Καλλιέργεια του ηλίανθου για παραγωγή βιοντήζελ

Παλάτος, Γεώργιος/ Παπαδόπουλος, Χαρίτων


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Ηλίανθος;Βιοντήζελ
Issue Date: 17-Jul-2014
Abstract: Η εργασία αυτή γράφτηκε με σκοπό να καλύψει το έλλειμμα τεχνογνωσίας που υπάρχει για την καλλιέργεια του ηλίανθου. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στην ιστορία και την οικονομική σημασία του ηλίανθου. Αναφέρεται η πορεία της καλλιέργειας του ηλίανθου στην χώρα μας, η παγκόσμια παραγωγή, η παραγωγή και διακίνηση ηλιέλαιου και οι τιμές παραγωγού στην Ελληνική αγορά. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται η ταξινόμηση και βοτανική περιγραφή του φυτού. Περιγράφονται το ριζικό σύστημα, ο βλαστός, τα φύλλα, η ταξιανθία, τα άνθη και ο καρπός. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στη φυσιολογία του ηλίανθου. Γίνεται περιγραφή των σταδίων ανάπτυξης του ηλίανθου και η πρώτη καταγραφή των σταδίων ανάπτυξης του ηλίανθου υπό τις συνθήκες της χώρας μας. Επίσης εξετάζεται η επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών στην ανάπτυξη του ηλίανθου. Αντικείμενο του τέταρτου κεφαλαίου είναι η καλλιεργητική τεχνική. Γίνεται αναφορά στην αμειψισπορά, την προετοιμασία του εδάφους, την επιλογή του υβριδίου, το έδαφος, την σπορά, το φύτρωμα και τις απώλειες κατά το φύτρωμα. Πιο εκτενής αναφορά γίνεται για την θρέψη, την λίπανση, την ζιζανιοκτονία και την άρδευση του ηλίανθου. Ειδικότερα εξετάζεται η θρέψη και λίπανση του αζώτου, φωσφόρου, καλίου και βορίου. Στο τμήμα για τα ζιζάνια και την ζιζανιοκτονία εξετάζονται τα ζητήματα του κρίσιμου σταδίου απουσίας ζιζανίων, η ζιζανιοχλωρίδα, το φάσμα δράσης και η αποτελεσματικότητα των ζιζανιοκτόνων, η οροβάγχη του ηλίανθου και η φυτοτοξικότητα των ζιζανιοκτόνων. Το κεφάλαιο συνεχίζει με την άρδευση, όπου αναφέρονται αναλυτικά, οι απαιτήσεις σε νερό, ο προγραμματισμός της άρδευσης, οι μέθοδοι άρδευσης και η επίδρασή της στα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του ηλίανθου. Το κλείσιμο του κεφαλαίου γίνεται με την αναφορά σχετικά με την διαμόρφωση της ελαιοπεριεκτικότητας. Το πέμπτο κεφάλαιο αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες του ηλίανθου, καθώς και στα φυσικά φαινόμενα που μπορεί να τον επηρεάσουν. Το έκτο κεφάλαιο καλύπτει την συγκομιδή (εποχή, διαδικασία, απώλειες),την αποθήκευση και την ξήρανση του ηλίανθου. Στο έβδομο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην τεχνολογία του ηλίανθου. Εξετάζεται η χημική σύνθεση, οι τύποι και η διατροφική αξία του ηλιέλαιου και του ηλιόσπορου. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του ηλίανθου καλλιεργείται για την παραγωγή βιοντήζελ, εξετάζεται η παραγωγική του διαδικασία όπως γίνεται στην βιομηχανία και τα χαρακτηριστικά του. Η εργασία κλείνει με το όγδοο και τελευταίο κεφάλαιο, όπου παρουσιάζεται η οικονομικότητα και τα πλεονεκτήματα του ηλίανθου.
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας -- Τμήμα Φυτικής Παραγωγής,2013 - 5356
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9376
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9376
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.