Επιθεώρηση αλιευμάτων (ψαριών, μαλακιών, μαλακόστρακων, εχινοδέρμων)

Ελευθεριάδου, Αναστασία/ Μάγγος, Κωνσταντίνος


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Catches;Fish;Survey catches;Επιθεώρηση αλιευμάτων;Ψάρια;Αλιεύματα
Issue Date: 11-Mar-2014
Abstract: Τα αλιεύματα αποτελούν μια πολύ υγιεινή τροφή διότι το λίπος τους περιέχει πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ωφελούν και προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που αποτελούν δομικό υλικό για το ανθρώπινο σώμα. Όμως αλλοιώνονται σχετικά εύκολα και αν η μεταχείριση τους δεν είναι σωστή στα διάφορα στάδια (αλίευση, μεταφορά, επεξεργασία, συντήρηση κ.α.) μέχρι να φθά¬σουν στο τραπέζι του καταναλωτή, μπορούν να υποστούν αλλοιώ¬σεις, ρυπάνσεις ή άλλες φυσικοχημικές μεταβολές, σε σημείο που να χάσουν τη θρεπτική τους αξία και τις φυσιολογικές οργανολη¬πτικές τους ιδιότητες, ενώ ακόμα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία του καταναλωτή (τροφικές δηλητηριάσεις), ή να θέσουν σε κίνδυνο κι αυτή ακόμη τη ζωή του. Επιπλέον επειδή υπάρχουν πολλά είδη αλιευμάτων και πολλά μοιάζουν μεταξύ τους εξωτερικά, είναι πιθανό ο καταναλωτής να πέσει θύμα νοθειών που θα τον ζημιώσουν οικονομικά. Εκτός αυτού μερικοί αλιείς εφαρμόζουν παράνομες μεθόδους αλιείας (χρήση εκρηκτικών υλών ή δηλητηριωδών ουσιών) που επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες τα προς πώληση αλιεύματα έχουν μικρότερες διαστάσεις από το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο. Γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό πως είναι απαραίτητη η υγειονομική και ποιοτική εξέταση, η ταυτοποίηση των ειδών, η εξακρίβωση του τρόπου αλιείας και άλλοι έλεγχοι, που συνθέτουν την Επιθεώρηση των αλιευμάτων, η οποία πραγματοποιείται από τους αρμόδιους Κτηνιάτρους και έχει σαν σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Βεβαίως και ο κάθε καταναλωτής ξεχωριστά, μπορεί, παρατηρώντας μακροσκοπικά τα αλιεύματα που εκθέτονται στα διάφορα καταστήματα, να βγάλει συμπεράσματα για την ποιότητά τους.
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας -- Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, 2011 - αρ.εισ.1719
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/8987
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Maggos_Konstantinos.pdf2.48 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/8987
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.