Βιολογική καλλιέργεια της τομάτας

Παλλάτος, Γιώργος/ Ζούζουλας, Δημήτριος


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Τεχνική καλλιέργεια της τομάτας;Τρόποι καλλιέργειας της τομάτας;Εχθροί και ασθένειες της τομάτας;Βοτανικά χαρακτηριστικά;Τομάτα;Βιολογική γεωργία
Issue Date: 15-Jan-2015
Abstract: Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την απαίτηση πολλών καταναλωτών για την παραγωγή υγιεινών και ασφαλών τροφίμων, απαλλαγμένων από φυτοφάρμακα και τοξικές ουσίες, έχουν δημιουργήσει τις βασικές προϋποθέσεις για τη διάδοση των βιολογικών καλλιεργειών. Η τομάτα (Solanum lycopersicum L.) ανήκει στην οικογένεια Solanaceae καλλιεργείται σε υπαίθρια και υπό κάλυψη καλλιέργεια, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των κηπευτικών στη χώρα μας. Οι βασικές αρχές στη βιολογική γεωργία που αφορούν τη θρέψη του φυτού είναι: τo έδαφος και η βελτίωσή του με κόμποστ ή κοπριά, την αμειψισπορά και τη χλωρή λίπανση. Η καταπολέμηση των ζιζανίων των ασθενειών και των παρασίτων πραγματοποιείται με επιλογή των κατάλληλων ειδών και ποικιλιών, το κατάλληλο πρόγραμμα αμειψισποράς, με μηχανικές μεθόδους (καταστροφή των ζιζανίων, παγίδες σύλληψης εντόμων κ.ά.) καθώς και με την προστασία, διατήρηση και εισαγωγή των φυσικών εχθρών των παρασίτων δηλαδή χωρίς την χρήση φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με τους κανονισμούς 2092/91, 834/2007 και 998/2008, που ορίζουν τα επιτρεπόμενα σκευάσματα. Η βιολογική τομάτα καταναλώνεται τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και σε αγορές του εξωτερικού, εξασφαλίζοντας έτσι και τη βιωσιμότητα της οικονομικής μονάδας και την προστασία του περιβάλλοντος. The increasing sensitiveness of the human population for the protection of the natural environment, in combination with many consumers demand for healthy and safe food production, free of pesticides and toxic substances, have made the basic conditions for the expanding of organic farming. The tomato (Solanum lycopersicum L.) belongs to the Solanaceae family and is grown in the open air and greenhouse , occupying the first class among vegetables in our country. The basic principles of organic farming on plant nutrition are: the soil and its improvement with compost or manure, crop rotation and green manure. The control of weeds , diseases and parasites is realized by selection of the appropriate species and varieties, rotation program ,mechanical methods (weeding, insect traps etc.) and by the protection, preservation and introduction of natural enemies of pests ie without the use of pesticides, in accordance with directives 2092/91, 834/2007 and 998/2008, which determine the allowable chemicals. Organic farming tomatoes are sold in the home and overseas markets, ensuring the viability of the economic entity and the protection of the environment.
Description: πτυχιακή εργασία--ΣΤΕΓ--Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, 2014--αα5866
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9423
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9423
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.