ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΡΟΩΣΗΣ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΙΚΑΡΙΑ

Κοκκίνης, Μιχαήλ/ Μοσχούλα, Καστανιά


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: μελισσοκομία;βαρροική ακαρίαση;βαρρόωση;επιδημιολογία μέλισσας;μέθοδος διάγνωσης;μέλισσα;ασθένειες μελισσιών
Issue Date: 9-Jun-2013
Abstract: Έχοντας ως πρόθεση να ασχοληθώ μελλοντικά με τον κλάδο της μελισσοκομίας στην Ικαρία, Εκπόνησα τελικά την πτυχιακή μου εργασία στο θέμα Bαρροϊκή ακαρίαση, το οποίο αφορά άμεσα τη μελισσοκομία στην Ικαρία. Η Bαρροϊκή ακαρίαση ή Βαρρόωση όπως έχει καθιερωθεί πλέον να ονομάζεται, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στο χώρο της μελισσοκομίας. Οι παρενέργειες που προκλήθηκαν από τη κατάχρηση των χημικών ακαρεοκτόνων ουσιών, επέβαλαν τη χρησιμοποίηση ηπιότερων μέσων και μεθόδων που στηρίζονται σε μελισσοκομικές πρακτικές και σε βιοτεχνικές μεθόδους. Ανάμεσα στα νοσήματα που προκαλούνται από παράσιτα το σημαντικότερο είναι η Βαρρόωση που πλήττει τα μελισσοσμήνη των ευρωπαϊκών κυρίως φυλών της μέλισσας Apis mellifera. Οφείλεται στο άκαρι Varroa destructor το οποίο ανήκει στο γένος Varroa και αποτελεί αποκλειστικά παράσιτο της μέλισσας. Η σχετικά πρόσφατη προσαρμογή του παρασίτου στη μέλισσα Apis mellifera άλλαξε τη μορφή άσκησης της μελισσοκομίας. Η αντιμετώπιση του νοσήματος από την αρχική διαπίστωση του μέχρι και σήμερα βασίσθηκε στη χρησιμοποίηση χημικών ακαρεοκτόνων ουσιών. Η μακροχρόνια χρήση τέτοιων ουσιών στα μελίσσια είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών του παρασίτου σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές. Μεγαλύτερης όμως σημασίας είναι η αύξηση της παρουσίας καταλοίπων των χρησιμοποιούμενων ακαρεοκτόνων στο μέλι και στα άλλα προϊόντα του μελισσιού και ο πιθανός κίνδυνος που δημιουργείται για την υγεία των καταναλωτών.
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας -- Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, 2009 -- α,α 1114
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9155
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Moschoula_Kastania.pdf1.66 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/9155
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.