ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΑΣΚΟΡΒΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΚΑΙ ΘΕΙΩΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΛΙΚΑ ΦΑΙΝΟΛΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΧΥΜΟ ΒΥΣΣΙΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Καλογιάννης, Σταύρος/ Πορτοκαλλίδου, Λαμπρινή/ Τσαγκακη, Αικατερίνη


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Χυμός Βύσσινο;Ασκορβικό οξύ
Issue Date: 8-Oct-2013
Abstract: Το βύσσινο περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες είναι ικανές να εμποδίσουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και να επιφέρουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Τέτοιες είναι οι φαινολικές ενώσεις, τα καροτενοειδή και το ασκορβικό οξύ, των οποίων η αντιοξειδωτική ικανότητα μέσα στον οργανισμό μπορεί να βελτιώσει την υγεία. Αντιοξειδωτικές ουσίες είναι και οι προστιθέμενες στα τρόφιμα, όπως στην προκείμενη εργασία η βιταμίνη C και τα θειώδη, όπου συμβάλλουν στην αντιοξειδωτική σταθερότητα του χυμού βύσσινου. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι ο προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής δράσης με τη μέθοδο DPPH και ο προσδιορισμός των ολικών φαινολικών ενώσεων με τη μέθοδο FOLIN, σε φρέσκο φυσικό χυμό βύσσινου και σε χυμό βύσσινου εμπορείου, καθώς επίσης η διερεύνηση της επίδρασης της προσθήκης του ασκορβικού οξέος και των θειωδών στη σταθερότητα των χυμών. Η αποθήκευση των χυμών έγινε σε οικιακό ψυγείο και οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε χρονική διάρκεια 12 ημερών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο εμπλουτισμός του φυσικού χυμού βύσσινου με βιταμίνη C και θειώδη, αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα και την περιεκτικότητα του ολικού φαινολικού περιεχομένου του φυσικού χυμού καθ’ όλη την πειραματική διαδικασία. Υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα παρουσίασε το δείγμα με την προσθήκη βιταμίνης C ενώ την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φαινολικά, το δείγμα με την προσθήκη θειωδών. Ο χυμός εμπορίου έδωσε έντονα χαμηλότερες τιμές στην περιεκτικότητα φαινολικών ενώσεων αλλά και στην αντιοξειδωτική ικανότητα, παρόλα αυτά παρουσίασε έντονη σταθερότητα στην πορεία της αποθήκευσης.
Description: Πτυχιακή εργασία--ΣΤΕΤΡΟ-Δ--Διατροφής και Διαιτολογίας--5231
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9703
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Portokallidou_Tsagkaki.pdf14.25 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9703
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.