Ανακλυκλωση στα ελληνικά νοσοκομεία: Μύθος ή πραγματικότητα

Καυκιά, Θεοδώρα/ Δόγκου, Σοφία/ Γκαρνετίδου, Δήμητρα


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Recyclable materials;Waste management;Mercury;Greece;Hospitals;Διαχείριση Ιατρικών Αποβλήτων;Ανακύκλωση;Ιατρικά απόβλητα;Νομοθετικό πλαίσιο;Ανακύκλωση;Ελληνικά νοσοκομεία;Medical Waste Management;Legislative framework;Medical wastes;Recycling;Νοσοκομεία;Ελλάδα;Υδράργυρος;PVC-DEHP;Διαχείριση αποβλήτων;Ανακυκλώσιμα υλικά
Issue Date: 14-Feb-2012
Abstract: Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να αναφέρει όσα διαδραματίζονται στην ελληνική επικράτεια αλλά και το τι συμβαίνει σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης σχετικά με την ανακύκλωση. Γίνεται επίσης αναφορά στον ορισμό της ανακύκλωσης,στη σύγχρονη διαχείριση των αποβλήτων και καλείται κατ’ αυτό τον τρόπο γιατί αποτελεί τη διαδικασία μετατροπής ,συλλογής, και ταξινόμησης των απορριμμάτων.
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία θα επισημανθεί ο ορισμός, οι σκοποί, οι στόχοι καθώς και τα οφέλη της ανακύκλωσης στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Ακόμα, θα αναφερθεί το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει την διαχείριση των αποβλήτων, το οποίο περιλαμβάνει την υγειονομική ταφή, την αποτέφρωση και τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Επίσης, θα αναφερθούν και θα αναλυθούν εκτενώς κάποια από τα σημαντικότερα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως είναι το χαρτί, το γυαλί, το πλαστικό και το αλουμίνιο και τα υποκατάστατα τους. Ακόμα, θα επισημανθούν δεδομένα για την ενδονοσοκομειακή διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων και στοιχεία για τη συλλογή και το διαχωρισμό ιατρικών απορριμμάτων και ερευνητικές περιλήψεις αναφερόμενες στη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων. Επιπροσθέτως θα σχολιαστεί η χρήση της χημικής ουσίας φθαλικός δι- (2-αιθυλοέξυλο) εστέρας (DEHP) που υπάρχει στον ιατρικό εξοπλισμό, στις ιατρικές συσκευές και προϊόντα αλλά και οι παρενέργειες της, οι συσκευές PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο-Polyvinyl Chloride) και ο υδράργυρος. Επίσης, θα παρουσιαστούν προτάσεις αναφερόμενες στην εκπαίδευση του προσωπικού, στην υλικοτεχνική υποδομή των νοσοκομείων, στις «Πράσινες Ομάδες» και στα «Πράσινα Κτίρια». Τέλος, με τη σύγκριση των ευρωπαϊκών και ελληνικών δεδομένων θα διαπιστωθεί αν η ανακύκλωση στα ελληνικά νοσοκομεία είναι μύθος ή πραγματικότητα.
Description: Πτυχιακή εργασία--Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας-- Τμήμα Νοσηλευτικής,2010 -- αα66
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/8413
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Dogkou_Gkarnetidou.pdf739.07 kBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/8413
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.