13 1.4 Εφαρμογές υδροπηκτών ................................................................................... 14 1.5 Πορώδες ......................................................................................................... 18 1.5.1 Το πορώδες στις υδροπηκτές ..................................................................... 18 1.5.2 Τρόποι δημιουργίας πόρων........................................................................ 19 1.5.3 Μέγεθος πόρων ........................................................................................ 19 1.6 Αποδόμηση των υδροπηκτών ........................................................................... 21 1.6.1 Αποδόμηση πολυμερικών υδροπηκτών ...................................................... 22 1.6.2 Παράγοντες που επηρεάζουν την βιοαποικοδόμηση .................................... 23 1.7 Απελευθέρωση ουσιών από υδροπηκτές ............................................................ 24 1.7.1 Ειδικές αλληλεπιδράσεις ........................................................................... 25 1.7.2 Μηχανισμοί απελευθέρωσης ..................................................................... 26 v 1.8 Υδροπηκτές αμύλου......................................................................................... 28 1.8.1 Μέθοδοι παρασκευής υδροπηκτών με βάση το άμυλο ................................. 28 1.8.2 Εφαρμογές υδροπηκτών αμύλου ................................................................ 31 2. Σκοπός της εργασίας ............................................................................................... 34 3. Πειραματικό μέρος .................................................................................................. 35 3.1 Υλικά.............................................................................................................. 35 3.1.1 Αντιδραστήρια ......................................................................................... 35 3.1.2 Σκεύη ...................................................................................................... 35 3.1.3 Συσκευές και όργανα μέτρησης ................................................................. 35 3.2 Μέθοδοι παρασκευής και αναλύσεων................................................................ 36 3.2.1 Παρασκευή υδροπηκτών αμύλου ............................................................... 36 3.2.2 Παρασκευή διαλύματος α-αμυλάσης.......................................................... 36 3.2.3 Μακροσκοπική εκτίμηση .......................................................................... 37 3.2.4 Μέτρηση πορώδους .................................................................................. 37 3.2.5 Υπολογισμός περιεχόμενου νερού ισορροπίας (EWC), συντελεστή διόγκωσης και ποσοστού αποδόμησης ....................................................................................... 37 3.2.6 Μηχανικές ιδιότητες κατά την αποδόμηση ................................................. 38 3.2.7 Απελευθέρωση χρωστικής κατά την αποδόμηση......................................... 38 3.2.8 Στατιστική ανάλυση.................................................................................. 38 4. Αποτελέσματα ........................................................................................................ 39 4.1 Μακροσκοπική εκτίμηση ................................................................................. 39 4.2 Μέτρηση πορώδους ......................................................................................... 39 4.3 Μέτρο ελαστικότητας ...................................................................................... 40 4.4 Περιεχόμενο νερό ισορροπίας (EWC) ............................................................... 43 4.5 Συντελεστής διόγκωσης ................................................................................... 44 4.6 Αποδόμηση υδροπηκτών .................................................................................. 45 4.7 Απελευθέρωση χρωστικής ................................................................................ 47 5. Συμπεράσματα ........................................................................................................ 49 vi 6. Προτάσεις για μελλοντική έρευνα ............................................................................ 50 7. Βιβλιογραφία .......................................................................................................... 51el
heal.advisorNameΚαραγεωργίου, Βασίλειοςel
heal.committeeMemberNameΚαραγεωργίου, Βασίλειοςel
heal.academicPublisherΣχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμωνel
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.numberOfPages62 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Karakousi-Karamitrou.pdfΠτυχιακή εργασία1.58 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11301
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.