Εκτίμηση και συσχέτιση της διατροφικής κατάστασης και των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων εφήβων, για διατροφική παρέμβαση στις Κυκλάδες

Κυρανάς, Ευστράτιος/ Βουλγαρίδου, Μαρία


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Διατροφική παρέμβαση;Nutritional intervention;Teens;Διατροφική κατάσταση;Nutritional status;Nutrients;Cyclades;Research;Έρευνα;Διατροφική πρόσληψη;Θρεπτικά συστατικά;Κυκλάδες;Έφηβοι
Issue Date: 21-May-2014
Abstract: Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με την εκτίμηση των διατροφικών συνηθειών και της διατροφικής κατάστασης των εφήβων από τις Κυκλάδες. Στην έρευνα που έγινε συμμετείχαν 944 έφηβοι, ηλικίας 12-18 ετών, από 8 σχολεία, γυμνάσια ή λύκεια. Οι έφηβοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με προσωπικά τους στοιχεία, ένα έντυπο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων καθώς και ένα έντυπο διατροφικής πρόσληψης προηγούμενου 24ώρου. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το τελευταίο επεξεργάστηκαν στο διατροφικό πρόγραμμα ‘food processor’ και στην συνέχεια επεξεργάστηκαν στατιστικά στο πρόγραμμα ‘spss 20’. Η κατανάλωση ενέργειας, μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών καθώς και κάποια ανθρωπομετρικά δεδομένα των παιδιών όπως ο ΔΜΣ, φάνηκε να επηρεάζονται από διάφορες ανεξάρτητες μεταβλητές, όπως το φύλο και η ηλικία. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο σημαντικότητας p=0,05. Τέλος τα αποτελέσματα από την διατροφική πρόσληψη των εφήβων για τα διάφορα θρεπτικά συστατικά συγκρίθηκαν με τις τιμές αναφοράς διαιτητικής πρόσληψης (DRI) της Αμερικής. Τα κυριότερα στοιχεία που δείχνει η έρευνα αυτή είναι ότι τα αγόρια εμφανίζουν μεγαλύτερη πρόσληψη από τα κορίτσια σχεδόν σε όλα τα μάρκο- και μικροθρεπτικά συστατικά, εκτός από το λίπος. Ότι τα παιδιά 18 χρονών εμφανίζουν μεγαλύτερη πρόσληψη στις περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά από τα παιδιά των άλλων ηλικιών, όπως επίσης και τα παιδιά που τρώνε πρωινό, και ιδιαίτερα σπιτικό πρωινό. Τα παιδιά με μορφωμένους γονείς εμφανίζουν επίσης μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμινών και αμινοξέων. Τέλος από την σύγκριση με τα DRI βρέθηκε ότι οι έφηβοι δεν καλύπτουν τη συνιστώμενη πρόσληψη για τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ενώ αντίθετα έχουν υψηλή κατανάλωση λίπους.
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής -- Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2013 - αρ.εισ.5548
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9701
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Voulgaridou_Maria.pdf1.32 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9701
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.